• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Skuter 4t się przegrzewa i ciężko pali.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Skuter 4t się przegrzewa i ciężko pali.

Postautor: razor500 » śr 07 sie, 2013

Mam problem ze skuterem, bo mam wrażenie, że się przegrzewa. W sumie to nie muszę nim nigdzie jechać, a np. jak odpalę w garażu na powiedzmy minutę to nie idzie go dotknąć. Poza tym nie pali tak jak powinien. Na zimnym silniku to może nie ma wielkich problemów ale do odpalania na tzw. dotyk trochę mu brakuje. Gdy się zagrzeje to już jest duży problem czasami nawet nie jest możliwe jego odpalenie. Zawory i rozrząd są dobrze ustawione i jest założony dopiero co cylinder 80 ledwo co dotarty bo ma nie cały 1000km i wg mnie jest w stanie bardzo dobrym. Gaźnik był czyszczony i wstępnie regulowany, jest nowa rurka paliwa, filtr paliwa i kranik. Po przejechaniu kilku km nie odczuwam spadku mocy, ale po zgaszeniu już nie odpali ewentualnie z dużym problemem. I olej w silniku też jest. Wie ktoś co z tym trzeba zrobić?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Skuter 4t się przegrzewa i ciężko pali.

Postautor: ReallY » śr 07 sie, 2013

Układ zapłonowy sprawdziłeś?
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 07 sie, 2013

Wcześniej miałem taki problem, że nie chciał w ogóle zapalić to kombinowałem jak mogłem i jeśli chodzi o cały zapłon i sprawy związane z elektryką to wymieniłem na inną(nie nową) cewkę WN i przewód WN. Jego wymiana nie przyniosła skutków, bo winny był układ paliwowy ale założę jutro ten przewód i cewkę WN które były wcześniej. Poza tym jest nowa świeca.
Prosiłbym o inne wypowiedzi, bo jutro chciałbym pójść go jak najszybciej zrobić i nie mam za bardzo pomysłów. Najbardziej mnie ciekawi dlaczego po zagrzaniu tak ciężko pali. Szukałem, ale nic na ten temat nie znalazłem nigdzie. Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
Klusek
Majster
Majster

Postautor: Klusek » czw 08 sie, 2013

sprawdz czy ebonitowa uszczelka przy króćcu ssącym jest cała.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » czw 08 sie, 2013

A luzy zaworowe jakie masz? Taki kolega jak mu nie chciał odpalić ale to na zimnym to silnik suszarką musiał podgrzać :D Fajne to wyglądało jak lidzi idą z kościoła a on suszarka napierdziela u kolegi na podwórku :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 08 sie, 2013

Uszczelka przy króćcu jest cała. Zawory miałem ustawione na 0.06 i 0.08, ale wczoraj jeszcze wymieniłem wałek rozrządu, bo jak zmieniałem ten cylinder to dostałem też inny niby sportowy wałek rozrządu. Po założeniu tego oryginalnego wałka postanowiłem dać ciut większe luzy: 0.07 i 0.09. Aha nie wspominałem, ale mówimy o 80ccm. Jak się zagrzeje to nie za bardzo trzyma obroty i po przespaniu się z tą myślą, tak sobie myślę, że podobne objawy są jak silnik rozgrzany pracuje na ssaniu. A więc pojawia się pytanie jak sprawdzić działanie tego automatycznego ssania? Czy na rozgrzanym silniku się wyłącza. Z tego co wiem, to odłączenie tego kabla od gaźnika nie gwarantuje, że ssanie będzie wyłączone, zresztą wczoraj tak już robiłem i odłączenie tego kabla nic nie daje. Aha i już po zmianie tego wałka wczoraj coś kilka razy strzeliło tylko nie wiem skąd. Może z tłumika ale nie jestem pewny. A jeszcze jedna prawa: jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie czy pompka oleju działa prawidłowo?

Awatar użytkownika
Kubek!
Weteran
Weteran

Postautor: Kubek! » czw 08 sie, 2013

razor500, odłączenie kabla nic nie daje... Termostat musi się zagrzać i dopiero taka igliczka w tym automatycznym ssaniu idzie w dół i wyłącza ssanie ;)
Stop! Teraz Kubuss !
Derbi za***rdala szybciej niÂż Katana
Nakurwiam se SendÂą
NANANANANANA !!!

razor500
Specjalista
Specjalista

W takim razie jak sprawdzić czy ssanie jest wyłączone? Ewentualnie co zrobić, żeby się w ogóle nie włączało?

Awatar użytkownika
Kubek!
Weteran
Weteran

Postautor: Kubek! » czw 08 sie, 2013

razor500, wymienić to gówno, na nowe ;)
Stop! Teraz Kubuss !

Derbi za***rdala szybciej niÂż Katana

Nakurwiam se SendÂą

NANANANANANA !!!

maciora1892
Praktykant
Praktykant

Postautor: maciora1892 » czw 08 sie, 2013

Tu masz diagnostykę ssania http://www.youtube.com/watch?v=wTIl8P0wccU

razor500
Specjalista
Specjalista

Ciekawy sposób z tą diagnostyką ssania, ale jutro w ogóle założę inny gaźnik i zobaczymy. Dzisiaj jeszcze iglicę przestawiłem, bo była na samej górze czyli na najbogatszej mieszance, przestawiłem na środek. Skuter jakby miał troszkę lepsze przyspieszenie ale vmax to marne 50km/h. Jeszcze parę dni temu udało mi się rozpędzić do 60km/h a od tego czasu wymieniłem tylko wałek rozrządu i przestawiłem iglicę. Jeśli chodzi ogólnie o moc to nie jest źle, ale cały czas dość ciężko pali. Do tego ten mały vmax. Podobno na tym cylindrze kiedyś jechał 70-80. Co z tym jeszcze można zrobić?

Wróć do „Pomoc”