• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Skuter nie odpala jak jest ciepły.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Skuter nie odpala jak jest ciepły.

Postautor: razor500 » wt 10 gru, 2013

Cześć mam problem, który potrzebuję szybko rozwiązać, mam nadzieję, że mi pomożecie.
Muszę zrobić skuter, który jeździł słabo, ciężko palił i w ogóle jazda nim była męczarnią, przy przyspieszaniu szarpał i słabo przyspieszał. Była kompresja bardzo mała już nie pamiętam ile czy 7 czy 8 bar, więc nie było co się rozczulać i kupiłem nowy cylinder z tym, że 80ccm(było 50ccm), a poza tym głowica po wymianie uszczelniaczy i polerowaniu zaworów. Kompresja teraz jest 11.5bar. Skuter jeździł dobrze ale słabo palił i mulił na starcie. Po paru dniach w ogóle przestał palić. Po odłączeniu rurki od paliwa palił normalnie, a po wpięciu jej znowu już nie palił, więc przyszła kolej na gaźnik który już dawno typowałem do wymiany. Wziąłem od kolegi gaźnik skuter palił może nie idealnie ale jakoś odpalał, więc myślę wymieniam gaźnik i git. Kupiłem nowy gaźnik, skuter na nim odpalił i ładnie wkręcał się na obroty, ale po zgaszeniu nie chciał odpalić, na następny dzień też odpalił, ale po zgaszeniu już też nie palił. Kolejnego dnia wziąłem znów ten gaźnik od kolegi i skuter odpalił na dotyk, chodził ładnie, wkręcał się na obroty, ogólnie chodził jak należy, ale po zgaszeniu go też nie chce odpalić. Macie jakieś pomysły, bo ja już mam kompletną pustkę. Oczywiście zawory i rozrząd ustawione prawidłowo. Chyba z 3 razy sprawdzałem czy luzy się nie przestawiają czy coś, ale jest dobrze 0.06 i 0.08.

Awatar użytkownika
Volumne
Weteran
Weteran

Re: Skuter nie odpala jak jest ciepły.

Postautor: Volumne » wt 10 gru, 2013

Wyreguluj gaźnik jak tak mówisz ze zimny odpala ciepły juz nie . Sprawdź jeszcze kolor świecy .
Obrazek

razor500
Specjalista
Specjalista

Gaźnik jak kupiłem nowy to sprawdzałem poziom paliwa w komorze pływakowej ale był ok, a mieszankę też ustawiałem na bogato i na ubogo ale bez zmian. Jak sprawdzałem na gaźniku kolegi to nic nie przestawiałem w jego gaźniku, bo jego skuter na nim dobrze działa, a też nie cały miesiąc temu jego gaźnik czyściłem i ustawiałem i wiem, że jest dobrze ustawiony. Zapomniałem napisać ale świecę ma założoną nową i zarówno jak jest zimny, tak samo jak ciepły to iskra cały czas jest ładna niebieska ;/ nie wiem czy to przypadkiem nic z elektryką, ale na prawdę ja już nie wiem co mam zrobić, żeby go w końcu skończyć.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 10 gru, 2013

A może to wina iskrownika? Ja miałem podobną sytuację. Jak był zimny to pyrkał ładnie, rozgrzał się i zgasł. Musiałem poczekać aż ostygnie, wtedy mogłem odpalić i za kilka minut jak się rozgrzał, to znów to samo.
Bayeriche Motoren Werke

razor500
Specjalista
Specjalista

Myślałem też nad iskrownikiem właśnie, ale nie chciałem się pchać w żadne dodatkowe koszty już. W ogóle jeśli chodzi o sprawy związane z elektryką, to.. no może zielony nie jestem, ale średnio ogarniam. W moim przypadku jest tak, że jak już odpali to chodzi ładnie, nie gaśnie sam. Chyba, że zgaszę to gaśnie i już nie odpali. Jakoś można sprawdzić czy z iskrownikiem jest wszystko ok czy nie?

Michu1208
Specjalista
Specjalista

Postautor: Michu1208 » pt 13 gru, 2013

Co do sprawdzenia to najlepiej było by podmienić ja jakiś ze sprawnego skutera. Mowiłeś też o jakimś wężyku , zerknij na odpowietrznik zbiornika paliwa bo skutki jego uszkodzenia mogą być takie jak opisujesz , przede wszystkim cieżkie odpalanie ;)

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » wt 17 gru, 2013

Problem rozwiązany. Wymieniłem cewkę WN i skuter czy ciepły czy zimny pali na dotyk. Słabo przyspiesza i nie wkręca się na wysokie obroty ale jak były problemy z odpalaniem to kombinowałem przy gaźniku prawdopodobnie mieszanka jest za bogata,więc jutro już powinienem się z tym uporać.

Wróć do „Pomoc”