• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Gasnący ogar...

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Dawid35892
Majster
Majster

Gasnący ogar...

Postautor: Dawid35892 » śr 10 kwie, 2013

Witam mam ogara 900 z 2007 roku i założyłem zestaw 72 używany gaźnik seria. No to tak na 50 ładnie chodził do czasu miedzy listopadem a październikiem nie dało się praktycznie nim jeździć bo co przejechał kilometr to gasł... Przepatrzyłem cały układ paliwowy i znalazłem usterkę był zatkany kranik był bardzo mały przepływ leciało kropelkami były w nim jakieś włosy i ogólnie brud no ale od nowości nie czyszczony. To wyczyściłem i było ok a teraz jak założyłem 72 to ten problem się powtarza tylko że cały układ paliwowy jest wolny od zanieczyszczeń. Przejadę trochę ostrzej zgaśnie, chwilę postoi i zapali z 1-2 kopa i idzie tak jak powinien i teraz proszę o pomoc bo nie wiem czy będę musiał zmieniać gaźnik czy nie Czy tylko coś zrobić z pływakiem Tak jak myślę to się zaworek wcześnie zamyka dopływ paliwa ale to moje teorie. Może ktoś miał taki sam problem jak ja. Z góry dziękuje za pomoc
:)

Awatar użytkownika
dawid0402
Weteran
Weteran

Re: Gasnący ogar...

Postautor: dawid0402 » śr 10 kwie, 2013

Przede wszystkim po wymianie cylindra na 72 musisz wyregulować gaźnik bo jest potrzebna większa dawka paliwa .Posprawdzaj również dysze w gaźniku .

lolopielnia
Majster
Majster

Postautor: lolopielnia » śr 10 kwie, 2013

te same objawy. ale nie koniecznie ten sam problem :) mozliwe ze tłok puchnie, mozliwe ze dysza zamala, ale kto wie, na poczatek daj najwieksza dawke paliwa na iglicy , jak nie to dysze zmien , jak nie pomoze to szukaj dalej...
Patrz w lusterka, motocykle sÂą wszĂŞdzie ! ! !

Awatar użytkownika
Kamil
Weteran
Weteran

Postautor: Kamil » śr 10 kwie, 2013

sprawdz pływak ja miałem dok to samo moze być podgięty i go zalewa, :)

Dawid35892
Majster
Majster

Postautor: Dawid35892 » śr 10 kwie, 2013

Kamil pisze: moze być podgięty i go zalewa, :)
A nie jeśli jest podgięty to zawór zamyka się wcześniej i jest za mało paliwa w komorze pływakowej ? Jak iglica jest najwyżej to jest większa czy mniejsza dawka paliwa ?? Kiedyś wiedziałem bo już tyle wersji słyszałem ale teraz to gaźnik raz na jakiś czas ustawiam kiedyś robiłem to codziennie więc pomóżcie :D A zmiana dyszy to nie wiem bo przecież jak czytałem to vademecum 72ccm to nie wymagana jest zmiana dyszy właśnie od 2007 do 2008 ;p
Ostatnio zmieniony śr 10 kwie, 2013 przez Dawid35892, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » śr 10 kwie, 2013

Teoretycznie jak iglica jest najwyżej ma największą dawkę, w innych motorowerach typu simson odwrotnie. Lecz ja mam zawsze na środku i tak dla mnie jest najlepiej, największa moc wtedy u mnie. Nie wiele większa niż gdyby iglica była na górze ale jednak jest.
Co do gaśnięcia to zawory sprawdzałeś ? Stawiałbym na puchnący tłok albo za ciasne zawory. Bo gdy rozgrzejesz, nie do końca się zamykają i komprecha ucieka, jak ostygnie, metal się skurczy znowu jest dobrze.
:)

Wróć do „Pomoc”