• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Słaba prędkość 110cc, nowe zębatki?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Sp3r
Majster
Majster

Słaba prędkość 110cc, nowe zębatki?

Postautor: Sp3r » czw 10 maja, 2012

Witam.
Pisałem już jeden temat w dziale tuning mechaniczny, lecz nie dostałem odpowiedzi, ponieważ trochę zamuliłem i nie było czasu :P
Więc mam enduro na kołach 21" i 18" silnik 110. Zawsze się zastanawiałem dlaczego drugim crossem na 17" i 14" tylko że on jest 125 wygrywa... niby 15ccm robi różnice, lecz ten ma większe koła, no. Więc w tym większym v-max wynosi ok 80km/h... Nie piłując muszę jeździć 60km/h, na długie proste odcinki jest to trochę uciążliwe, więc...
Pytanie jest następujące.
Mam zamiar zakupić zębatki - przód i tył. Jak najlepiej dopasować? Teraz posiadam na przód 14z, a tył 58z. Łańcuch 120 ogniw 420h, nowy. Tydzień temu kupiony. Więc żebym mógł tak 70-80 jeździć spokojnie da rade na innych zębatkach? Dziękuję i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Re: Słaba prędkość 110cc, nowe zębatki?

Postautor: Lunatyk^ » czw 10 maja, 2012

Sp3r pisze:Witam.
Pisałem już jeden temat w dziale tuning mechaniczny, lecz nie dostałem odpowiedzi, ponieważ trochę zamuliłem i nie było czasu :P
Więc mam enduro na kołach 21" i 18" silnik 110. Zawsze się zastanawiałem dlaczego drugim crossem na 17" i 14" tylko że on jest 125 wygrywa... niby 15ccm robi różnice, lecz ten ma większe koła, no. Więc w tym większym v-max wynosi ok 80km/h... Nie piłując muszę jeździć 60km/h, na długie proste odcinki jest to trochę uciążliwe, więc...
Pytanie jest następujące.
Mam zamiar zakupić zębatki - przód i tył. Jak najlepiej dopasować? Teraz posiadam na przód 14z, a tył 58z. Łańcuch 120 ogniw 420h, nowy. Tydzień temu kupiony. Więc żebym mógł tak 70-80 jeździć spokojnie da rade na innych zębatkach? Dziękuję i pozdrawiam :)

Teraz zadaj sobie pytanie.
na czym ci zależy na mocy czy prędkości ?
i wtedy pomożemy :)

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 10 maja, 2012

napisał, że chce mieć przelotową prędkosc 70/80..

do tyłu zębatka o 15 numerów mniejsza i będziesz miał podobne przełożenia do wszystkich motorków na forum, tzn. powinieneś osiągnąć przywoitą prędkosć na w miare niskich obrotach . na przód może być 16 z i też będzie fajnie ;)

szczerze mówiąc 2 zęby z przodu dodały mi 5km/h prędkosci.. może ciut więcej, więc do przodu 16 a do tyłu może 40 ? (czy przybliżone wartosci? :D)
Ostatnio zmieniony czw 10 maja, 2012 przez michau_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

Sp3r
Majster
Majster

Lunatyk^, Wszystko opisałem :)

michau_ek, A gdybym wsadził z przodu 15/16, a tył 37? :D Ma ktoś tak może? Jak się to sprawdza ^^ W zupełności by mi wystarczyła jazda 70/80 nie piłując, o ile to możliwe. Ah, i za zębatki nie mam zamiaru płacić oczywiście 100zł ^^ Części pasują od Kinroad/Yamasaki/Romet/Magnus Corda/ Hyosung :P

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: michau_ek » czw 10 maja, 2012

wybór częsci to zostawiamy tobie, spokojnie możesz dać 16/37 - kolega z tego forum nawet w 50cc ma podobne przełożenia i daje rade.. na 125cc powinieneś mieć miód, lecz nie lepiej kupić sobie najpierw zębatke 37z tył, zamontowac i jeśli jeszcze będzie źle to potem dokupić 16/17z i musi być dobrze ^^

Awatar użytkownika
Olo
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Olo » czw 10 maja, 2012

Sp3r pisze:z przodu 15/16, a tył 37?

Ja tam mam i łańcuch jest w uj luźny że nie da się jeździć xd
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Zipp/Shock/109607
Obrazek[/URL]
Motocykl jest bogiem,
prêdkoœÌ na³ogiem
Pal gumĂŞ i szalej,
nie myÂśl co dalej

Sp3r
Majster
Majster

michau_ek, Szczerze, to bym wolał od razu dwie kupić, bym zamówił z jednego sklepu i raz za wysyłke bym płacił :P

//Edit: Ja mam 110, 125 mnie jak na razie bierze w dupsko :D Jechałem z tata, on na 125, a ja 110. Na trójce już mnie prawie brał :P

Olo, A ile masz ten łańcuch? :P Mi też się kiedyś ciągle luzował i kijowo układał na zębatce z przodu, jak jechałem to strzelał. Kupiłem nowy, bo tamten to prawie się rozlatywał, a teraz jest git majonez.

[ Dodano: |13 Maj 2012|, o 17:49 ]
To pomożecie coś dobrać? Bo jutro mam zamiar zamawiać zębatki. Chociaż pierw zamówie na tył, więc jaką preferujecie? Dobre będzie 14z i 37z? Czy lepiej jakoś inaczej.
Ostatnio zmieniony ndz 13 maja, 2012 przez Sp3r, łącznie zmieniany 2 razy.

Wróć do „Pomoc”