• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Światło stopu.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Opsiq
Uczeń
Uczeń

Światło stopu.

Postautor: Opsiq » śr 31 paź, 2012

Witam, mam parę kłopotów z moim Zumico GR 500:
1.
Otóż moim problemem jest brak światła stopu gdy nacisnę tylni hamulec. Gdy naciskam przedni wszystko jest w porządku. Gdy kupowałem ten motor to przy serwisowaniu go był też jakiś kłopot z tym, ale go naprawili od razu, a teraz znów się pojawił. Sprawdzałem kable i znalazłem jedno miejsce na złączeniach gdzie sprzedający zrobił mi psikusa, gdyż kable były rozcięte i jeszcze raz podłączone bez zaklejenia nawet taśmą izolacyjną. Jeśli problem będzie nie jasny mogę wysłać wam zdjęcie tych kabli, lecz wątpię, że wina jest tylko po ich stronie. Jak patrzyłem gdy to naprawiali mechanik grzebał coś przy kablach całkiem gdzie indziej, gdzieś bodajże w okolicy akusa, lecz mogę się mylić. Proszę o pomoc, gdyż jest to bardzo uciążliwe.

2.
Kolejnym problemem jest rozlany superglu na owiewkach, możecie mi powiedzieć czym najlepiej go zmyć?

3.
Przy tylnej owiewce pękł mi plastik na pół tam jak się przykręca owiewkę do ramy i nie wiem jak zrobić żeby się trzymało.

4.
Po ilu kilometrach wymienić olej?

5.
Czy opłaca się złączyć wszystkie luźne kable taśmą izolacyjną?

6.
Dajcie mi link do migaczy od NSR 125.

7.
Dajcie mi jakieś tarcze licznika do tego moto, inne od standardowego.

Za każdą odpowiedź stawiam Piwo.
Ostatnio zmieniony śr 31 paź, 2012 przez Opsiq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: Światło stopu.

Postautor: Bumek » śr 31 paź, 2012

1. z tylu przy swiatle stopu jest taki drucik ktory sie naciaga jak nacisniesz dzwignie, mozliwe ze on sie poluzowal :)
2. sprobuj benzyna ekstracyjna ;)
4. ja wymienam po 3-4 tysiacach, w kazdym razie raz w sezonie ;]
5. nie rozumiem po co to robic, ale jak chcesz to zlacz, kawalka tasmy nie szkoda :>
7. wszystko znajdziesz w tym temacie: http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=1737 albo w google: http://www.google.pl/search?q=tarcza+li ... 80&bih=629

pozdrawiam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Opsiq
Uczeń
Uczeń

1. Mógłbyś jakoś zobrazować? Bo dokładnie nie kojarzę, może opisz bardziej szczegółowo.
2. A zmywaczem do paznokci się nie da ? :D

Awatar użytkownika
sebastian_16
Specjalista
Specjalista

Postautor: sebastian_16 » śr 31 paź, 2012

Od dźwigni hamulca idzie sprężynka która włącza stop. Może jest ona za luźna lub urwana :)

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » śr 31 paź, 2012

nie mam za bardzo talentu do rysowania wiec ci za bardzo tego nie narysuje, idz do garazu i obczaj ten drucik :) ale sprobuje ci to dokladniej wytlumaczyc:
drucik jest przyczepiony do czujnika na gorze i do dzwigni hamulca tylnego i jak nacisniesz ta dzwignie to drucik pociaga automatycznie za czujnik i wtedy swiatlo sie zaczyna swiecic, i jak on sie urwie albo poluzuje to nie ciagnie za czujnik jak naciskasz dzwignie :)
a co do zmywacza to mozesz sprobowac ale nie daje gwarancji ze nie zniszczy lakieru :]
Obrazek

Awatar użytkownika
Opsiq
Uczeń
Uczeń

Okej, dzięki, spróbuję. ;) Jutro sprawdzę światła, no i ruszę do sklepu po dętkę. :D

Awatar użytkownika
Yato
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Yato » czw 01 lis, 2012

nie ruszaj ekstracyjną benzyną matowych elementów, wyżre Ci jak mi...
kup zmywacz do superglue w sklepach są :)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 01 lis, 2012

1. światło jak pisali już albo przerwany gdzies kabelek albo ta sprezynka przy czujniku. nie próbuj jej wyjmować czy coś jakby była luźna tylko spróbuj podregulowac - cały ten czujnik jest na gwincie tak jakby, mozesz odkrecic troche, on wedruje wyzej i stop juz działą :)

2. pisali.

3. jakiekolwiek to jest miejsce... można próbowac szpachla, goracym klejem (nawet zdaje egzamin i jest tanie), klejem 2 skladnikowym etc. jednak najlepiej było by polaczyc to jakas blaszka - najwytrzymalsze.

4. jak masz nowe moto to zaleca sie po 300 km, pozniej po 1000, 2000. ja ogólnie zmieniam czesciej niz raz na sezon, bo olej nie jest jakos koszmarnie drogi..

5. jeśli ci to w czyms pomoże... to sobie złącz ale głębszego sensu to nie ma :) zeby nie miec za duzo kleju i problemów z odklejaniem tasmy mozesz spiąć zipem (ja tak mam i zdaje egzamin)

6. znajdz sobie sam albo kup odemnie bo mam cala nsr na czesci.

7. na forum w dziale pomoc jest temat o tarczach licznika - mi ostatnio tam ktos zrobił tarcze licznika (dzieki :D) wiec jak najbardziej polecam tam zajrzec.
Ostatnio zmieniony czw 01 lis, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Pomoc”