• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Zawory

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
KredeK
Specjalista
Specjalista

Zawory

Postautor: KredeK » sob 20 kwie, 2013

Witam. Od jakiegoś czasu musiałem regulować zawory co 100-200 km ponieważ luz robił się duży i strasznie klekotało, nie wiem z jakiego powodu ( zawsze dokręcałem tą śrubkę na maksa i i tak się przestawiały). Niestety dzisiaj dokręciłem troszkę za mocno i zerwałem gwint, właściwie to już drugi raz i nie chce kupować nowych śrub regulacyjnych bo moja głowica i tak jest sfatygowana, no chyba ze to będzie konieczność. Więc pytanie brzmi... Próbował ktoś przegwintować otwór w dzwigience zaworowej na jakiś inny wymiar (chcę dopasować jakąś inną śrubę). Czy oryginalne śruby wykonanę są z jakiegoś twardszego materiału? Doradzcie coś:) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Re: Zawory

Postautor: Kamil » sob 20 kwie, 2013

Możesz popróbować,grzej nie będzie powinno spasować tylko zeby nie była mocno za duza :)

KredeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: KredeK » sob 20 kwie, 2013

No jutro pokombinuje...

Awatar użytkownika
Billy Corgan
Specjalista
Specjalista
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: Billy Corgan » sob 20 kwie, 2013

Na logikę to one chyba są utwardzane. Zwykłe śrubki bałbym się pakować do głowicy gdzie napieprzają w zawory z 10k rpm. Pozostałoby szukać po sklepach utwardzanych. http://www.iprodukcja.pl/wymiarowanie/klasy_wytrzymalosci_srub.html

KredeK
Specjalista
Specjalista

Postautor: KredeK » ndz 21 kwie, 2013

Właśnie mam obawy, że zwykłe śrubki będą się wyklepywać...narazie nie mam kasy na nową głowicę a moto pilnie potrzebne...

Awatar użytkownika
djprzemcio123
Praktykant
Praktykant

Postautor: djprzemcio123 » ndz 21 kwie, 2013

KredeK , całkowitą racje ma Billy Corgan śróby są utwardzane ,zastosowanie zwykłych śrób czy też przegwintowanie mija się z celem.Możesz np wygrzać śróbki w temp 400-500 *C i włożyć w olej (jakikolwiek silnikowy ) zawsze coś to wzmocni sam dużo praktykowałem.Podczas kursu spawacza tak mi doradzano :> śróbki powinny posiadać czarną barwe :p

Wróć do „Pomoc”