• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Silnik 50ccm nowy

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
dsfilo
Specjalista
Specjalista

Silnik 50ccm nowy

Postautor: dsfilo » czw 30 maja, 2013

Witam, mam pytanie, ostatnio kupiłem nowy silnik 50 i oczywiście już musiał powstać problem, na dotarciu wiec nie przekraczałem 4k, co 5km postój na stygnięcie, mieszkam w nieco pagórkowatym miejscu wiec chcą nie chcąc musiałem jakoś owe wzniesienia pokonywać, barton fighter + moje 75kg wagi więc nie ma tragedii.

Wczoraj jadę nota bene z górki, staję na skrzyżowaniu a tu gaśnie, później szarpie i ogólnie krew odpływa z kończyn. Myślałem, że to może gaźnik się zasyfił, ale nie... mam silnik na gwarancji i chcę go im oddać bo chyba tak być nie powinno żeby mi się rozsypał po przebiegu 120km.

Powiedzcie mi, czy jeżeli dojdą tam do wniosku, że jest przytarty to jak mam z nimi postępować w serwisie? Już mnie to zmęczyło i jak tu nie pomoże nic to będę musiał wsadzić tam większą pojemność na te moje górki bo już chyba nic nie pozostało :(

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Re: Silnik 50ccm nowy

Postautor: kamalik » sob 01 cze, 2013

Eee tam, czemu od razu przytarty? Zgasł, nie chce odpalić? Sprawdzałeś iskrę? Jak nie Masz to mogło ściąć klin na wale. Zawory mogły się rozregulować za mocno i też mógł zgasnąć. Jak kopiesz kopką to ma normalną kompresję?

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Postautor: dsfilo » sob 01 cze, 2013

Iskra jest porządna, kompresja mierzona palcem też jest... zaworów nie sprawdzałem szczerze powiedziawszy, ale czy mogły się aż tak rozregulować po 120km żeby robił takie problemy??? Ogólnie to teraz (jak ostatnio był odpalony) to ma tendencje do gaśnięcia na niskich obrotach, regulacja gaźnikiem mało co daje, w czasie jazdy szarpie nim w okolicach 3,5k obrotów. Jak myślicie mogą to też być zawory??? Ogólnie brzęczą jak brzęczały nic tam nie dzwoni.

Vipek
Amator
Amator

Postautor: Vipek » sob 01 cze, 2013

Mam to samo tylko ze mam 84km przebiegu.I musze go odpalać z manetką przekręconą bo inaczej nie odpali i jak dam na postoju od razu gaz na max to gaśnie :/ Mam gaźnik PZ19K1 budowa identyczna jak PZ20.Te zawory też mi się wydaje jakby brzęczały :/

dsfilo
Specjalista
Specjalista

No widzisz, zapominałem napisać, że ruch manetką (nieprzemyślany) też powoduje gaśnięcie. Żeby zawory się tak szybko miały rozklepać ?? Najciekawsze jest to, że te objawy pojawiły się u mnie dość niespodziewanie tzn. jeden dzień elegancko było drugi też... odpalam, rozgrzewam... jadę - do skrzyżowania 500m i amen :( gaśnie trudności z odpaleniem, czyszczenie gaźnika, paliwo jest, iskra też normalnie już nie wiem... może nie potrafię jeździć albo powinienem na dotarciu jeździć non stop po płaskim parkingu :) najlepiej jeszcze odpychając się nogą...

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » sob 01 cze, 2013

Ja na moim silniku 125 mam podobnie. Odpalam, jadę normalnie, a jak przejadę kilka kilometrów (silnik się rozgrzeje) to przerywa na niskich obrotach i gaśnie. Musze czekać aż ostygnie i dopiero mogę odpalić i jechać dalej. potem wiadomo to samo się dzieje :)
Chłopaki tutaj mówią, że to wina dyszy. Możliwe, bo jednak jeżże na dyszy 0.78, która jest dobra do 50cc :D
Ale możliwe też, że zawory, bo jak wyregulowałem je (niedokładnie, bo nie mam listków 0.06 i 0.08) to się trochę poprawiło i więcej mogę ujechać niż wcześniej.
W poniedziałek zaprowadzam moto do mechanika (bo ja nie mam teraz czasu - zapier*ol w szkole), mam nadzieję, że zrobi dobrze ;)
Ostatnio zmieniony sob 01 cze, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

dsfilo
Specjalista
Specjalista

Zawory wyregulowane (dekle ucierpiały - jakość tragiczna, musiałem kluczem do rur odkręcać, moje nakrętki w chińskim zegarku są bardziej wytrzymałe :P) Nic to nie dało, oprócz tego, że okazało się, iż wyraźnie utracił kompresję, kopniak chodzi dość lekko, a i dźwięk przy kręceniu rozrusznikiem jest taki bardziej pusty. (Zawory dobrze wyregulowane T i 0.05 i 0.07mm wydechowy)

