• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Racing Marcina 205

Zaprezentuj swoją maszynę
Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Re: Racing Marcina 205

Postautor: Brunon K ver. 205 » śr 16 maja, 2012

Lukas16 pisze:Szkoda no ale .. co planujesz kupić ;>

Jeszcze nie wiem dokładnie co, ale wiem że będzie miało pojemność powyżej 250ccm i moc powyżej 20 KM, bo na mniej to już po prostu żal mi wsiadać. :D Przyzwyczaiłem się po prostu do Yamahy YBR 250, i już YBR 125 jest dla mnie za słabe. :D
Obrazek
EMO

_ANIOŁ_
Majster
Majster

Postautor: _ANIOŁ_ » śr 16 maja, 2012

Bierz ER5 nie baw się w ćwiartki :)

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

_ANIOŁ_ pisze:Bierz ER5 nie baw się w ćwiartki :)

Napisałem że "powyżej 250ccm", a nie że 250ccm. :) Jak bym dobrze z kasą stał, to bym od razu Hayabusę kupił. :D A tak realnie to rozglądam się za jakimś 400-500ccm. :)
Obrazek

EMO

_ANIOŁ_
Majster
Majster

Postautor: _ANIOŁ_ » śr 16 maja, 2012

To GS500 w dobrej cenie jest, ja myślę o tym Kawasaki ER5 :)

adrol

Postautor: adrol » śr 16 maja, 2012

cbr250rr :D , dziki sprzęt, w klasie 400 zxr400, jest świetna, ale wymaga nieco doświadczenia, fajne są jeszcze 4 cylindrowe Hondy 400. Z klasy 500 nie ma sensu brać gs500, bo chłodzenie powietrzem, er5 i cb500 są świetne. Jeszcze sv650 jest w tym przedziale, ale to już troszkę większa cena.

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » śr 16 maja, 2012

Dobra ćwiartka jest nie tak wiele wolniejsza od połówek.
adrol, sv 650 to strasznie kiepski wybór na pierwsze moto, jak klasy 600 to lepiej cbf albo gsf, dużo łagodniejsza charakterystyka rzędowej 4, a moc podobna do sv. A tak w praktyce, wielu motocyklistów twierdzi że przy większej mocy rozsądny człowiek będzie miał mniejsze prawdopodobieństwo wypadku- bo będzie czuł wielki respekt do tych powiedzmy 180KM i będzie się ich bał, a na 30 będzie latał ile fabryka pozwala i nieszczęście gotowe.
Ja po sobie widzę, że najpierw do każdej mocy czuje się respekt, nawet do 5KM, najgorzej jest po około 4-6k km, jak się myśli że się dużo umie, że już się opanowuje ten sprzęt, no i j*b o rzeczywistość :D
Ostatnio zmieniony śr 16 maja, 2012 przez Stefcio997, łącznie zmieniany 1 raz.
She's not girl, she's so bad.
She's the best ride I ever had.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22630240

adrol

Dobrze mówisz, jak ktoś wybiera supersporta na pierwsze moto to ma coś nie po kolei. Co do sv 650 jest to v2 moc około 70km, ogólnie nie zbiera się to jak szalone, ale ciągnie ładnie od dołu, a nie jak rzędówka, która ma słaby dół, a na górze miota tyłem. Cbf to dość podobny sprzęt, osobiście jeźdżąc na sv, była dość łagodna i prosta do ogarnięcia nie wyrywało to na przód jak cbr600, czy choćby nawet zxr400 :).
Co do ćwiartek, to najfajniejsza jest cbr250rr w 4 cylindrach i czerwonym polu pod 20tys obr. ale co do mocy to wypada trochę miernie, ale dobry mechanik wyciśnie z niej jeszcze 10KM i wtedy to już robi robotę i jeśli chodzi o jazdę po zakrętach z pewnością jest lepsza od podstawowej 500.

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Obrazek

EMO

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Ja chciałem brać SV, ale taki znajomy kupił, jeździł trochę, śmiał się że to ledwo 80km, co to dla prawdziwego motocyklisty, jeśli prawdziwy motocykl zaczyna się od 100KM, aż potężny (jak na pojemność) moment obrotowy mu wyrwał koło spod du** na wirażu i wylądował w rowie. Dla tego mówię że lepiej rzędowe 4, ciągnie wysoko, moment obrotowy dużo niższy, przy "ludzkiej" jeździe nie czuć tych 80paru KM w wypadku np GSF, nie mówię o maszynach typu supersport gdzie dla przykładu zx6r, 120 kucy rwie jak szalone, a przyrost mocy na wysokich jest tak gwałtowny że niedogrzana opona zrywa na czwórce. Dla tego ja zdecydowałem się zaliczyć po drodze coś pojemności 250, potem się przesiadać na 600. No i ekonomia, ćwiartka spali przy normalnej jeździe ze 3-4 litry, 600 pochłonie z 5-7, ale jeśli masz zamiar latać powyżej 180 to lepiej coś wielkiego, przykład- zzr 1100 pali przy średniej 160 7/100, hornet 600 wysysa nawet do 12. - Relacje znajomych. Ja dosiadałem tylko GSF 600 z tych o których mówię.
adrol, chyba pomyliłeś CB600 hornet(około 100km, najnowszy chyba 120) z CBF600(80km), to zupełnie inne maszyny.

