• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Kilka pytan o poprawienu osiągów w Bartonie Fighterze 72 ccm

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Mati50
Specjalista
Specjalista

Kilka pytan o poprawienu osiągów w Bartonie Fighterze 72 ccm

Postautor: Mati50 » pn 16 wrz, 2013

Siema mam bartona fightera 72 ccm . Chce go troche ulepszyc zeby byl szybszy i mocniejszy. Zebatki mam przod 13 t a tyl 45 t (zebatki juz sa na wykonczeniu) , dysze mam 75 cos takiego , stozek gąbkowy i tyle i chce zeby moje moto bylo szybsze . Rozmyslam nad zebatkami z przodu 14 lub 15 a tyl wlasnie nie wiem jakie zalozyc i pisze tutaj , wiem ze napiszecie ze posty juz byly ale ja chce konkretnej odpowiedzi bo z tego co czytam to inni mówia ze takie inni ze inne i juz zglupialem. A i napiscie jakia dysze wstawic zeby byla wieksza moc. Moto mi leci 80 i dalej nie chce isc . Prosze o odp i nie zamkniecie tematu. Bardzo mi na tym zalezy abyscie mi pomogli. :)

Awatar użytkownika
Aro550
Specjalista
Specjalista

Re: Kilka pytan o poprawienu osiągów w Bartonie Fighterze 72 ccm

Postautor: Aro550 » pn 16 wrz, 2013

Zmiana zębatki tak dużo na prawdę nie daje, jedynie co to zmieni Ci się charakterystyka biegów ( będą dłuższe ). Jaki masz gaźnik bo tego nie napisałeś a to ważne <glupek>.
I leci Ci te 80 według licznika w motorze czy mierzone GPS bądź jakimś samochodem ?

bury159753
Weteran
Weteran

Postautor: bury159753 » pn 16 wrz, 2013

dłuższe biegi.. a co za tym idzie? większy v-max.

Wstaw świece ngk ( lepsza kultura pracy )
Zostaw dysze oryginalną z 50cm3 bo do 72cm3 nie ma sensu wstawiać większej dyszy najwyżej zmień gaźnik.
Polerowanie krućca.
Węższe opony lecz wtedy utracisz na przyczepności.

Awatar użytkownika
Aro550
Specjalista
Specjalista

Postautor: Aro550 » pn 16 wrz, 2013

Pamiętaj, że to jest 72 i jak wstawisz większą zębatkę to go osłabi i nie koniecznie będzie jechał szybciej.

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » wt 17 wrz, 2013

najtańszym kosztem to zrób sb 88cc i bd miał w h@j więcej mocy.Wiem bo sam miałem.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 17 wrz, 2013

bury, nie rozp**dalaj mnie, że świeca NGK w chińskim silniku poprawia jego kulturę, świeca nic nie daje, co najwyżej to jest ona po prostu lepsza jakościowo niż chińskie.
Polerowanie króćca również nic nie da, ba, nawet pogorszy sprawę, bo benzyna będzie się skraplać na ściankach i do silnika będzie dostarczana uboższa mieszanka, co daje mniejszą moc.

Kolego, jeśli Ci leci 80 (mierzone GPSem) to nie oczekuj na więcej, bo 72cc tyle leci, a więcej tylko z przepaści. Możesz do przodu dać ewentualnie te 14 zębów a z tyłu zostaw tą i starczy. Ale tak jak kolega Aro550, podaj rozmiar gaźnika, bo jest możliwość, że on go blokuje.
Ostatnio zmieniony wt 17 wrz, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Nahirek
Weteran
Weteran

Postautor: Nahirek » wt 17 wrz, 2013

ja na swoim 72cm mialem 14/47 i krecil sie na 4 biegu do 9 tysi takze mysle ze najbardziej optymalne przelozenie to bylo, mialem jedynie wypolerowany króciec.

moim zdaniem juz lepiej zainwestowac w 110 lub wyzej jesli chce sie miec wiecej mocy

a co 72cm3 to masz tu poradnik jak zwiekszyc moc bajerami typu; lekkie magneto,tlok hc itd.
http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=3804

Awatar użytkownika
bartonfigher77
Majster
Majster

Postautor: bartonfigher77 » wt 17 wrz, 2013

Mati50, Zakładaj 15z na przód, gaźnik pz22 i to wszystko więcej nie opłaca się inwestować w te silniki.

Nahirek,
Nahirek pisze:a co 72cm3 to masz tu poradnik jak zwiekszyc moc bajerami typu; lekkie magneto,tlok hc itd.

