• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Plany na nowy silniczek

Czyli to co ma wpływ na osiągi.
Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Plany na nowy silniczek

Postautor: szymo_97 » sob 10 maja, 2014

pan_dziobak, te motorowery przystosowane do pionowych silników są sporo droższe niż "poziomaki" i wyjdzie to drożej niż przerobienie tego co ma :). Poza tym to takie piękne uczucie jak mierzysz, spawasz, wiercisz, szlifujesz, odcinasz, jeszcze raz spawasz itd., a na koniec to wszystko działa i jeździ zajebiście :D
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » sob 10 maja, 2014

szymo_97 pisze:a na koniec to wszystko działa i jeździ zajebiście :D

Polemizowałbym, bo niektóre "projekty" ze swapem w roli głównej zarastają mchem po czasie, bo ani to jeździ, ani to wygląda :D
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » sob 10 maja, 2014

KucaQ, mówię tutaj o sobie ziomeczku :P Jak ktoś partoli robotę to nie moja wina :D
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Postautor: pan_dziobak » ndz 11 maja, 2014

szymo_97, swap z przerobkami tez tanio nie wyjdzie. Silnik, elektryka, osprzet, materialy na przerobke itp. Druga sprawa to taka, ze tez od razu bedzie widac ze cos tu jest modzone i to ostro. Ingerencja w rame to nie takie hop siup. Poza tym takie fafa rifa trudno bedzie potem sprzedac bo kazdy bedzie krecil nosem jak bedzie widzial ze taka przerobka i bedzie sie bal to kupic bo nie bedzie mial pewnosci czy sie nie rozleci zaraz. No ja bym sie bal kupic takie fafa rifa od kogos kogo nie znam, a wiadomo ze kiedys i tak trzeba bedzie sprzedac.
Oczywiscie to fajne uczucie kiedy sie samemu cos tam kombinuje, konstruuje i potem to dziala, ale taka przerobka zajmie troche czasu a po drodze zapal sie moze wyczerpac bo ilosc pracy potrzebnej na dokonczenie i napotkane problemy przerosną.

Ja bym szukal czegos pionowego tanio z zarznietym silnikiem i reszta w dobrym stanie. Ale zrobi jak uważa :) jednak moim zdaniem to za duzo pracy dla kilkunastu km/h szybciej i jednego biegu wiecej.
Loud pipes save lives

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » ndz 11 maja, 2014

pan_dziobak, nie wiem czy wiesz, ale jestem z tym na bieżąco i właściwie nie miałem żadnych dodatkowych kosztów niż silnik + gaźnik (kupiłem taniej niż nowy YX 140), pare wierteł, kawałków blachy 5mm i trochę elektrod :P
Jak się wszystko ze sobą estetycznie zgra to w ogóle nie będzie widać, że było cokolwiek swapowane (zapraszam do mojego tematu za kilka tygodni) :P

Ogólnie to ciężko znaleźć coś pionowego w dobrym stanie, z zarżniętym silnikiem. Przechodziłem przez to.

Jak kolega chce swapować to niech swapuje. Wg mnie jest to super uczucie jeździć czymś zrobionym bardziej przez siebie niż kupieniem gotowca.

Kwestia sprzedaży? W moim wypdku o tym nie myślę, bo nie mam zamiaru dostać maks 2000 zł za moto, w które włożyłem wiele serca, pracy i pieniędzy. Niech stoi i czeka na wnuków :D
Ostatnio zmieniony ndz 11 maja, 2014 przez szymo_97, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
PanWojtek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Pojazd: Junak 901 RS

Postautor: PanWojtek » ndz 11 maja, 2014

Jak się samemu coś zrobi to wiadomo że uczucie jest 1000 razy lepsze z jazdy niż kupić nowe moto, w ostateczności (której lepiej żeby nie było) będę zamieniał się z kimś na moto, choć taka CBR 125/50 była by nawet nawet ^^

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 11 maja, 2014

Zacznijmy od tego, że ten barton sprint to rama od rometa k125 popaćkana i spierdolona przez chinolów, ale jednak to jest ta rama. Wystarczy dospawać dokładnie tyle ile ucieli + dokręcić mocowanie od silnika 125 i tyle. Koła, hamulce itp jest dostosowane do 125, bo to po prostu części od 125 a dokładniej od suzuki gn 125.

http://olx.pl/oferta/silnik-romet-z-125 ... db4b01ddca

Ten silnik z podanych jest najlepszy.

125-150 nie ma dużej róznicy, zmieniając z jakiegokolwiek poziomego na pionowca 125, zzyskujesz trwałość i bezawaryjność silnika porównywalną ze stara małą japonią, nie do zajebania.
Chociaż jak już chcesz swapa na pionowca, to szukaj silnika 250.
Ostatnio zmieniony ndz 11 maja, 2014 przez Outer, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
PanWojtek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

250 to ciut za dużo 125 z 5 biegiem powinno mnie zadowolić, a co do tylnich mocowań to one będą pasować czy trzeba by je przerobić

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » ndz 11 maja, 2014

PanWojtek, Głupie pytanie, wszystkie od nowa musisz.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » ndz 11 maja, 2014

PanWojtek, Uwierz, że po kilku km nawet takie 150ccm będzie za słabe... 200, 250 jest optymalne, do tego przełożenia turystyczne i jest elegancko.
modó³ wm mugen sport cdti

Outer
Weteran
Weteran

Postautor: Outer » ndz 11 maja, 2014

W 125-150 właśnie brakuje tych kilku koni, by móc jednak te 100 realne przelotowo lecieć, więcej nie trzeba, wtedy na romecie jest zajebiście.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » ndz 11 maja, 2014

W przypadku łosia jest tak, że na 150cc jadę jeszcze sporo do v-maxu, a już nieprzyjemnie się szybciej jedzie, więc więcej mi nie potrzeba, bo to by mogło być wręcz niebezpieczne.

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
PanWojtek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja potrzebuję ogólnie silnika do turystyki aby można było jechać tak między 60-80 (nie licznikowe oczywiście) jak mnie cena za wszystko przerośnie to chyba będę moto zmieniał

Awatar użytkownika
pan_dziobak
Majster
Majster

Postautor: pan_dziobak » ndz 11 maja, 2014

Jak juz chcesz ten swap, to nie papraj sie w 125cc bo znudzi ci sie szybko, okaże sie ze 70km/h to za mała przelotowa bo jakoś po woli, bo auta ciągle wyprzedzają, bedziesz jechał szybciej to bedziesz pilował, znów bedzie wkurwiać. Zmienisz przełożenia na długie to bedziesz startował z polowy obrotów i zacznie sie mieszanie biegami i zwalnianie na wzniesieniach/pod wiatr albo załadowany klamotami na biwak. 250cc i wzmocnić wachacz/wymienic na solidny bo te słomki beda sie skręcac w winklach aż miło, du** bedzie pływac w jak Otylia Jędrzejczak. Przerabiałem to w ogarze 110cc jak nakurwiałem szybciej w zakrecie.
Loud pipes save lives

sasek94
Weteran
Weteran

Postautor: sasek94 » wt 13 maja, 2014

Moim zdaniem, jakbym miał już pchać się w swapa to weź coś co ma sens.
Silniczek 4-ro zaworowy z daelima, lub co najmniej 4-ro zaworowy z hyo xrx, a najlepiej dohc z hyo xrx. Mocy więcej o 2-3KM, najebiesz się i tak tyle samo, w kasie to samo Cię wyjdzie.

Wróć do „Mechaniczne”