• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Dziwne ma obroty.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Dziwne ma obroty.

Postautor: razor500 » pn 23 kwie, 2012

Może podobny temat był, natomiast ja takiego nie mogłem znaleźć. Miałem 110 silnik, niedawno założyłem 50 i ta 50 chodzi dość nierówno i jak przygazuję i puszczę gaz to przez kilka sekund trzyma wyższe obroty i chodzi w miarę równo i po kilku sekundach obroty się obniżają i nierówno chodzi. Jak się dobrze zagrzeje to jest tak jakby troszkę odwrotnie niż na zimnym, bo ma dane wolne obroty i po kilku sekundach się minimalnie podnoszą, no i poza tym nierówno pracuje. Czym to może być spowodowane? Linka się na pewno nie zacina, bo patrzyłem i jest w dobrym stanie a poza tym na 110ccm normalnie obroty są. Wyczyściłem gaźnik i wyregulowałem. Jest lepiej, ale nie wiele lepiej. I jeszcze zajrzę do zaworów tylko nie wiem jaka powinna być prawidłowa przerwa. Jedni mówią, że 0,05 i 0,07 inni jeszcze inaczej, a ostatnio nawet słyszałem, że najlepiej jest 0,10 i 0,15 bo silnik zyskuje trochę mocy.

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Re: Dziwne ma obroty.

Postautor: Czyżu15 » pn 23 kwie, 2012

razor500, do 50cc najlepiej dać 0,05 ssący i wydech (na dole) 0,07 to jest optymalnie ustawienie . może to być spowodowane wieloma czynnikami , może brudne filtry nie odpowiednia regulacja gaźnika, brudna świeca .
only vag

razor500
Specjalista
Specjalista

Kolega ponoć na luzach zaworowych 0,10 i 0,15 zrobił już 8k kilometrów, ale właśnie się boję tak ustawiać u siebie, żeby nie było później jakiś problemów, chociaż on problemów nie miał. Jeśli chodzi o filtry to od paliwa nie mam a powietrza był niedawno czyszczony, a poza tym 110 na nim ładnie chodziła. Próbowałem na dwóch różnych świecach i na obu jest to samo. To może być przez źle ustawione zawory?

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Postautor: Lunatyk^ » pn 23 kwie, 2012

razor500 pisze:Może podobny temat był, natomiast ja takiego nie mogłem znaleźć. Miałem 110 silnik, niedawno założyłem 50 i ta 50 chodzi dość nierówno i jak przygazuję i puszczę gaz to przez kilka sekund trzyma wyższe obroty i chodzi w miarę równo i po kilku sekundach obroty się obniżają i nierówno chodzi. Jak się dobrze zagrzeje to jest tak jakby troszkę odwrotnie niż na zimnym, bo ma dane wolne obroty i po kilku sekundach się minimalnie podnoszą, no i poza tym nierówno pracuje. Czym to może być spowodowane? Linka się na pewno nie zacina, bo patrzyłem i jest w dobrym stanie a poza tym na 110ccm normalnie obroty są. Wyczyściłem gaźnik i wyregulowałem. Jest lepiej, ale nie wiele lepiej. I jeszcze zajrzę do zaworów tylko nie wiem jaka powinna być prawidłowa przerwa. Jedni mówią, że 0,05 i 0,07 inni jeszcze inaczej, a ostatnio nawet słyszałem, że najlepiej jest 0,10 i 0,15 bo silnik zyskuje trochę mocy.

Na 100%% gaźnik albo lewe powietrze ciągnie.

Awatar użytkownika
Bumek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Bumek » pn 23 kwie, 2012

Hmm lewe nie bo by sie nie dalo jezdzic, przerywalby, wg mnie to gaznik, zmniejsz obroty, daj dawke paliwa, iglice albo na dol albo do gory, sprawdz sam, hmm sprawdz jeszcze modul, ale w to watpie ;P

Awatar użytkownika
Czyżu15
Weteran
Weteran

Postautor: Czyżu15 » pn 23 kwie, 2012

razor500, to czym on jeździ ? ;o 8kkm bez żadnych regulacji? to on go pcha czy jak?
only vag

dam18
Majster
Majster

Postautor: dam18 » pn 23 kwie, 2012

Gdy obroty wolno spadają po puszczeniu manetki gazu najczęstszą przyczyną jest lewe powietrze, czyli prościej mówiąc nieszczelność w układzie dolotowym.
Ciekawe czy zaworek iglicowy się nie zawiesza, lub iglica przypadkiem nie jest krzywa, i taki przypadek miałem u siebie.

Awatar użytkownika
Lunatyk^
Weteran
Weteran

Postautor: Lunatyk^ » pn 23 kwie, 2012

trololoxd pisze:Hmm lewe nie bo by sie nie dalo jezdzic, przerywalby, wg mnie to gaznik, zmniejsz obroty, daj dawke paliwa, iglice albo na dol albo do gory, sprawdz sam, hmm sprawdz jeszcze modul, ale w to watpie ;P

Nie prawda.
Ja tak miałem i jeździł normalnie tylko miałem problem z obrotami.

razor500
Specjalista
Specjalista

Jak ciągnie lewe powietrze to zawsze długo spada z obrotów niezależnie czy silnik jest ciepły czy zimny? Jeszcze raz napiszę, że na zimnym silniku jak dam mu trochę gazu to normalnie szybko spada do nawet niskich obrotów i tak jest przez kilka sekund i po tych kilku sekundach obroty spadają też dość szybko i wtedy silnik strasznie nierówno pracuje i po chwili gaśnie. Jak jest ciepły to też szybko spada z obrotów, tyle że jak jest ciepły to obroty po spadnięciu, zaczynają minimalnie wzrastać jak silnik pracuje na wolnych obrotach. Ale ogólnie silnik jest w niezłym stanie i podczas jazdy nie ma z nim problemów i jak na 50 to ma nie najgorsze osiągi, ale trochę mnie to denerwuje, że jak jest zimny to z 2 minuty muszę się bawić manetką, żeby się w miarę zagrzał i trzymał wolne obroty, a poza tym chciałbym żeby chodził równo, jak inni mają. Aha i moduł raczej też odpada. Ostatnio parę razy zmieniałem silniki tzn, tylko te 2 co mam przemieniałem. Co ze 110 cały czas wszystko było ok, ale z 50 gorzej.
A co do kolegi motorka to ona ma choppera łosia, ale troszkę źle się wyraziłem. Chodziło o to, że przebieg ponad 10k, ale od ok. 8k km jeździ na przegląd do znajomego i on mu zawsze ustawia zawory na 0,10 i 0,15.

Wróć do „Pomoc”