• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Dziwne dźwięki z silnika. Wymienienie rozrządu nie pomogło.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
KAKA_8
Uczeń
Uczeń

Dziwne dźwięki z silnika. Wymienienie rozrządu nie pomogło.

Postautor: KAKA_8 » pt 21 cze, 2013

Zacznijmy od tego ze w moim ogarze zaczelo cos halasowac w silniku, odpalal normalnie, moc mial taka jak zawsze ale halas mnie niepokoil wiec silnik na stol. Rozebralem cali silnik, wyczyscilem , przy okazji okazalo sie ze walek rozrzadu i dzwigienki zaworowe sa w kiepskim stanie i nalezalo je wymienic, lozysko w skrzyni biegow tez zostalo wymienione bo juz halasowalo i myslalem ze to bedzie tego przyczyna, wymienilem przy okazji caly rozrzad. Niestety, mylilem sie. Po zlozeniu nie bylo problemu z odpaleniem, 3 kop i ogar gada, lecz ten dzwiek ktory mnie niepokoil nadal jest, co najgorsze ogar przerywa na wyzszych obrotach, czego nigdy nie robil, dodam ze mialem odcinke zamontowana i teraz wgl nie reaguje na odcinke, jak sie jedzie ogar ciagnie a przy wyzszych obrotach jak zwalnia i nie ciagnie tak jak wczesniej. Nie wiem co mzoe byc, moze cos poradzicie, dodam ze mam dostep do wszystkich czesci do ogara, co moge ewentualnie rpzelozyc i sprawdzic bo juz nie mam sily, 3 godziny w garazu i nadal tak samo..;/

Zmieniam nazwę tematu / kamalik
Ostatnio zmieniony ndz 23 cze, 2013 przez KAKA_8, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Re: Dziwne dźwięki z silnika. Wymienienie rozrządu nie pomogło.

Postautor: Czyżu15 » pt 21 cze, 2013

KAKA_8, sprawdź kabel WN fajke moduł gaźnik zawory wyregulowane? może magneto niedokręcone?
only vag

KAKA_8
Uczeń
Uczeń

Postautor: KAKA_8 » pt 21 cze, 2013

Czyżu15, zawory wyregulowane cacy, magneto dokrecone porzadnie pneumatykiem, jutro srpawdze modul, cewke i te inne duperele. Ktos jeszce ma jakies propozycje\?

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pt 21 cze, 2013

Gdzie hałasuje? W jakich okolicach?
Mi hałasował łańcuszek rozrządu po zmianie na 72cc, przez pierwsze 100km było ok, a potem skurczybyk zaczął napierdalać o ścianki cylka.
Bayeriche Motoren Werke

KAKA_8
Uczeń
Uczeń

Postautor: KAKA_8 » sob 22 cze, 2013

KucaQ, taki halas z silnika, ciezko go zlokalizowac wlasnie ale jest to takie szuranie "pływajace"
Sprawdzilem dzis rano inne moduly, na nich chodzi tak samo, inna swieca, nic nie pomoglo naraie, wieczorkiem po pracy bede jeszcze zmienialal cewke i inne duperele ktore mi poradziliscie.

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » sob 22 cze, 2013

KAKA_8, odkręć pokrywę zębatki rozrządu i zobacz , jak będzie za duży luz to trzeba zmienić łańcuszek na nowy :)
only vag

marek00542
Weteran
Weteran

Postautor: marek00542 » sob 22 cze, 2013

Czyżu15 pisze:KAKA_8, odkręć pokrywę zębatki rozrządu i zobacz , jak będzie za duży luz to trzeba zmienić łańcuszek na nowy :)
jak jest lużny to jest wo wymiany rolka napinacza mi poszła i był łańcuszek przez to lużny i nie miało jak go napinacz

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » sob 22 cze, 2013

Ja szum łańcuszka (napier-ł o ścianki cylka) zlikwidowałem tymczasowo wymieniając w napinaczu sprężynę na twardszą, byle jaką co znalazłem w komórce i nastała cisza. Ale to tylko awaryjnie dopóki mi nie przyszedł nowy łańcuszek rozrządu.

Awatar użytkownika
StreetoOo
Weteran
Weteran

Postautor: StreetoOo » sob 22 cze, 2013

Na odcinkę nie reaguje ? Weź może ją odłącz całkiem ? A i rozrząd ustawiony dobrze ? Nie gibłeś się o ząbek ?
Pozdrawiam LwG

KAKA_8
Uczeń
Uczeń

StreetoOo, no juz calkiem wywalilem odcinke wlasnie. Rozrzad dobrze ustawiony, odpala bez problemu tak jak wczesniej, dodam ze wymienialem wlasnie caly rozrzad, lancuszek, napinacz, zebatke napewowa pompki oleju i nadal taki niepokojacy dzwiek z silnika sie wydobywa, najgorsze to ze przed chwila jak bylem sie tak przejechac ogarem do sklepu, wyszedlem ze sklepu odpalilem go elegancko bez problemu, pochodzil chwile na wolnych obrotach i nagle zdechl... i juz nie chce odpalic;c nie sprawdzalem czy ma isckre nawet bo sie spiesyzlem i tylko go do domu zapchalem. Bede zagladal jurobo narazie jestem w trasie i psize z tel, ale mile widziane jeszcze jakies pomoce z waszej strony!

WSRH

Postautor: WSRH » sob 22 cze, 2013

Tez tak mam iskre mi gubi .raz jest raz nie ma

KAKA_8
Uczeń
Uczeń

bylem przed chwila w garazu i sprawdizlem lancuszek jest dobrze, iskra jest, ogar odpalil bez problemu o.O. co to moze byc? nadal jednak nie kreci sie do konca i przerywa ;/

marek00542
Weteran
Weteran

Postautor: marek00542 » sob 22 cze, 2013

gaznik zawory regulowałeś?

KAKA_8
Uczeń
Uczeń

marek00542, regulowalem gaznik, w kazdej pozycji tak samo chodzi, nie wkreca sie na maks obroty.
zawory musze jeszcze jutro sprawdzic, postaram zmienic sie cewke, i stator, moze cos to jeszcze da. Postaram sie jeszcze nagrac jutro filmik z tymi objawami,
Dziwi nie to tez ze wgl nie raguje na odcinke po wlozeniu silnika w rame, przed tym malym przegladam silnika odcinka dzialala cacy i w kazdym zakresie jak ustawilem to odcinalo.
Czyli i sie bardziej wydaje ze to moze byc sprawa zwiazana z elektryka..;/

KAKA_8
Uczeń
Uczeń

Postautor: KAKA_8 » ndz 23 cze, 2013

dorzucam teraz dzwiek jakie wydobywa sie z silnika, slychac osc wyraznie takie falowanie jak by, odlos dochdozi z silnika, dodam ze wymienialem rozrzad, pompke oleju, lozyska w skrzyni biegow i nadal ten dzwiek jest..;c

http://w678.wrzuta.pl/audio/amZlu22iS7U/plik_audio_07

drugi film pokazuje prace ogara na ful obrotach, tak jak bym odejmowal mu gazu lecz caly czas mam manetne do oporu, odcinke zdemontowalem narazie ale dziwek prawie jak by odcinala elketrycznie zaplon tylko ze z dlugimi przerwami.

http://w678.wrzuta.pl/audio/8fAm2youNqO/plik_audio_08

Wróć do „Pomoc”