• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

silnik 139fmb nie odpala po awari

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
kamil220288

silnik 139fmb nie odpala po awari

Postautor: kamil220288 » sob 29 cze, 2013

Witam wszystkich serdecznie.
Jechałem dzisiaj jawą z silnikiem 139 fmb ( jawa robby) nagle usłyszałem jak mi się aku gotuje, oraz nagle mnie szarpnęło jakbym oba hamulce naraz do oporu nadusił.
Po tym rozrusznik nie miał siły zakręcić, pomyślałem że to aku j*b.....o, ale na pych to samo, po puszczeniu sprzęgła jakbym koło na hamulcu ciągnął, chciałem kopnąć, ale nie miałem tyle siły ( stanąłem na kopkę aż).
Sąsiad podpowiedział że to wina tłoka, może pierścień pękł i go klinuje.
Nie myśląc długo wykręcam głowicę i rzeczywiście tłokiem nie idzie ruszyć, zdjąłem jakoś cylinder (łatwo nie było) i pokazał mi się tłok.
Zapiekł się na sworzniu, sworzeń jakoś wybiłem i zeszlifowałem tak aby luźniej wszedł, ale uszkodziłem lekko tłok nie połamałem nic tylko alu mi się rozpłaszczyło i zniekształcił się lekko.
Jeden pierścień ( ten od strony wału z taką karbowaną blaszką) pękł całkowicie, i pół kolejnego , pękły podczas awarii, nie mojego wybijania sworznia).
Sąsiad powiedział że tak mogę złożyć i odpalić musi, może nie uciągnie mnie na motorze ale na luzie powienien palić.
Złożyłem go, odpalam...... hmm na kopkę iskra jest słychać że przepala ale nie odpala.
Ciekawie jest na pych, bo zaczyna przepalać słabiutko, ale dopiero jak motor zaczyna już zwalniać.
Mam problem bo nie wiem czy to wina tłoka, czy mojego nie umiejętnego złożenia? szczególnie rozrząd:
1. Powinno być tak:
magneta literką T do góry (bądź tłok w najwyższej pozycji, wtedy zębatka znaczkiem jd (lub kółko) do wcięcia.
Tak zrobiłem, lecz przed rozebraniem zapisałem sobie pozycję magneta i nie było to T.

Czy to możliwe że silnik ma przestawiony rozrząd? i musi być inaczej ustawiony?
Co jeszcze mogę sprawdzić? jak sprawdzić kompresję bez specjalnego urządzenia?

lamus1

Re: silnik 139fmb nie odpala po awari

Postautor: lamus1 » sob 29 cze, 2013

Fajnego masz sasiada mechanika <glupek> do wymiany masz cylinder, tlok, pierscienie, sworzen, i prawdopodobnie wal.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » sob 29 cze, 2013

jeśli cylinder i wał nie są naruszone to tłok za 17 złotych i śmigasz dalej.

ja rozrząd zawsze ustawiam tak: tłok w gmp + znaki na zebatce i głowicy.

kamil220288

Postautor: kamil220288 » sob 29 cze, 2013

a wał czemu?? przy wybijaniu sworznia położyłem silnik na boku,podłożyłem cegły i pod tłok kombinerki ( tak aby całość oparła się na tłoku, abym wału nie skrzywił) ( właśnie kombinerkami rozwaliłem lekko tłok)
Wał luzów nie miał po tej operacji

lamus1

Postautor: lamus1 » sob 29 cze, 2013

kamil220288, Ale korba mogla sie zatrzec na sworzniu i wtedy nowego sworznia nie wlozysz albo sworzen bedzie siedzial za ciasno.

kamil220288

Postautor: kamil220288 » ndz 30 cze, 2013

na korbie sworzeń siedzi bardzo sztywno, ale obecnie na tłoku się rusza bez problemu i chodzi w cylindrze góra dół okey,czyli na korbie także sworzęń ma się ruszać?
Sprawdziłem mu palcem kompresję, i czuję ledwo jakby mi ktoś bąka w palec puścił, o wypychaniu palca nie ma nawet mowy.
Co powiecie na niesprawdzony silnik za 200 zł? widziałem cylinder i tłok jest super.
Z dwóch silników chyba skompletuję jeden?

Awatar użytkownika
Kubek!
Weteran
Weteran

Postautor: Kubek! » ndz 30 cze, 2013

kamil220288, mam na sprzedaż cały dobry zestaw 50 cm3 z płaskim tłokiem (większa kompresja) Jak byś chciał to pisz ;)
Stop! Teraz Kubuss !
Derbi za***rdala szybciej niÂż Katana
Nakurwiam se SendÂą
NANANANANANA !!!

Awatar użytkownika
Tomo26
Weteran
Weteran

Postautor: Tomo26 » ndz 30 cze, 2013

kamil220288, Ja również mam na sprzedaż cylinder tłok , po przebiegu 600km.Mieszkamy niedaleko od siebie to nawet mógłbyś przyjechać.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » ndz 30 cze, 2013

kamil220288, najprawdopodobniej pierścienie przepuszczają, dlatego taka mała kompresja. Kup od któregoś z kolegów wyżej zestaw, złóż i będzie po staremu :)
Bayeriche Motoren Werke

lamus1

Postautor: lamus1 » pn 01 lip, 2013

A to nie czasem sworzeń ma się na korbie ruszać, a nie na tłoku??Wiedziałeś, że masz pęknięty pierścień to na twoim miejscu bym tego nie składał ..... No, ale cóż wiem to po sobie robiłem tak jak ty i potem musiałem rozkręcać i znowu robić zamiast poczekać trochę zebrać pieniądze i części i zrobić to raz, a porządnie i nie mieć problemów z jednostką,a potem są tacy że zrobią coś źle i robią po 10 razy i więcej i potem mówią nie kupie już więcej tego szrotu itp. Jak dbasz tak masz...

Wróć do „Pomoc”