• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Co to za gaznik...

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
artuss811
Uczeń
Uczeń

Co to za gaznik...

Postautor: artuss811 » śr 05 cze, 2013

Witam jestem posiadaczem TOROS M50 jak na razie oswajam się z jego budową chce założyć filtr stożkowy bo jest ta oryginalna puszka, a to dlatego ze jak jest zimny to słabo wchodzi na obroty i ma tez tendencje to duszenia się myśląc ze to może filtr brudny odkręciłem jeden z dekielków okazało się ze tam jest pustka tylko na końcu jakaś gąbka, ale gdy odpaliłem motocykl bez przykręconego dekielka filtra powietrza to jak by siły witalne weszły w mój motorek bardzo żwawo wkręcał się na obroty i nie dusił i dlatego myśl o zmianie filtra powietrza. Proszę powiedzcie jak powinna być ustawiona iglica dla lepszej dynamiki silnika mam 5 rowków było na środkowym i obniżyłem o jeden a zastanawiam się czy mogę obniżyć całkiem czyli iglica max wysoko. Kolejne pytanie, to pytanie o gaźnik chciałbym wiedzieć jaki mam czy to PZ26 czy jakaś 19 czy 16 na obudowie nie ma za dożo informacji, ale to jego zdjęcia może wy mi go rozpoznacie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam jeszcze pytanie jak rozpoznać czy króciec jest zablokowany albo jaką powinien mieć średnice oraz jak rozpoznać ze moduł jest zablokowany, obecnie wkręca się na 12 tys i czy zmiana modułu sprawi ze będzie się szybciej wkręcał

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Co to za gaznik...

Postautor: dzikilopez » śr 05 cze, 2013

Wygląda na PZ19, moduł masz odblokowany i jego wymiana nic nie da. Króciec powinien mieć przelotu 22mm lub więcej . Musisz odkręcić króciec by się przekonać jak z nim jest ale ie powinien mieć zwężki.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

artuss811
Uczeń
Uczeń

Na 3 zdjęciu jest cyfra 26 i to mnie zastanawiało czy to PZ26 bo w numerze na końcu jakieś j13, i na allegro nie mogę znieść podobnego. A jeśli mogę zapytać ten gaźnik ma ręczne ssanie, ale moto odpala nawet na zimnym bez ssania i ładnie cyka na wolny, lecz gdy to ssanie włączę to moto gaśnie i na ssaniu tez nie opali czy tak powinno być

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » śr 05 cze, 2013

Ssanie w tym gaźniku polega zasłonięciu gardzieli aby gaznik zassał paliwo. To źe gasnie jest normalnym objawem. Gaźnik PZ26 wygląda zupełnie inaczej, PZ20 też jest inny.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

artuss811
Uczeń
Uczeń

to zostaje tylko suwmiarka i zmierzyć otwór gaźnika i będzie wiadomo co to za gaźnik i jaki ma przelot

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 06 cze, 2013

w zasadzie tak, ale nie ma innej możliwości niż pz16 lub pz19 (wygląd). najpopularniejszy gaźnik w tych chinczykach to pz19 i stawiam, że taki siedzi w twoim :)

Co do iglicy... jako tako dynamiki nie poprawisz, ustaw ją tak aby motorek chodził jak najlepiej (nie muliło go, odpalał dobrze, trzymał obroty itd) oraz aby świeca miała kolor kawy z mlekiem

Awatar użytkownika
Junior1290
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Junior1290 » czw 06 cze, 2013

pz 19... artuss811, tys chciał do 50 gaźnik 26 ? huehuehu ... Nic nie zrobisz chińczyk sie zbiera jak gówno i tego nie polepszysz więc daj sb spokój i jeździj tak
CaÂłuj mnie do rana caÂłuj mnie

artuss811
Uczeń
Uczeń

Postautor: artuss811 » czw 06 cze, 2013

a znasz inny silnik 50ccm w 4t co się zbiera lepiej i nie jest chińczyk ma podobna masę z pasażerem i ma te same przełożenia. Bo moim zdaniem 50 to 50 i w żadnym 4t nie będzie urywało du**

artuss811
Uczeń
Uczeń

Postautor: artuss811 » pt 07 cze, 2013

Mam jeszcze do was pytanie o regulacje gaźnika i kolor świecy, a mianowicie wymieniłem filtr powietrza wyczyściłem gaźnik i zrobiłem regulacje gaźnika jak z jednych opisów na forum, czyli dysze mieszanki max wkręcić, dysze od obrotów tak żeby nie zgasł i później dysze mieszanki wykręcać po troszku żęby łatwo i czysto wchodził na obroty i później schodził na ustawione wolne obroty. I praktycznie dysze mieszanki wykręciłem może o 1/2 od całkowitego zakręcenie i ładnie wchodzi na obroty po odpuszczeniu manetki schodzi do wolnych ustawionych obrotów i tak samo podczas jazdy tez wszystko ok. Ale na świecy nie ma tego koloru o którym tu wszyscy piszą, czyli kawy z mlekiem. Wyczytałem tez gdzieś ze ten kolor jest tylko w 2t, u mnie jest taki cienki czarny nalot nagar. Jaki powinien być ten kolor świecy i czy powinien od razu pojawić się po dobrej regulacji, czy dopiero po przejechaniu kilku kilometrów bo ja sprawdzałem w ten sposób ze regulowałem gaźnik gasiłem silnik czyściłem świece wkręcałem i odpalałem ale był zawsze ten sam kolor czarny nagar lub nalot. Wiec jak to jest z ta regulacji 4t a kolor świecy jaki powinien być kolor spalin

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pt 07 cze, 2013

Powinienieś trochę się przejechać, ja tam nigdy nie miałem koloru kawy z mlekiem zawsze była czarna i latam już trzeci rok.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

artuss811
Uczeń
Uczeń

Postautor: artuss811 » pt 07 cze, 2013

a jaki powinien być kolor spalin

Wróć do „Pomoc”