• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Rozrusznik 110

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Rozrusznik 110

Postautor: michau_ek » pn 23 lip, 2012

Siema, mam problem z rozrusznikiem - a w zasadzie 2 problemy.

pierwszy: gdy odpalam motor występuje "trzask" rozrusznik się zatrzymuje i po ponownym nacisnięciu przycisku kręci normalnie.. dzieje się tak od nowości, przy przypadkowym zgaśnięciu silnika też występuje ten trzask... co myślicie o tym?

drugi: od jakiegoś czasu przy odpalaniu (tak raz na 5 odpaleń) rozrusznik kręci ale nie napędza wału itd, poprostu kręci sobie ale nic innego on nie rusza, po puszczeniu przycisku i spróbowaniu jeszcze raz, zazwyczaj załapie i normalnie zakręci.. no i pojawił się ostatnio dziwny dzwięk, tak jakby coś było bardzo luźne w silniku i podczas kręcenia występuje dzwięk który nagrałem : http://chomikuj.pl/pianista69/Galeria (pobierzcie i odtwórzcie, waży tylko 13 kb i trwa pare sekund.. ) troche nie wyraźne ale jest to tak jakby dzwięk luźnego łańćuszka który napędza calą reszte silnika.. ja tylko spekuluje.. za każdą wskazówke będę wdzięczny.. - bo inaczej pozostanie mi kopniak :F

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

Re: Rozrusznik 110

Postautor: EDEKNWZ » pn 23 lip, 2012

w rozruszniku może szczotki się przywiesiły lub po prostu się wytarły zobacz też tam są dwa takie magnesy jeden mógł się odkleić od ścianki

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 23 lip, 2012

Tym trzaskiem się nie przejmuj. To jest normalne. Też tak mam od nowości, kolega też tak ma. Ten trzask jest przez to, że sprzęgiełko rozrusznika się cofa czy coś takiego.

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

EDEK, przybliż sytuacje, może jakieś zdjęcie? bo ja jeszcze nie rozbierałem tego silnika (prócz cylindra i głowicy)

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

to nic trudnego odkrecasz kilka srub od rozrusznika i on wychodzi odkręcasz tylko to chromowane jak nie masz chromowanego to nie szkodzi <figielek> http://www.google.pl/imgres?num=10&hl=p ... LCQ&zoom=1
później to wyciągasz i tam na początku są 2 szczotki takie jak np.wiertarkach poruszaj nimi i włóż na miejsce.A do ściany będziesz miał przyklejone magnesy dwa poruszaj nimi zobaczy czy się ruszają jak nie to skręc rozrusznik a jak się rusza to przklej je do tej ścianki jakimś dobrym klejem np.silikonem

to sa szczotki http://www.google.pl/imgres?num=10&hl=p ... 9CA&zoom=1

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

pomógł poleciał..

"później to wyciągasz i tam na początku są 2 szczotki takie jak np.wiertarkach poruszaj nimi i włóż na miejsce.A do ściany będziesz miał przyklejone magnesy dwa poruszaj nimi zobaczy czy się ruszają jak nie to skręc rozrusznik a jak się rusza to przklej je do tej ścianki jakimś dobrym klejem np.silikonem " lecz nie dokonca rozumiem, gdzie będę miał te szczotki? jak odkręce rozrusznik to jeszcze ich nie będzie.. pod tym chromowanym czy gdzie?:P

Awatar użytkownika
EDEKNWZ
Weteran
Weteran

zaraz jak odkręcisz to chromowane

[ Dodano: |23 Lip 2012|, o 14:45 ]
jak byś mógł to się wypowiedz tam http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?p=69815#69815

[ Dodano: |23 Lip 2012|, o 14:45 ]
o tym gaźniku :p

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » pn 06 sie, 2012

zabrałem się za rozrusznik..

i teraz pytanie, czy szczotki mają się czegoś dotykać (np. rozrusznika?) albo tych ścianek? (u mnie raczej się nie ruszają, może minimalnie) do czegoś mają być te szczotki przyczepione?

[ Dodano: |6 Sie 2012|, o 13:56 ]
Obrazek

złożyłem wszystko wydaje mi się, że dobrze, sprężynki tamte mi sie pogubiły wziąłem jakies z długopisów, pasują dobrze.. ale nie wiem czy spełniają swoją funkcje? czy aluminium przewodzi prąd? czy w ogóle tam ma prąd przechodzić?

i teraz opcja jest taka, że tylko przekaźnik hałasuje a rozrusznik w ogóle nie kręci( jeszcze bardziej zepsułem :F) po podłączeniu aku bezpośrednio pod rozruch też nic..

szczotki wsadziłem tak że raczej nie dotykały tego całego silnika, ani scianek.. nie wiem one powinny stykać sie z rozruchem czy do scianek byc przyklejone?
Ostatnio zmieniony pn 06 sie, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”