Diagnoza jest jasna - nie umiem docierać silnika :( drugi zajechany :(

Kupuję zestaw na 72 z nadzieją, że będzie lepiej na moje górzyste warunki...

Mam jeszcze takie pytanie odnośnie przytarcia. Mianowicie raz wymieniłem sobie też w 50 tłok z pierścieniami jak brał olej - olej przestał brać ale też nie był najlepszy do jazdy - przerywał, dusił się... Jak ocenić czy cylinder się nadaje, jakie rysy go dyskwalifikują z eksploatacji ??? Jak zdarzy się takie przytarcie to wymienia się komplet zawsze czy starcza tłok z pierścieniami, może same pierścienie ??? Jak to wygląda...

Co do mojego docierania to jak go docierałem do tych 4-5k to tak ma być, czy może za mało i się nie dosmarował :)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » ndz 02 cze, 2013

dsfilo, jak kompresja po regulacji zaworków, to oznacza że za mały luz. Ja w środę zmieniałem kumplowi cylek na 72cc, zrobiłem za mały luz na wydechowym i kopniak dało radę małym placem kręcić.
Listek musi chodzić z oporem, nie za luźno, ani nie za ciasno.

Jak jest przytarty to mi się zdaje, że tłok z pierścionkami starczy, ale zależy od tego jakie są rysy na cylku. Jak są dosyć mocno wyczuwalne po przejechaniu paznokciem, to cylek do wymiany.

Co do docierania to jeździj jak zwykle, nie przekraczaj 5,5-6 tys obrotów, nie jeździj na jednych obrotach, często zmieniaj biegi, raz na jakiś czas pociśnij na ostatnim biegu ;)
Ja tak docierałem 72cc i lata do dziś, co prawda już nie u mnie, ale lata :)
Ostatnio zmieniony ndz 02 cze, 2013 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kamalik » ndz 02 cze, 2013

Jak się przytarł cylinder to wymieniasz cały cylinder z tłokiem i pierścieniami. Lecz wszystko zależy od stopnia przytarcia cylindra.

Jak Masz słabą kompresję to zobacz czy nie Masz gdzieś uszkodzonej uszczelki.

Odpal go i zostaw na wolnych obrotach. Niech sobie chodzi, a Ty w tym czasie skocz po jakiś stary dezodorant mamy i zacznij pstrykać w odległości około 10cm po wszystkich możliwych łączeniach czyli:

Gaźnik - Króciec

Króciec - Głowica

Głowica - Cylinder

Cylinder - Kartery

Jak będzie miał gdzieś "dziurę" to podczas dmuchania sprayem powinien wejść na obroty, zacząć falować itp.

Druga opcja która też wydaje mi się być wiarygodna to może być wypalony zawór. I to chyba będzie najbardziej prawdopodobne. Ściągnij głowicę, postaw na półce zaworami do góry, zalej ROPĄ i zostaw na noc. Zapamiętaj ile ropy nalałeś lub zaznacz sobie markerem, czymkolwiek. Możesz nawet zrobić małą ryskę na nagarze który jest na głowicy w "dołku zaworowym". Jeśli przez noc poziom wyraźnie spadł, lub cała ropa zniknęła to Masz wypalone zawory. Oczywiście przez noc jakaś ilość ropy wyparuje.

Możesz mieć też przestawiony zapłon. Gaźnik może być w jakiś sposób uszkodzony, może mieć wadę fabryczną.

Nie jestem jakimś specem w mechanice i mówię to co dowiedziałem się od wielu osób siedzących głęboko w tych silnikach. To co przedstawiłem to moje przypuszczenia i pierwsze czynności które wykonałbym gdyby u mnie zaistniał taki problem.
Ostatnio zmieniony ndz 02 cze, 2013 przez kamalik, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”