• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ogar 900 R - Gaśnie na wysokich obrotach.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Tidziak
Amator
Amator

Ogar 900 R - Gaśnie na wysokich obrotach.

Postautor: Tidziak » śr 26 cze, 2013

Na wstępie chce powiedzieć że jestem zielony w sprawach motoryzacji. Romecik jest moim pierwszym motorem. Mam go od roku. Bez awaryjny przez cały ten okres. Dziś wymieniłem moduł na odblokowany. Zbiera się bardzo dobrze i dostał niezłego kopniaka. Koniec z jazdą 50km/h. Teraz mogę pośmigać lajtowo 70. :D Problem tkwi w tym że gdy dodam szybciej gazu na całość manetki to gaśnie. Dzieje się też tak że podczas jazdy gdy przekręcam manetką dalej niż ok. 3/4 to Ogar zaczyna przerywać i tracić na obrotach. Nie mówię już o jeździe z góreczki na całym gazie - Nie ma mowy. Od razu przerywa i gaśnie. Co może być nie tak ? Nie regulowałem ani nie czyściłem gaźnika. Nie znam się na tym. Wydaje mi się że czyścić nie trzeba , ponieważ przejechałem 1500km. Docierany był moim zdaniem dobrze , tak jak zalecili w serwisie. Co poradzicie w tej sprawie ? Z góry dzięki. :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Ogar 900 R - Gaśnie na wysokich obrotach.

Postautor: ReallY » śr 26 cze, 2013

Niestety czeka cię regulacja, na początek sprawdź świecę a potem wyreguluj gaźnik. ;)
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Tidziak
Amator
Amator

Byłem właśnie odkręcić plastiki i dobrać się do gaźnika. Przeczytałem w internecie że muszę zakręcić jedną śrubkę od powietrza i odkręcić o jeden obrót , a potem próbować obracać dalej. Wydaje mi się że nawet po większym obróceniu tej śrubki nic się nie zmienia. Wytłumaczył by ktoś jak to zrobić porządnie ?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » śr 26 cze, 2013

Ja to robię tak: Wkręcam do końca tę śróbkę bez sprężynki która jest pod kątem, następnie wykręcam i pół obrotu i sprawdzam jak chodzi, jeśli jest źle to wykręcam o 1/4 obrotu i znowu sprawdzam i tak dalej aż będzie dobrze chodził :D
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » śr 26 cze, 2013

Tidziak pisze:gdy dodam szybciej gazu na całość manetki to gaśnie

Normalna sprawa, chyba, że masz gaźnik z pompka przyśpieszającą w co wątpię.
Moje 125cc potrafi czasem zamulić, a gaźnik wyregulowany jest idealnie.
Ostatnio zmieniony śr 26 cze, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Tidziak
Amator
Amator

router_97 pisze:Ja to robię tak: Wkręcam do końca tę śróbkę bez sprężynki która jest pod kątem, następnie wykręcam i pół obrotu i sprawdzam jak chodzi, jeśli jest źle to wykręcam o 1/4 obrotu i znowu sprawdzam i tak dalej aż będzie dobrze chodził :D

Dzięki. Jutro spróbuję. :)

Jest jeszcze taka sprawa. Próbowałem wcześniej ustawić te śrubki. Przekręciłem trochę i byłem się przewieźć - nic się nie zmieniło. Odstawiłem motor do garażu , i za godzinę musiałem jechać do kumpla. Odpaliłem żeby trochę pochodził bo był zimny i po dwóch minutach ruszyłem. Nic. Nawet najmniejszego zamulenia ani spadku na obrotach. Jeszcze na podjeździe wypadł mi telefon. Schyliłem się i usłyszałem jak coś syczy. Wcześniej czegoś takiego nie było. Co to może być ? I dlaczego wcześniej go muliło a teraz na zimnie jechał jak powalony ? (dodam że nic potem nie zmieniałem z tym gaźnikiem)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » czw 27 cze, 2013

Może łapie lewe i syczy :p
Bayeriche Motoren Werke

Tidziak
Amator
Amator

Postautor: Tidziak » czw 27 cze, 2013

Może i tak , ale jak odpalam wieczorem jak jest zimniej to pali jak szalony. Nie muli i jedzie jak należy. <wnerw>

Wróć do „Pomoc”