• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Cieknący olej - zakładanie cylinder

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Nartivun
Weteran
Weteran

Cieknący olej - zakładanie cylinder

Postautor: Nartivun » pn 02 lip, 2012

Cześć, mam problem, miałem silnik 50cc, oryginalny, nigdy nie rozbierany, nawet głowica nie zdejmowana.Założyłem go do motoru, bo mój stary silnik 72cc się zepsuł, skrzynia padła i cylinder był już w złym stanie.A więc wyjąłem stary silnik i wpakowałem ten, po czym kupiłem zestaw 72cc cylinder + głowica itd.Zakładam wszystko, przejechałem się, olej cieknie.Ok, kupiłem nowe uszczelki i oringi pod kanały, zakładam - du** - cienie dalej.Potem próbowałem z silikonem i ciekło już mało ale jednak ciekło.I teraz mam pytanie i prośbę do was, aby ktoś mi opisał, krok po kroku co muszę i jak założyć (tulejki, oringi itd..) żeby nie ciekło, bo możliwe, że o czymś zapomniałem.Dodam, że mam silikon do 350st.Proszę o dokładne opisanie (co pod głowicę, co pod cylinder itd.)oraz jak złożyć i jakiś sposób, żeby usunąć ten wyciek.BARDZO Proszę o Pomoc! Stawiam piwk@ ;)
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez Nartivun, łącznie zmieniany 1 raz.
OdwiedÂź mĂłj temat : Zipp PRO 125

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Re: Cieknący olej - zakładanie cylinder

Postautor: Lukas87 » pn 02 lip, 2012

oring to tam jest tylko jeden pod tulejka szpilki olejowej a reszta to uszczelki gumowe, pewnie założyłeś gdzieś źle tulejki albo slabo dokreciles

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » pn 02 lip, 2012

Nartivun, Jeśli chcesz i poczekasz z jakieś 3H to pójdę na strych po mój stary silnik i postaram Ci się zrobić zdjęcia gdzie jakie gówienko ma być... Chyba że wolisz uderzyć na GG?

Awatar użytkownika
Nartivun
Weteran
Weteran

Postautor: Nartivun » pn 02 lip, 2012

Bubles, byłbym bardzo wdzięczny ;) Jeśli możesz to poprosiłbym o zdjęcia , numer gg i się dogadamy ;)
Ostatnio zmieniony pn 02 lip, 2012 przez Nartivun, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 02 lip, 2012

A skąd konkretnie cieknie? Możliwe że masz krzywy cylinder. Kiedyś ktoś na forum też tak miał i sprzedawca wymienił na nowy.

Awatar użytkownika
Nartivun
Weteran
Weteran

Postautor: Nartivun » wt 03 lip, 2012

choinka, możliwe, ale po zastosowaniu silikonu lepiej było.Może coś nie tak z tymi uszczelkami pod kanał ten olejowy.Pokombinuje z silikonem, jak się nie uda to się poddaję.Miał ktoś kiedyś taki problem i czy jakieś sposoby rady mace żeby to uszczelnić? jak najlepiej dawkować silikon, ile i zaciskać po jakim czasie czy może w ogóle na uszczelkę i dopiero po zaschnięciu?Bubles, da radę z fotkami? Proszę o pomoc :)

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » wt 03 lip, 2012

Nartivun, ja mam zamiast tych uszczelek w kanale olejowym silikon. Jak na razie 1000km przejechane i wycieków nigdzie nie ma ;) Zrobiłem tak: założyłem uszczelkę i tam gdzie ten oring gumowy dałem sylikon, tak żeby trochę wystawał z uszczelki i dokręciłem głowice, poczekałem 3h żeby dobrze zaschnął i jak na razie git jest :)
Ostatnio zmieniony wt 03 lip, 2012 przez Szczepan, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Nartivun
Weteran
Weteran

Wydaje mi się, że powinno się poczekać zanim się zaciśnie silikon na śrubach, może i fakt, nałożyć go trochę i przyłożyć część, ale ile ;d? Taką cieniutką warstewkę czy grubiej troszkę ;D Przed założeniem wszystkiego chyba trzeba poczekać bo silikon wywali na boki i nie uszczelni.

Awatar użytkownika
Szczepan
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: Szczepan » wt 03 lip, 2012

Nakaładasz tak żeby to wcięcie na ten oring było zakryte no i żeby olej przepływał :D Ja tak zrobiłem i ważne że trzyma, byle nie napchać tego sylikonu w ten kanał ;)

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » wt 03 lip, 2012

silikonem robota to druciastwo totalne uszczelki olejowe to koszt koło 10zł, co innego to lekko posmarować uszczelke nową, ciekawe jak silikon dostanie się do szpilki olejowej i spowoduje zatkanie??
Od razu może dajcie zamiast uszczelki pod głowice silikon <lol> nie ma to jak ketchupem obsmarować silnik

Awatar użytkownika
Nartivun
Weteran
Weteran

Ja dawałem NOWE uszczelki, oringi i du*a, ciekło.Więc kombinuje z silikonem.Teraz staram się znaleźć przyczynę dlaczego cieknie, jak uszczelki nowe.Dlatego prosiłem, żeby ktoś napisał co trzeba założyć, bo może o czymś zapomniałem.

Awatar użytkownika
Bubles
Weteran
Weteran

Postautor: Bubles » wt 03 lip, 2012

Mam problem bo nie mam wszystkich uszczelek do komplety żeby Ci ładnie zdjęcia zrobić, a poza tym matka nie chce mi dać silnika do chaty wnieść... A na strychu nie mam światła.. : /

Spidi67
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Spidi67 » śr 04 lip, 2012

Nartivun, czytam czytam i nie moge znalesc postu z kąd ten olej leci . Skoro wszystko dobrze pozakladales mozliwe ze krzywy/dziurawy cylek , ja taki mialem ale mi koles wymienił.
<troll>

Awatar użytkownika
Lukas87
Specjalista
Specjalista

Postautor: Lukas87 » śr 04 lip, 2012

Spidi67 pisze:Nartivun, czytam czytam i nie moge znalesc postu z kąd ten olej leci . Skoro wszystko dobrze pozakladales mozliwe ze krzywy/dziurawy cylek , ja taki mialem ale mi koles wymienił.

leci na łączeniu cylek-głowica

Awatar użytkownika
Lukas995
Zasłużony
Zasłużony

Postautor: Lukas995 » śr 04 lip, 2012

Może po prostu za mało dokręciłeś ?

Ja zawszę daję chociaż trochę silikonu , pod tą dziurkę co idzie olej i trzyma spróbuj tak zrobić ;)

Wróć do „Pomoc”