• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Brak kompresji

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Brak kompresji

Postautor: ElDzej292 » pn 01 lip, 2013

Witam jestem zmuszony założyć tutaj temat i zapytać czemu nie ma kompresji ?
Silnik to 125 z allegro czyli 110cc pewnego dnia jechałem sobie i czułem , że stracił moc nie nadążałem za zetką kumpla na 72cc olałem to i cieszyłem się dalej z jazdy na następny dzień musiałem przejechać do miasta razem jakieś 20km nie chciał mi odpalić i nie trzymał obrotów ale moc miał taką jak nówka silnik po 1 dniu przerwy w kolejny dzień chciałem się przejechać próbuje odpalić kopałem chyba z 50 razy w końcu odpalił jadę v-max 60km/h coś jest nie tak wróciłem do domu lecz była to niedziela więc nic nie grzebałem parę godziny później znowu próbowałem odpalić odpalił jednak v-max wynosił wtedy 30km/h sobie myślę pewnie przytarłem (oczywiście stwierdziłem to po sprawdzeniu innych rzeczy które mogły być winą braku mocy) kompresji była bardzo mała to zamówiłem komplet cylek+tłok+pierścienie+uszczelki za 2 dni przyszedł cylek więc montuje wszystko już złożyłem ustawiłem rozrząd na 100% dobrze zawory sprawdziłem są dobrze ustawione odpalił po chyba 10 kopnięciem i oczywiście znowu nie trzymał obrotów ale myślałem , że to gaźnik zacząłem regulować no i niestety nic to nie pomogło na nowym cylku kompresja jest tak samo słaba jak na starym i v-max to dalej 30km/h sprawdzałem na 3 gaźnikach 5 świecach i 2 modułach :D no i dalej jest już tak powiem choler*** słaba kompresja :( ktoś wie czemu tak się dzieje ??? z góry dzięki wielkieeee dzięki :)

ale się rozpisałem <szok>
Ostatnio zmieniony pn 01 lip, 2013 przez ElDzej292, łącznie zmieniany 1 raz.

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Brak kompresji

Postautor: lukaszw103 » pn 01 lip, 2013

Na 100% zawory puszczają kompresje, jeśli oczywiście to nie uszczelka przy głowicy, zawór może wypalony lub uszczerbany na rogu, kolega miał malutkie wyszczerbienie zaworu i kompresji nic nie było.Wymień zawory , dotrzyj i kompresjia musi być.

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Postautor: ElDzej292 » pn 01 lip, 2013

uszczelka raczej nie bo nówka jest ale zawory bardzo możliwe bo już wszystko sprawdzałem oprócz nich :D te będą pasowały? http://allegro.pl/zawory-komplet-110-cc ... 47648.html pytam tak dla pewności

Awatar użytkownika
StreetoOo
Weteran
Weteran

Postautor: StreetoOo » pn 01 lip, 2013

Najpierw zrzuć głowicę, i sprawdź szczelność nalewając ropy/ ew. benzyny w komorę spalania.. I potem będziesz wiedział czy zamawaic czy nie.. (powinny pasować) :)
Pozdrawiam LwG

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Postautor: ElDzej292 » sob 06 lip, 2013

lukaszw103 daję pomógł ponieważ problem rozwiązany zawory były już do wyrzucenia StreetoOo daję piwko ;) można zamknąć

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Postautor: ElDzej292 » ndz 07 lip, 2013

Jest i kolejny problem piszczenie w okolicy zaworów można posłuchać na tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=-GgVUlm_ ... youtu.beie jak wiecie o co chodzi to prosze bardzo o odpowiedź z góry sory za słownictwo ale mnie to już troszkę wkurza :D
Ostatnio zmieniony ndz 07 lip, 2013 przez ElDzej292, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kebab_Karim
Weteran
Weteran

Postautor: Kebab_Karim » ndz 07 lip, 2013

Mnie to wygląda na prowadnice. Możliwe, że dostał się tam piasek lub inny syf i teraz zawór o to trze. Ale nie jestem pewien tego. Ja jeszcze mam pytanie od siebie: Czy jeżeli płukałem silnik ropą i zalałem olej a silnik jest po remoncie (zawory, głowica, pierścienie, uszczelki, uszczelniacze) to może kopcić przez resztki ropy w oleju ? Dodam, że lekko kopci, prawie niezauważanie na biało.
Wszyscy majÂą prawo do szczĂŞÂścia ale nie wszyscy majÂą szczĂŞÂście do prawa :D

Awatar użytkownika
kawalarz13579
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: kawalarz13579 » ndz 07 lip, 2013

Piszczenie dochodzi z okolicy głowicy czy cylindra. Sprawdź jeszcze łańcużek rozrządu może na bok zszedł gdzieś coś, chociaz taki pisk nie pasuje bardzo do tego...

Kopcenie mogło być ale to przez pierwsze kilka obrotów wału zanim rope z pod głowicy spaliło i zaworu ssącego. Kopcenie na siwo- dostawanie sie oleju do komory spalania najczęściej...
Ostatnio zmieniony ndz 07 lip, 2013 przez kawalarz13579, łącznie zmieniany 1 raz.
[center][COLOR="Red"]
Nie pij za kierownicÂą. Stukniesz kogoÂś w zderzak i sobie rozlejesz.[/COLOR]
[/center]

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » ndz 07 lip, 2013

ElDzej292, wałek rozrządu do wymiany...
Miałem ten sam przypadek u kumpla, cylek i głowica nowe założone, po 100km zaczęło coś piszczeć, włożyłem wałek od 50cc i jest ok, nic nie piszczy. Łożyska były trefne, nawet kręcąc placem było czuć, że chodzą z oporem, a od 50cc leciutko.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

KucaQ ale ten kumpel miał normalną moc ???

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » ndz 07 lip, 2013

Moc miał pełną do czasu aż zaczęło piszczeć.
Bayeriche Motoren Werke

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » ndz 07 lip, 2013

Dziwne , nigdy nie miałem z czyms tqakim stycznosci ale mylse ze moze to być jedynie cos zwiazqanego z głowica , bo wczesniej tego nie była racja? Możliwe ze wyjeżdżony wałek, ale nie dam sb głowy uciac

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

nówka głowica+cylek+tłok+uszczelki 0 przebiegu :) KucaQ to nie wałek bo u mnie moc jest i to duża :D po prostu odpaliłem po złożeniu wszystko na 100% dobrze ustawione no i zaczeło coś piszczeć xD ale to jest coś w głowicy tylko pytanie coo? :[

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 08 lip, 2013

Czekaj, czekaj. Zadzwonię do niego, zaraz dam cyna, bo nie pamiętam, czy miał moc, czy nie :D

Dobra, dzwoniłem do niego, mówił,że moc miał ciągle. Poje*ało mi się z innym kumplem co mu pierścień pękł i stracił w fuj na mocy ;)
Radzę zdjąć głowicę i zobaczyć palcem jak chodzą łożyska na wałku. U kumpla właśnie chodziły z oporem, a w starej głowicy od 50cc wystarczyło dmuchnąć i się obracały.
Ostatnio zmieniony pn 08 lip, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
ElDzej292
Specjalista
Specjalista

Postautor: ElDzej292 » pn 08 lip, 2013

Oooo dzięki czyli już wiem o co chodzi sprawdzę czy ciężko chodzi jeśli tak to lipa eh znów muszę głowice rozbierać :(

Wróć do „Pomoc”