• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

szumi na 1 biegu

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
kondzio951
Uczeń
Uczeń

szumi na 1 biegu

Postautor: kondzio951 » pt 31 maja, 2013

witam. wczoraj jezdzilem sobie i nagle po kolejnym uruchomieniu silnika gdy ruszam na 1 to jest takie szumienie, zgrzytanie cos podobnego jak w aucie na wstecznym jedziemy. Nie mam pojecia co to moze byc, ale tak jakby zebatka o zebatke suwala, albo lozysko, ale wtedy chyba na wszystkich biegach bylo by to samo. Na 2 tez cos slychac ale delikatnie. reszta ok.
z gory dziekuje za pomoc :) pozdrawiam.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: szumi na 1 biegu

Postautor: KucaQ » sob 01 cze, 2013

To może być łożysko, po prostu jak się wolniej kręci to szumi, a jak szybciej to już nie.
Rozpędź się, wciśnij sprzęgło, zgaś silnik i nasłuchuj się gdzie to może szumieć.
Bayeriche Motoren Werke

kondzio951
Uczeń
Uczeń

Postautor: kondzio951 » pt 07 cze, 2013

Tak okazało się łożysko, rozsypalo się w drobny mak. Mam pytanie jaki był rozmiar tego lożyska może ktos wie, cieżko zmierzyc suwmiarka, ale wychodzi mi 22, a na allegro jest 20 i sam nie wiem czy bedzie pasowac

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pt 07 cze, 2013

Łożysko w kole?
Jak tak, to zdejmuj je, wyjmij z koła i zmierz :)
Bayeriche Motoren Werke

kondzio951
Uczeń
Uczeń

Postautor: kondzio951 » sob 08 cze, 2013

Nie, to jest łożysko w skrzyni biegów na wałku środkowym, było to łożysko igielkowe.

marcinhorbowicz
Praktykant
Praktykant

Postautor: marcinhorbowicz » sob 08 cze, 2013

mam teraz ten samproblem kolego. U mnie tez się teraz wysyppało takie łożysko.
Prawdopodobnie mamy takie same skrzynie biegów, jesli masz możliwość to wrzuć foto. Mój motor to GB street. U mnie są 2 łożyska igiełkowe i 2 kulkowe. Wymiary igiełkowych : 13,5/22/12 i drugie: 14/20/12. Kulkowe: 17/40/12sa takie dwa. Niestety nigdzie nie idzie dostac tego pierwszego łozyska. sam chciałęm wymienić wszystkie ale niestety niemoge dostac. U mnie tak wyjebało te łożysko 14/20/12 az zrobiło dziure w kartezei przy okazji uszkodziło cała skrzynię biegów. Sprawdź wszystkie tryby, łożyska, silnik umyj pod ciśnieniem, rozbierz sprzegło tam są napewno opiłki.

http://allegro.pl/lozysko-igielkowe-hk- ... 61323.html

Mi się takie wysypało

kondzio951
Uczeń
Uczeń

Postautor: kondzio951 » sob 08 cze, 2013

No mi tylko rozwalilo sie to łożysko od karteru z magnetem i tam było chyba to 14x22x12 tylko, że mi została sama obręcz ale podczas wyciagania sie rozsypała i nie mam pewnosci czy napewno taki rozmiar, ale sadze, ze tak. Walek mi sie troche starł wynosi teraz sr. 12 i szukam 12x22x12, żeby nie wpadac w koszty z walkiem. Moze ktos wie gdzie mozna by znalezc takie cudo? nawet tamte oryginalne moze byc to juz bym nowy walek kupil . Ale nigdzie nie moge zadnego znalezc ;/

marcinhorbowicz
Praktykant
Praktykant

Postautor: marcinhorbowicz » sob 08 cze, 2013

Toczyli na wałku pośrednim ci siadło? U mnie też ii wymiary to 14/20/12. Zajdz do jakiegoś sklepu z łożyskami i weź włek i karter to ci dopasuią. W jak nie to musisz nowy wałek. A trybów ci nie rozpierdoliło? Ja bym na twoim miejsxu wszyskie łożyska wymienił od razu jak masz rozebrany nie wiadomo ile tamte pociągną.

Wróć do „Pomoc”