• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ciężko ruszyć z miejsca- skuter.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Ciężko ruszyć z miejsca- skuter.

Postautor: razor500 » ndz 29 wrz, 2013

Cześć. Mam taki problem, bo zajmuję się skuterem, który bardzo ciężko palił. Okazało się, że kompresja była słaba i po rozbiórce ujrzałem pierścień przypieczony do tłoka. Postanowiłem wymienić cylinder na 80ccm. Skuter odpala bez problemu jak już ruszy z miejsca to przyspiesza tak jak przystało na 80 tylko, że chyba go zalewa, bo jak gaz dam do samego końca to tak jakby gaśnie i zwalnia. Ruszyć nim to w ogóle tragedia. Po dodaniu gazu żeby ruszyć przez 2-3 sekundy tak jakby przerywa czy nie wiem jak to nazwać(mi to się kojarzy ciepłym motorowerem na włączonym ssaniu) i dopiero zaczyna ruszać. Ma ktoś jakieś ciekawe pomysły? Rozrząd ustawiony prawidłowo, zawory 0.06 i 0.08 poziom pływaka też jest dobry śrubką od mieszanki też tego się nie da pozbyć. Aha i próbowałem też na nowej świecy ale bez efektów.

bury159753
Weteran
Weteran

Re: Ciężko ruszyć z miejsca- skuter.

Postautor: bury159753 » ndz 29 wrz, 2013

razor500 pisze:Cześć. Mam taki problem, bo zajmuję się skuterem, który bardzo ciężko palił. Okazało się, że kompresja była słaba i po rozbiórce ujrzałem pierścień przypieczony do tłoka. Postanowiłem wymienić cylinder na 80ccm. Skuter odpala bez problemu jak już ruszy z miejsca to przyspiesza tak jak przystało na 80 tylko, że chyba go zalewa, bo jak gaz dam do samego końca to tak jakby gaśnie i zwalnia. Ruszyć nim to w ogóle tragedia. Po dodaniu gazu żeby ruszyć przez 2-3 sekundy tak jakby przerywa czy nie wiem jak to nazwać(mi to się kojarzy ciepłym motorowerem na włączonym ssaniu) i dopiero zaczyna ruszać. Ma ktoś jakieś ciekawe pomysły? Rozrząd ustawiony prawidłowo, zawory 0.06 i 0.08 poziom pływaka też jest dobry śrubką od mieszanki też tego się nie da pozbyć. Aha i próbowałem też na nowej świecy ale bez efektów.

zawory docierałeś jak zakładałeś głowice? głowice uzbrojone nie mają dotartych zaworów i po prostu są nieszczelne.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » ndz 29 wrz, 2013

bury159753, BEZEDURA z tymi zaworami .

razor500, Kopaj w gaźniku, wymieniałeś dysze? Filtr powietrza zmieniłeś? Ściągnij go i zobacz jak bez niego. Co to za skuter?
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 30 wrz, 2013

Skuter to kingway martinelli. Co to zaworów to gniazda zaworowe były polerowane u uszczelniacze na zaworach są nowe. I z filtrem i bez tak samo chodzi. Filtr czyściłem w wodzie z płynem do naczyń, a później go suszyłem sprężarką. Ja ten skuter oddałem właścicielowi i powiedziałem, że teraz tak będzie bo jest na dotarciu i jak zrobi 300-500km to niech przyjedzie i wtedy ustawię mu zawory jak należy itd. Do tego czasu muszę coś wymyślić.

bury159753
Weteran
Weteran

Postautor: bury159753 » pn 30 wrz, 2013

dzikilopez pisze:bury159753, BEZEDURA z tymi zaworami .

razor500, Kopaj w gaźniku, wymieniałeś dysze? Filtr powietrza zmieniłeś? Ściągnij go i zobacz jak bez niego. Co to za skuter?

Widziałem na własne oczy jak one są składane więc może i bzdura dla Ciebie kolego : ) ale co ja będe sie męczył nad takim człowiekiem jak Ty : ) dziękuje do widzenia.

