• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Magneto

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
dawix1596
Praktykant
Praktykant

Magneto

Postautor: dawix1596 » pn 26 mar, 2012

Siema. Wymieniam cylinder na 110 i przy probie odkrecenia magneta zerwal sie gwint na glowce jednej srubki od magneta i teraz bede musial przeciac cale magneto (albo doradzcie mi co moge zrobic innego probowalem juz zaspawac klucz ale spaw nie wytrzymal, rozwiercic tez nie idzie bo gwint jest bardzo twardy) i chcialem kupic nowe ale oryginalnego mi sie nie oplaca raczej doradzcie jakie moge kupic lzejsze magneto bo http://www.ebay.pl/itm/PERFORMANCE-INNE ... 1e5e3a0218 to chyba nie podejdzie chyba ze bym rozrusznik wywalil, ale to tez chyba ladowania nie ma. Podajcie jakies linki z gory dzieki;]

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Magneto

Postautor: choinka » pn 26 mar, 2012

Chodzi Tobie o te śrubki na imbusa? One nie trzymają magneta magneto trzyma jedynie ta centralna śruba, a te trzy na imbus trzymają ten "talerz" od sprzęgła jednokierunkowego.
Na tym magnecie co podałeś nie ma ładowania wcale, już lepiej kupić outer rotor kit jest lżejsze i masz ładowanie i oczywiście brak rozrusznika.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » pn 26 mar, 2012

dawix1596, Do każdego lekkiego magneta musisz wywalić łańcuszek rozrusznika itp.
Na tym będzie ładowanie: http://www.ebay.com/itm/180736230098?it ... d2&vxp=mtr

@ Thx choinka, nie zalukałem że nie ten link :P
Ostatnio zmieniony pn 26 mar, 2012 przez Alpen, łącznie zmieniany 2 razy.
modó³ wm mugen sport cdti

dawix1596
Praktykant
Praktykant

aha ja myslalem ze one trzymaja to magneto bo widzialem nawet na tym forum gdzies poradnik jak zmienic wal na 110 i tam musial odkrecac te srubki zeby zdjac magneto. Kupie chyba to magneto co mi link podeslales bo podobno szybciej bedzie wchodzil na obroty z nim :]
Ostatnio zmieniony pn 26 mar, 2012 przez dawix1596, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Nie trzeba wykręcać tych śrubek :P No będzie szybciej wchodził na obroty ale też szybciej z nich schodził. Generalnie przybędzie mu mocy.

dawix1596
Praktykant
Praktykant

to dzieki tylko teraz musze uzbierac 280zl bo przesylka chyba gratis tam jest czy zle widze?? a tak btw to ile silnik 110 ma KM?? zamierzam kupic do niego tlok hi comp i jeszcze sportowy walek rozrzadu do wakacji ;] ile by to wszystko mialo kucy ??:D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Nie przesyłka nie jest za free :P trzeba płacić. Ile ma silnik 110? hmmm może będzie miał z te 8KM. Po zastowosaniu tłoka hi-comp i wałku może osiągnąć ponad 10KM myślę. Tylko nie zapomnij dać twardszych sprężyn zaworowych do wałka.

dawix1596
Praktykant
Praktykant

aha dobra dzieki juz wszystkiego sie dowiedzialem mozna zamknac ;] myslalem ze sam silnik 110 ma 10KM :D ale trudno jeszcze z tym lzejszym magnetem bedzie mial z 11-12kucykow :D

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No właśnie jeszcze te magneto to z pewnością dychę przekroczy :) Zamykam.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 27 mar, 2012

110 ma z 7 kucy, dobry gaźnik, sportowy wałek, tłok HC + to magneto to masz z 11KM, coś takiego.

Są jeszcze inne lekkie magneta z ładowaniem, tańsze ;]
Ostatnio zmieniony wt 27 mar, 2012 przez Alpen, łącznie zmieniany 1 raz.
modó³ wm mugen sport cdti

dawix1596
Praktykant
Praktykant

Postautor: dawix1596 » wt 01 maja, 2012

Siema znowu, teraz mam znowu inny problem wymienilem wszystko na 110 skrecilem i teraz nie ma wogole iskry nie wiem czy to tez bylo powodem tego ze ostatnie 72cc co mialem nie chodzilo. Magneto chyba dobrze przykrecilem a cewek wogole nie ruszalem. Na zadnej swiecy co patzrylem nie bylo iskry czyli albo mam takiego pecha ze wszsytkie 3 swiece sa do du** albo cos sie zrabalo tylko nie wiem co. Jak ktos tez mial taki problem i udalo mu sie go rozwiazac to prosze o porady. Jutro jade pokupowac sobie jeszcze swiece i bede probowal dalej ale czy to cos da to nie wiem.

Awatar użytkownika
meGaS
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontaktowanie:

Postautor: meGaS » wt 01 maja, 2012

może na iskrowniku/statorze masz uwaloną cewkę od dawania prądu do cewki zapłonowej albo masz walniętą cewkę zapłonową taka jak na foto poniżej:
Obrazek

[ Dodano: |1 Maj 2012|, o 20:30 ]
a może impulsator???? ale wątpię, a może jednak, ale wydaje mi się że iskrownik/stator masz dupnięty
Gdy pomogłem daj "pomogł" lub "piwko"
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯
Filmik - ogar 900 150 cm3: https://www.youtube.com/watch?v=3xDroaMLsAw
Moja maszyna na moto-4t: http://forum.moto-4t.pl/ogar-900-by-megas1994-vt63.htm
Moja maszyna na pj: http://polskajazda.pl/Motocykle/Romet/Ogar-900/81214

dawix1596
Praktykant
Praktykant

Postautor: dawix1596 » śr 02 maja, 2012

a jak sprawdzic ktore z tych rzeczy sa walniete ??

[ Dodano: |2 Maj 2012|, o 14:38 ]
a i jeszcze nie napisalem ze na kablu od swiecy wogole nie ma przebicia ani nic normalnie swiece trzymalem w rece przy kreceniu rozrusznikiem i nawet mnie raz nie kopnelo.

[ Dodano: |2 Maj 2012|, o 15:34 ]
a teraz wlasnie dokonalem nowego odkrycia wzialem diode jakas zwykla 12V i przypialem ja do kabli od cewki +/- i jak krecilem rozrusznikiem to dioda ledwo co ale swiecila i wlasnie nie wiem czy tam idzie 12V tylko przy tak malym natezeniu ze dioda ledwo dziala czy to wogole daje za malo pradu zeby wytworzyc iskre.
Ostatnio zmieniony śr 02 maja, 2012 przez dawix1596, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » czw 03 maja, 2012

Ja bym powiedział że coś jest z cewkami lub impulsatorem. A przewody przy cewce się nie poluzowały?

dawix1596
Praktykant
Praktykant

Postautor: dawix1596 » sob 05 maja, 2012

http://www.ooracing.com/store/index.php ... uctId=1500 nada sie takie to magneto do naszego silnika czy nie ? bo chyba o magneto chodzi bo cale jest poobijane w srodku przez ta srubke i ma duzo opilkow metalu i moze dlatego nie chodzi jak by to pasowalo to i wiecej mocy i 50zl wiecej tylko do wydania :D

Wróć do „Mechaniczne”