Kto ci kupuje takie rzeczy do 72?

bury159753
Weteran
Weteran

Postautor: bury159753 » wt 17 wrz, 2013

KucaQ pisze:bury, nie rozpierdalaj mnie, że świeca NGK w chińskim silniku poprawia jego kulturę, świeca nic nie daje, co najwyżej to jest ona po prostu lepsza jakościowo niż chińskie.
Polerowanie króćca również nic nie da, ba, nawet pogorszy sprawę, bo benzyna będzie się skraplać na ściankach i do silnika będzie dostarczana uboższa mieszanka, co daje mniejszą moc.

Kolego, jeśli Ci leci 80 (mierzone GPSem) to nie oczekuj na więcej, bo 72cc tyle leci, a więcej tylko z przepaści. Możesz do przodu dać ewentualnie te 14 zębów a z tyłu zostaw tą i starczy. Ale tak jak kolega Aro550, podaj rozmiar gaźnika, bo jest możliwość, że on go blokuje.

Panie moderatorze, widać jak bogatą posiadasz kulturę : ) wiek zobowiązuje i w dodatku moderator.. W moim przypadku świeca poprawiła prace silnika jak i polerowanie krućca.
Ostatnio zmieniony wt 17 wrz, 2013 przez bury159753, łącznie zmieniany 1 raz.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » wt 17 wrz, 2013

Panie użytkowniku, gówno pan wiesz. polerowanie krućca na 100% nic nie daje, polerowanie króćca coś tam może dać ale efekt jest znikomy, dysza najlepsza jest seria, zebatka +1 zabek moze pomóc ale na wiele bym nie liczył, ogólnie nie ma co się pocić bo z tego silnika więcej się nie wyciągnie - ew zmiana na 110cc ;)

Stunter908
Specjalista
Specjalista

Postautor: Stunter908 » wt 17 wrz, 2013

http://www.youtube.com/watch?v=c1fhJaHZZeY tutaj masz prawie jak nie wszystko na ten temat. Filmik jednego z użytkowników naszego forum. Polecam też zobaczyc jeszcze resztę filmików :) . KucaQ rzeczywiście trochę przesadziłeś trza było wykropkowac :p .

Myślałem, że cenzura zasłoni, ale widać nie przewiduje tego wyrażenia :p /KucaQ
Ostatnio zmieniony wt 17 wrz, 2013 przez Stunter908, łącznie zmieniany 1 raz.
Po dÂługiej przerwie ponownie na forum.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 17 wrz, 2013

bury159753, kultura pracy, to jest w japońcu, a nie w chińczyku. Błagam Cię.
Także tutaj nawet najlepsza świeca jej nie polepszy. Czemu u mnie w mieście wszyscy w chinolach mają NGK i nie poczuli różnicy po zmianę z chińskiej świecy? I nie są to 2 czy 3 osoby, tylko 20 albo i więcej.

bartonfigher77, niektórzy kupują :)
Bo lepiej przyszpanować zmodzoną 72-ką, niż seryjną 125-tką ;)
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Nahirek
Weteran
Weteran

Postautor: Nahirek » wt 17 wrz, 2013

bartonfigher77, kolega nasz pyta jak zwiekszyć moc na 72 to mu podalem link do informacji jak mozna to zrobic, koszt rzeczywiście duzy ale to nie moj problem tylko jego a skoro pytala to mu odpowiedzialem wiec nie wiem o co ci chodzi.

Awatar użytkownika
bartonfigher77
Majster
Majster

Postautor: bartonfigher77 » śr 18 wrz, 2013

To jak już jesteśmy przy tym tłoku HC i sportowym wałku rozrządu z40, to dużo to daje mocy jak by to wpakował do 72?
W jakich silnikach siedzi ten z40 bo nowego nie opłaca się kupować tylko jak coś to już całą głowice od większego silnika.
Poda ktoś link do tego tłoka HC i do wałka rozrządu z sprężynami?

Ps. bo znaleźć nie mogę.
Trenuj tak, aby za kilka lat usÂłyszaÂł o tobie caÂły Âświat!

Mati50
Specjalista
Specjalista

Postautor: Mati50 » śr 18 wrz, 2013

Aha a ten gaznik PZ22 to gdzie mozna kupic bo na allegro wpisalem gaznik PZ22 i pisalo ze nie ma takiego czegos , terazm mam gaznik orginalny z dysza 75

Wróć do „Pomoc”