• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

zmiana cylindra na 72 który zestaw wybrać

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
artuss811
Uczeń
Uczeń

zmiana cylindra na 72 który zestaw wybrać

Postautor: artuss811 » wt 11 cze, 2013

Witam jak w temacie chce kupić nowy zestaw głowica cylinder tylko jest tyle ofert i cen ze już mam mętlik może wy mi pomożecie macie jakieś doświadczenie, a oto propozycje

1. http://allegro.pl/glowcia-cylinder-72cm ... 00799.html
2. http://allegro.pl/cylinder-glowica-80cm ... 91308.html
3. http://allegro.pl/zestaw-tuningowy-139- ... 72679.html
4. http://www.superskuter.com.pl/zestaw-cy ... -1317.html

czy któryś z tych zestawów jest lepszy, lepiej wykonany, słyszałem ze są jakieś 2 rodzaje aluminiowy z żeliwną wkładka i cały żeliwny, nikt o tym nie pisze na aukcjach i nie potrafię rozpoznać. A w ostatnim linku gość pisze o wersji A i B wiec na który zestaw się zdecydować które wy kupujecie

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: zmiana cylindra na 72 który zestaw wybrać

Postautor: KucaQ » wt 11 cze, 2013

Aluminiowy z żeliwną tuleją owszem, ale są to cylindry w przedziale cenowym od 350 do 500zł, a na allegro są zwykłe żeliwne, więc nie ma co wybierać.
Wszystko chińskie, więc kupuj najtańszy, bo czy kupisz za 200 czy za 130 to będzie ta sama jakość, tylko ten droższy będzie miał jakiś super, hiper, mega tjuningowy napis typu 'Made in Germany' ;)
Mój tata jest kierowcą ciężarówki i w zeszłym tygodniu ładował cylindry do jakichś motocykli o dziwnej nazwie, cylki przyszły z Chin, na oczach taty Niemiec chodził z wybijakiem i wybijał napis 'Made in Germany' i to szło do Hiszpanii, więc widać jak to z tym jest :p

Podsumowując, nie patrz na to czy jakiś A czy B, bierz najtańszy i gitara ;)
Bayeriche Motoren Werke

artuss811
Uczeń
Uczeń

Postautor: artuss811 » śr 12 cze, 2013

czyli ten z pozycji 1 z poskładaną głowicą będzie to samo co na allegro z pozycji 3. A jeśli chodzi o te wersje z pozycji 4 to gość w sklepie naprawdę ma dwie wersje A i B jedna jest tańsza, a druga droższa czy aż tak by kombinowali jak wszystko było by to samo. Raczej nie chodzi mi o wróżenie z fusów tylko raczej o opinie tych którzy zakupili jeden z zestawów i maja porównanie z kimś kto miał inny tańszy lub droższy zestaw. Bo zgodzę się ze wszystko jest chińskie ale może w tych droższych zestawach jest minimalna kontrola jakości a w tych tańszych nie ma jej w ogóle tylko z maszyny prosto w pudełko. A skad taka teoria to proste porównam do butów które kupione na bazarze za 50 zł rozwalają się po miesiącu a buty nike reebok adidas itp jest szansa pochodzić cały sezon lub nawet dwa a jedne i drugie produkowane są w chinach, wiec może taka sama zasada jest i w tych zestawach tuningowych
Ostatnio zmieniony śr 12 cze, 2013 przez artuss811, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
danielafel
Specjalista
Specjalista

Postautor: danielafel » śr 12 cze, 2013

A ja polecam ostatnią ofertę.
Mimo że chińskie to nie było problemu z niczym, a wiem że często się gwinty urywa itp.

artuss811
Uczeń
Uczeń

Dzięki za rzeczową odpowiedź i na takie czekam
Ostatnio zmieniony śr 12 cze, 2013 przez artuss811, łącznie zmieniany 2 razy.

artuss811
Uczeń
Uczeń

Ps są jeszcze jakieś sugestie

Awatar użytkownika
Killer Agressiv
Uczeń
Uczeń

Postautor: Killer Agressiv » śr 12 cze, 2013

No dobra ale jeżeli tam pisze że to jest "80cm3" to według mnie cylek z głowicą idą na wał korbowy, który ma zastosowanie przy pojemnościach 110 cylek jest trochę wyższy a tłok ma większy skok przez wydłużony wał korbowy. No to nie wiem czy możesz sobie tak kupić 80ccm i założyć na normalny wał korbowy i mieć taką pojemność, musiałbyś wymienić wał, bo dlaczego cyliner 72 i cylek 80 ccm mają identyczną średnicę ? Przecież jakby to były cylindry identyczne to by w aukcji nie pisało że jest to 80ccm tylko by pisali że to jest 72 ccm. To jest moje zdanie jak jest w rzeczywistości nie wiem, no ale coś jest na rzeczy. Najlepiej pogadaj z adrolem jak to z tym jest.
Obrazek

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 12 cze, 2013

Oj tam Killer Agressiv, szukasz dziury w całym, ale przecież tak jak napisałem wcześniej cylki 80cc są w przedziale cenowym 350-500zł, nawet żeliwo, także nie ma co się doszukiwać.
A o ile wiem, to 88cc ma średnice tłoka o 0.4mm mniej od 110cc, wiec różnice powinno widać ;)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » śr 12 cze, 2013

Zestaw na 88ccm to 110ccm ze ściętym cylindrem, który należy ściąć sobie samemu lub dać zaprzyjaźnionemu tokarzowi. Jeżeli zestaw z allegro ma średnicę 47mm to jest to 72ccm, wszelakie 75, 80 to tylko chwyt marketingowy.
Killer Agressiv weź wyluzuj trochę chłopie bo za chwilę admin krawat Ci przypnie
artuss811, ostatnio kupowałem głowicę 110ccm sygnowaną tym Moretti, jakość wykonania całkiem spoko ale trzeba było trochę poprawić fabrykę tu i ówdzie, generalnie bez poprawek można również zakładać. Co do poprawienia fabryki to standardowe przelecenie kanału dolotowego celem eliminacji nadlewek i lekka jego polerka. Takie moje zboczenie zawodowe.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adrol

Postautor: adrol » czw 13 cze, 2013

Jeśli masz tłok 47mm to masz 72ccm, pisanie, że cylinder ma 75 czy 80 pojemności to jedynie chwyt marketingowy, a pojemność można oblicz ze wzoru na walec, który mam nadzieję wszyscy znają.
Nie można zastosować do tego cylindra wału od 110, a jeśli byśmy zastosowali to mamy wtedy 85ccm, co chinole sprzedają jako 90 i nie produkują już takich silników, ale czasami można dorwać, w każdym razie cylinder jest inny.

Wróć do „Pomoc”