• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Przełożenia skrzyni biegów.

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
waldi0880
Amator
Amator

Przełożenia skrzyni biegów.

Postautor: waldi0880 » ndz 19 maja, 2013

Witam. Posiadam Bartona Fightera 80ccm i chciał bym zmienić 3, i 4, bieg na dłuższy. Czyli zębatki na małym wałku trzeciego i czwartego biegu zamienić na większe a na większym wałku na mniejsze. Ale nie wiem czy da się tak zrobić i z czego zębatki by pasowały? Chcę przez to osiągnąć większą szybkość. Zębatki przy kole i silniku zmieniałem.

Awatar użytkownika
TheStunter
Majster
Majster

Re: Przełożenia skrzyni biegów.

Postautor: TheStunter » pn 20 maja, 2013

hmm kurcze mać kiedyś tą skrzynie przerabiałem na 5stopniową tylko jak dobrze pamiętam nie znajdziesz takich trybow bo to nie zwykle trybiki ze sie kreca tylko maja takie jak by po bokach zasprzęgliki że po zmianie biegu na jednym walku sie przesówa tryb i napędza wałem tym zasprzeglikiem a kreci się na wałku bez zadnego frezu jak łożysko....
prawdopodobnie skrzynie z loncina 125ki-250tki bahan 150-250

adrol

Postautor: adrol » wt 21 maja, 2013

Jeśli zmieniać skrzynie to jedynie z jakiegoś wąskiego silnika typu cr80 itp. tylko jest wtedy rzeźba, trzeba umieć spawać alu mieć CNC itd.
Co do zmiany zębatek to nie widzę sensu bo chcesz zrobić odwrotność tego co powinno się robić w małych silnikach czyli powinieneś ciaśniej zestopniować biegi, a prędkość wyregulować na zębatkach, ale jeśli chcesz koniecznie się bawić w zmianę to najpierw powiedz jakie masz przełożenia.

waldi0880
Amator
Amator

Postautor: waldi0880 » wt 21 maja, 2013

Biegi mam 1-0-2-3-4 Chciałem pokombinować z przełożeniami ale zdaje się że takich zębatek jake chce dać nie ma. Trzeba by było dorabiać specjalnie na zamówienie. Zmierzyłem odpowiednie średnice zewnętrzne jakie by musiały wejść tak by pasowały i jedna z nich nie tarła o wał. Średnice zębatek to: 49mm/Z27(dać mniejszą 45mm) , 40mm/Z20(dać większą 45mm) , 45mm/Z24(dać mniejszą 33mm) , 45mm/Z23(dać większą 57mm)

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » czw 23 maja, 2013

Ja natomiast wiele bym dał żeby wydłużyć jedynkę... bo czasem to aż mi wstyd.. ruszam, 25km/h a on na 1szym biegu wyje jak szlifierka.. fakin shit z tych inżynierów od Lifana i spółki <glupek>

Awatar użytkownika
TheStunter
Majster
Majster

Postautor: TheStunter » czw 30 maja, 2013

Billy Corgan,
zgadzam się z 1 biegiem yx 140 lifan 140 oba mają tak samo.....
mozna było pokombinować z trybami na skrzyni na obu wałkach od 1 biegu.... wystarczylo by na jednym zab mniej na drugim więcej i było by już dobrze....
waldi0880, nie zobaczylem ze masz 88.... ja w tym nie widze sensu..... pojedziesz w trase gorsza pogoda i nie będziesz miał czym jechać a jak górka..... radze zrobić 88 zeby lecial jak 72cc czyli chinskie 80km/h a zeby miał więcej sily wtedy sobie 3wsadzisz i wyjezdzasz pod gorke......

zainwestuj w 120-160 wtedy mozesz kombinowac cos z wydluzeniem biegow i tak dalej....

adrol

Postautor: adrol » czw 30 maja, 2013

Jedynka jest krótka, bo te silniki są docelowo do crossów.
Skrzynie od lifana i yx nie są kompatybilne.

Wróć do „Mechaniczne”