• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Brak drugiego biegu.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Brak drugiego biegu.

Postautor: michau_ek » pn 05 sie, 2013

Siema, w moim daxie sypnęła się jakiś czas temu skrzynia - drugi bieg wchodził i zaraz po dodaniu gazu go wybijało i tylko delikatnie szarpał nie przekazując mocy na koło, na innych biegach wszystko było ok. Kiedyś zacząłem rozkładać silnik lecz zapomniałem o tym i silnik rozpołowiłem dopiero dzisiaj - ogólnie patrze wszystkie zęby na trybach są ok tylko jedna rzecz zwróciła moją uwagę -

Obrazek

Obrazek

Jeden z trybów jest jakby troche zjechany - czy to może być powodem nie działania skrzyni?

Do tego nie wiem jak to wszystko poskładać do kupy - rozłożyłem to dawno, zdjęcia przez przypadek usunąłem no i jest problem - ktoś zna ten silnik na tyle dobrze aby mi powiedzieć co, gdzie i jak ma być? aby nie było tak prosto to silnik to prawdziwe 125cc na dużych zaworach, sprzęgle na skrzyni itd (z 110cc niebyło by problemu...)

adrol

Re: Brak drugiego biegu.

Postautor: adrol » pn 05 sie, 2013

Ta zębatka ma tak seryjnie po za tym to jest 4 bieg chyba. powodem przeskakiwania najprawdopodobniej są wyrobione ząbki na zębatce 2 biegu i współpracującej, widać będzie takie wyślizgane krawędzie z jednej strony i jak nowe z drugiej ząbków i dziurek.
Z składaniem jest tak samo jak w 110 tylko od strony sprzęgła jest trochę inaczej, ale wszystko intuicyjnie można złożyć.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pn 05 sie, 2013

czyli trzeba "kopać" dalej - bo nie rozłożyłem jeszcze całej skrzyni... będę tu jeszcze pewnie pisał.

adrol

Postautor: adrol » pn 05 sie, 2013

Jeśli problem tkwi w drugim biegu to musisz się dokopać do tych zębatek, łatwiej jest z tymi skrzyniami, bo biegi są umieszczone po kolei.

Wróć do „Pomoc”