adrol

mówiłem o cbr600 ten sam silnik co w szerszeniu z innymi gaźnika (hornet ciągnie lepiej od dołu) Hornet normalnie pali 5 przy emeryckiej jeździe do 10, 12 to już musiało być niezłe pałowanie. Duże maszyny jak cb1000 zzr1100 czy zrx1200 są fajne, mają duży moment i na trasy jak znalazł, ale to sprzęty dla doświadczonych motocyklistów.
Z takich słabszych 600 to miałem do czynienia tylko z fz6 (słabsza wersja) i właściciel właśnie na niej zaliczył rów, bo po prostu nigdy nie dosiadał motocykla, ale jak ktoś ma jakieś pojęcie to to ogarnie, choć zachowuję się już nieco dziko. Na pierwszy motocykl sv650 nie jest takie złe, dość mało pali i słynie właśnie z dość łagodnego oddawania mocy, nie wiem jak to wygląda w bandit 600, ale sv bym polecał na drugi motor bez zastanowienia.
Osobiście mimo jakiegoś tam doświadczenia na większych maszynach myślałem na początek o nowej cbr250, ale nie chcę się pchać w singla o tak małej mocy, więc myślałem o szalonej cbr250rr, ale właśnie czy 45km to nie będzie za mało, więc na początek myślę, że cbr400rr, zxr400, fazer400 czy bandit 400 by było lepszym rozwiązaniem niż dwucylindrowe 500. Jeszcze jest opcja kupić coś starego i przerobić na bobber'a czy cafe :) zobaczymy po wakacjach, póki co bujam się 150ccm <figielek>

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Moim planem na teraz jest hyosung gt250r, v2, ładnie pracuje, mocy nie za wiele, ale styknie do normalnej jazdy z punktu A do B. Dla upartego 170 podobno poleci.
Moje zdanie jest takie, jak ktoś coś ogarnia, ma wyobraźnię, jest zdrowy na umyśle i nie ulega łatwo tekstom typu "nie masz psychy" to i na czymś mocnym się nie zabije. Nie mówię że się nie wywali czy coś, wiadomo, jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz, po prostu, każdy motocykl jest dla ludzi, ale trzeba się z nim liczyć. Dla zwizualizowania, nasze motorki seryjnie miały 3KM, niewiele, no nie? a wyobraź sobie 3 konie pociągowe z których każdy waży około pół tony. A teraz wyobraź ich sobie 30, 50, 200. Pomyśl jaki to jest ogrom mocy, przecież jedno takie zwierze może pociągnąć wóz drewna wraz z woźnicą. :)
adrol, mówiłem, średnia 160, oni razem jechali na tym zzr i hornecie. GSF jest tak łagodny że dałbym mu zaopiekować się własnym dzieckiem :p

Awatar użytkownika
Żaba
Weteran
Weteran

Postautor: Żaba » czw 17 maja, 2012

Kupuj suzuki bandit 600 to będzie moje pierwsze moto :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Brunon K ver. 205
Weteran
Weteran

Postautor: Brunon K ver. 205 » czw 17 maja, 2012

Szczerze powiedziawszy to chciałbym kupić Jawę 350 TS, tylko jest problem, że mieszkam w takiej okolicy, że jak trzeba iść do kina, albo coś, to okazuje się że mieszkam na totalnym zadupiu, a jak trzeba kupić typowo wiejski sprzęt, to okazuje się że mieszkam w metropolii. :D
Obrazek

EMO

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 17 maja, 2012

a ja powiem ,że polecam cb 500 ,sporo km zrobiłem taką po przygotowaniu na tor i motocyykl po tuningu jest nieziemski . ciągnie jak jebniętyy od dołu ,2 cyylki to też ważna rzecz :)

Awatar użytkownika
Stefcio997
Weteran
Weteran

Postautor: Stefcio997 » czw 17 maja, 2012

Marcin 205, a chcesz szaleć? Latać ponad 180? Czy po prostu jeździć? Jeśli tylko wozić d*pę na czymś co wyprzedza samochody to CI staczy te 30-40KM. jak nie to wiadomo. :)
Licz się z tym że jawy zasłynęły raczej z awaryjności, jak to było coś w styl "maszyna na sto-dwa, jeden jedzie drugi pcha" :) no i tak było, odpalanie jawki mustanga to kopanie przez parę minut, aż Ci się znudzi i ktoś popcha ;p
Jak chcesz jakiegoś klasyka to junaka :)

Wróć do „Nasze motocykle”