• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Proszę o pomoc- zmiana z 72cc na 110cc- problemu z paliwem!

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Proszę o pomoc- zmiana z 72cc na 110cc- problemu z paliwem!

Postautor: stepien0601 » śr 18 lip, 2012

Witam.

Posiadam Gb Street'a.

Miałem silnik pięknie działający o pojemności 72cc. Chciałem, żeby było jeszcze lepiej i zdecydowałem się na zmianę na pojemność 110cc. (zmiana wału,łańcuszka,cylindra,tłoka,szpilek).

Motor zapala - chodzi.

Do 72cc miałem gaźnik 22mm(otwór przy króćcu). Motor nie wkręcał się na obroty. Mechanik powiedział za mało paliwa, a więc zmiana gaźnika na większy 24mm, gdyż nikt w okolicy nie ma sprzętu aby rozwiercić dyszę. Zamówiłem gaźnik MIKUNI 24mm jak wspomniałem, który nie pasuję do seryjnego króćca, a więc zamówiłem króciec do skuterów 125 4t, króciec ma za mały otwór i udało mi się wcisnąć go tylko trochę i założyć opaskę tak, aby nie ciągnąć lewego powietrza, gaźnik jest w inną stronę niż oryginalny, oraz jest pochylony, motor dalej nie wejdzie na większe obroty niż 5k. Pytanie brzmi, czy winą może być to, że gaźnik jest pochylony i nie nadąża nalecieć tyle paliwa do komory? (za szybko zamyka pływak)?? Następnie pytanie to, w tym króćcu jest taka mała rureczka wystająca i ona wypycha powietrze ciepłe, nie powinno to wciągać powietrza? W gaźniku też jest jakaś rureczka, próbowałem to połączyć, ale bez zmian. Proszę o pomoc, wklejam poniżej zdjęcia gaźnika i króćca.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

fake4r

Re: Proszę o pomoc- zmiana z 72cc na 110cc- problemu z paliwem!

Postautor: fake4r » śr 18 lip, 2012

Ta rureczka w króćcu to jest pewno do podłączenia recyrkuklatora spalin, więc musiałbyś ją zatkać. Jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi.
Ja mam podobny gaźnik i też miałem problemy z założeniem, ale znajomy dorobił mi taki króciec tylko cały metalowy jak ten http://www.ebay.pl/itm/SUZUKI-GSX600F-I ... 19cc78f0d2
Jego przykręciłem normalnie do starego króćca i połączyłem go z gaźnikiem, wężem gumowym od chłodnicy cinquecento bo taki akurat pasował :) Zacisnąłem 2 opaskami metalowymi i gra gitara.
A ten gumowy króciec co podałem to nie pokrywał się równo z tym moim starym przez co łapał lewusa a gaźnik z racji drgań silnika gibał się niemiłosiernie.
Spróbuj jeszcze zdjąć filtr powietrza i wtedy wkręcić.
Ostatnio zmieniony śr 18 lip, 2012 przez fake4r, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 18 lip, 2012

A rozrząd to jest dobrze ustawiony?
modó³ wm mugen sport cdti

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » śr 18 lip, 2012

fake4r pisze:Ta rureczka w króćcu to jest pewno do podłączenia recyrkuklatora spalin, więc musiałbyś ją zatkać
dokładnie trzeba ustrojstwo zakleić/zatkać . Przez nią lapie lewe powietrze i moze dlatego nie chce chodzić poprawnie .
<troll>

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

fake4r, Mogę Cię prosić o zdjęcie jak masz to zrobione? Byłbym wdzięczny.

Alp3n, Tak nawet mechanik sprawdzał rozrząd, wg znaków i śrubokrętem w dziurze po świecy, jest na milion procent ok.

Spidi67, Okej, jak będę w domu to się tym zajmę, na razie zbieram info, bo już mam dość tego chińskiego wynalazku. Daje mi jeszcze 3 szanse, w innym przypadku daje do mechanika znowu wywale full kasy, ale wstawie moje ukochane 72cc i bede nabijał przebieg, a nie siedział w wakacje...

fake4r

Postautor: fake4r » śr 18 lip, 2012

Tu jest między fotkami zdjęcie jak mam to założone http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=3660&start=30

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

fake4r, A ten króciec który masz od czego jest? Masz może link? Jaką ma średnicę w środku? Jeżeli możesz to poproszę o fotkę z boku motoru (gaźnik z króccem).

fake4r

Postautor: fake4r » czw 19 lip, 2012

Ten króciec który idzie od silnika-głowicy to jest standardowy i dostałem go razem z silnikiem, ma on 26mm średnicy wewnętrznej.
A do niego jest przykręcony inny - metalowy robiony na zamówienie. Wyżej wszystko wyjaśniłem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » czw 19 lip, 2012

fake4r, Zamówiłem taki króciec jak Ty masz, dorobię tą drugą część i przykręce jak Ty masz, dokupię taką gumę i zobaczę, tylko nie wiem czy ten króciec nie jest za niski, i czy w gb sięgnie aż nad rozrusznik? Jeżeli nie to ze starego krócca zrobię dystans taki. Z tego co mi się wydaję to mam pogięty jakiś zawór i przez to nie mogę ustawić motoru, na żadnym gaźniku nie wszedł na wyższe obroty niż 5k, co oznacza, że to nie gaźnik... może ten co mam 22mm też jest dobry? Zmiana głowicy niestety.

[ Dodano: |20 Lip 2012|, o 20:35 ]
http://allegro.pl/glowica-kompletna-atv ... tabsAnchor

http://allegro.pl/glowica-cylindra-atv- ... 04023.html

Będzie pasować do GB? Którą wziąć?

Awatar użytkownika
Avi
Majster
Majster

Postautor: Avi » pt 20 lip, 2012

oczywiście że tańszą i będzie pasować

Awatar użytkownika
stepien0601
Weteran
Weteran

Postautor: stepien0601 » pt 20 lip, 2012

Zamówiona ta za 93zł. Na dniach tylko dojdzie zakładam i sprawdzam, do tego dorobię fachowo króciec, i dam znać, jak się dociera zawory? Po ilu km? Trzeba je wyjmować?

Wróć do „Pomoc”