Oj bury, nie żeby coś, ale zaobserwowałem, że uważasz się za najmądrzejszego, wszechwiedzącego i niepodważalnego. Czemu gdy ja i kilku moich kumpli nie docierało zaworów a jeżdżą? Nie wymądrzaj się proszę, bo dzikilopez, ma na pewno większe doświadczenie od Ciebie. Wiem, że zaraz będziesz fikał za zwrócenie uwagi, no ale tak to jest jak dzieciniarnia dostaje moto od rodziców i nagle staje się najlepszym mechanikiem. Widzę, że nie masz zapisanego wieku w profilu - może chcesz się ukryć, że nie masz 14 lat? Masz problem? Napisz zażalenie do administracji, że Ci nie odpowiadam, masz do tego pełne prawo. /KucaQ
Ostatnio zmieniony pn 30 wrz, 2013 przez bury159753, łącznie zmieniany 1 raz.

bury159753
Weteran
Weteran

Postautor: bury159753 » pn 30 wrz, 2013

UP do kucaq, chłopcze masz 16 lat i bedziesz mnie pouczał? : ) pisze ze widziałem jak one są składane to wiem że nie sa docieranie, a ze jezdzą to wiem że to będzie jeździć ale 100 % szczelności to nie bedzie miało : )

Kłócić się z Tobą więcej nie będę, po prostu kolejne podżeganie będzie trafiało do dyskusji z adminami i moderatorami. A jak wspomniałem, pisz zażalenie, bo widzę nie lubisz mnie i ciągle Ci w czymś przeszkadzam. Ale w sumie o to chodzi, główna władza w Polsce ma tak samo. /KucaQ

Prosze bardzo, dyskutujcie sobie na temat czy mi bana załatwić : ) żadnych zażaleń nie będe pisał bo na prawde szkoda mi czasu na takich ludzi których i tak nie znam : ) pozdrawiam dorosły szesnastolatku :)

Pozdrawiam czternastolatku :)
A skoro nie chcesz pisać zażalenia, to oznacza, że nie potrafisz, bo ja takiej sytuacji od razu bym pisał do admina.

Niee, pomyłka : ) mam 9 lat :) hmm.. a z kim ja pisze? nie przypadkiem z adminem?
Ostatnio zmieniony pn 30 wrz, 2013 przez bury159753, łącznie zmieniany 6 razy.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pn 30 wrz, 2013

bury159753, spokój bo krawat będzie.

Podczas ostatniego remontu wymieniałem głowicę 2 razy, pierwsza co przyszła dostała nowe zawory które docierałem na 2 pasty. Narobiłem się jak głupi a głowica okazała się felerna, ciekł olej nie wiadomo skąd . W drugiej już się nie bawiłem w docieranie ale sprawdziłem szczelność i była ok.
Więc jeżeli TOBIE trafiła się jedna spartolona to nie wrzucaj wszystkiego do jednej beki.

razor500, skuterek nie miał jakiejś blokady w tłumiku?
Taki tam był gaźnik ?
Obrazek

możliwe że trzeba będzie coś w nim wymienić gdyż jest on podciśnieniowy i to trochę fikuśniej działa niż w prostym jak cep PZcie19-26.
A jak go znów będziesz mieć na warsztacie to sprawdź czy ssanie działa prawidłowo, wykręć ten elektrozawór, podepnij go do wiązki i obserwuj czy działa bez zacięć.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 30 wrz, 2013

Elekrozawór nie działa, ale nie było problemu z ruszaniem na tym starym cylindrze. Jeszcze ten znajomy mechanik mówił że jak się rusza i da dużo gazu to jedzie normalnie ale tylko on mi to mówił ja nie sprawdzałem. I śrubka od mieszanki jest wykręcona o 2 obroty, a jak ja przy tym skuterze grzebałem to ustawiałem mieszankę tak, jak była gdy do mnie ten skuter przyjechał czyli na 1,25obr. Jeszcze jak przyjedzie do mnie za te kilkaset km to ustawię na 1,25 przejadę się żeby się ,,przyzwyczaił" do takiego ustawienia gaźnika i zobaczę.
dzikilopez tam właśnie taki gaźnik jest, też z tą jak ja to nazwałem ,,kwadratową" przepustnicą.
A co do blokad to nie mam pojęcia czy są czy nie.

Wróć do „Pomoc”