Jak wiecie mam ogara 900 i jest to dosyć lekki motorek (98 kg w dowodzie). Chcę kupić do niego jakieś lepsze serducho, bo te chińskie złomy (silniki) sypią się po kolei cały czas...
Tutaj pojawia się mój problem, ponieważ nie wiem jaki silnik wybrać.
Stomp 120 kosztuje jakieś 1000 zł (+/-), niestety ma sprzęgło na wale i magneto chińskie (ciężkie bez ładowania). Nie mogę nigdzie znaleźć ile może on mieć km
vs.
Stomp 140, nasz za***isty użytkownik adrol może sprowadzić mi go za 1500 zł (+/-). 140'stka ma sprzęgło 5 tarczowe na wałku pośrednim, lekkie magneto takegawa i wałek rozrządu Z40. Ma około 18km.
140 Jest 1/3 droższa od 120 i ma pewnie z 8 km więcej (tak szacuje, ktoś może uważać inaczej), tylko czy tą moc wykorzystam w całości ? Może się okazać że ten silnik będzie dużo za mocny do ogara i przy mocniejszym dodaniu gazu koło będzie samo szło w górę co będzie nie korzystnie wpływało na ramę
.
Co wy o tym myślicie... Może jednak lepiej kupić 120 i dołożyć do niej wałek 140, oraz lekkie magneto ?

,
Miałem się okazję przejechać yx140, tylko to miało około 13km, bo bez lekkiego magneta i z40. Rama daję rade spokojnie, a znowu tyle mocy, żeby wyrwać na koło z gazu to to nie ma, ale też nie będziesz wyprzedzany przez auta pod jakąś porządniejszą górkę 

!