• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z rozrządem.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Problem z rozrządem.

Postautor: razor500 » wt 09 lip, 2013

Witam. Mam problem, bo robię kolegi ogara ale jest taka dziwna sprawa z rozrządem. Ustawiłem i wyczyściłem gaźnik, a zanim ustawiłem zawory zajrzałem do rozrządu. Był przestawiony o 2 zęby, czyli jak kropka na zębatce ma być na godzinie 9, w tym przypadku była na ok. 10. W ogóle to jest tak, że kręciłem magnetem i patrzyłem jak zachowuje się łańcuszek i kręcąc tym magnetem łańcuszek miał normalny mały luz, w pewnym momencie się mocno napiął, na magnecie poczułem opór, ale kręciłem delikatnie dalej rozrząd przeskoczył dalej i znów łańcuszek zaczął mieć mały luz i opór na magnecie zniknął. Ten opór i naciągnięty łańcuszek pojawia się raz na 1 obrót magneta. Ale postanowiłem ustawić rozrząd tak jak powinien być ustawiony i okazało się, że dalej łańcuszek się raz na obrót magneta naciągał, po czym luzował, z tą różnicą, że na dobrze ustawionym rozrządzie przy naciągniętym łańcuszki opór na magnecie był większy. Spotkał się ktoś z czymś takim i wie o co chodzi? Gościu dał mi go do roboty, bo mówił, że jest strasznie słaby. Zgaduję, że to przez rozrząd, zresztą tak czy inaczej trzeba coś z nim zrobić. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Problem z rozrządem.

Postautor: ReallY » wt 09 lip, 2013

Nie spotkałem się z czymś takim, może rozrząd kończy żywot lub jest coś nie tak z ślizgaczem ,,umieszczonym" w cylindrze <mysli>
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
kaccerski
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: kaccerski » wt 09 lip, 2013

albo łańcuszek/ zębatka jest już zużyta , może wałek rozrządu już wysiada
"Prowizorka Trzyma Lata ! "
"nie sztuka jest kupiĂŚ i jeÂździĂŚ "
JeÂśli pomogÂłem, Postaw piwo ! :)

http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=9069

router A500 140 ccm By Kaccerski, zapraszam :D

Pozdrawiam :)

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » wt 09 lip, 2013

Kolega mi mówił, że u niego też tak było i działo się tak dlatego, że po prostu sprężyny na zaworach gdy się ściskają stawiają opór, po czym gdy się rozprężają, rozrząd przeskakuje i łańcuszek już nie jest aż tak mocno napięty. To co on mówi jest logiczne, ale z tego co pamiętam u mnie czegoś takiego nie było. Było tak że w pewnym momencie magneto lekko samo przeskakiwało(prawdopodobnie gdy sprężyny na zaworach się rozprężały), ale przed tym chyba nie było tego oporu. Niestety nie mogę tego sprawdzić, bo chwilowo nie mam swojego motorka :/. Ta zębatka od rozrządu w głowicy wygląda dość uczciwie i łańcuszek też na tej zębatce dobrze leży, więc wydaje mi się, że bynajmniej te 2 elementy nie wymagają wymiany. Bardzo bym prosił, żeby jeszcze inni się wypowiedzieli i coś ktoś napisał na temat tej dość sensownej, ale nie wiem czy co końca prawdziwej teorii mojego kolegi :)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » wt 09 lip, 2013

po 1. bynajmniej to nie to samo co przynajmniej
po 2. to normalne, że w pewnym momencie magneto stawia opór, wkońcu wałek musi ruszyć te sprężyny.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 10 lip, 2013

Ustawiłem ten rozrząd tak jak ma być, ale teraz jestem pewny, że coś jest nie tak. Przy prawidłowo ustawionym rozrządzie ten opór jest na prawdę bardzo duży. Miałem okazję porównać to z quadem 110. W quadzie prawie nie czuć tego oporu, natomiast w romecie trzeba się siłować z nim. Postanowiłem mimo wszystko złożyć to do kupy i spróbować odpalić. Odpalił normalnie, ale było słychać takie stukanie z silnika, więc na pewno to odgłosy rozrządu, więc silnik od razu zgasiłem. I teraz nie wiem co dalej. Coś jest najwyraźniej zużyte tylko pytanie co?

Wróć do „Pomoc”