• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

110ccm problemy z biegami i kopką

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

110ccm problemy z biegami i kopką

Postautor: razor500 » wt 20 mar, 2012

Witam. Coś mi się dzisiaj stało z silnikiem. Na luzie wszystko jest ok, ale na biegach już gorzej. Jak wbiję bieg i trzymam sprzęgło to na pierwszy rzut oka wszystko gra, ale jak puszczam sprzęgło i zaczynam ruszać, to kopka opada do dołu i brzęczy(tak jak to bywa jak się kopkę kopnie na odpalonym silniku). Tak jest na każdym biegu. Aha i biegi się zakleszczają, ale puki co jak się pomęczę to uda się wbić luz. To się zaczęło dzisiaj. Jak jeździłem to słyszałem jakiś dziwny dźwięk, ale myślałem, że może mi się zdaje itd. ale później już głośniej było go słychać, tzn. było słychać tylko przy przyspieszaniu. W pewnym momencie przejechałem się bez kasku i słychać było ten dźwięk wyraźnie, aż w końcu biegi się zacięły na 3. Jakoś zbiłem luz i pojechałem powoli. W miarę było ok, ale jechałem bardzo spokojnie i powoli. Po kilkuset metrach znów zacząłem słyszeć to zgrzytanie i już się jechać nie dało. Coś mi się obiło o uszy, że to może być wina tego, że jakieś zabezpieczenie na kopce się odczepiło. Żeby to naprawić, trzeba rozpoławiać silnik. Co wy o tym myślicie?

michau_ek
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: 110ccm problemy z biegami i kopką

Postautor: michau_ek » wt 20 mar, 2012

kolega miał ten sam problem w simsonie, wiem wiem, nie ten silnik, nie to moto, nie te czasy, lecz wtedy ułamał mu się pewien bolec na czesci i kopka opadała na dół.. spróbuj rozebrać może ten mechanizm i sprawdz czy faktycznie nic nie wypadło z miejsca itp :)

HeniuMeniu
Uczeń
Uczeń

Postautor: HeniuMeniu » wt 20 mar, 2012

a rozbierz lewe pokrywy i zobacz jak z lańcuszkiem og rozrucznika o ile go masz ;d

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » wt 20 mar, 2012

HeniuMeniu mógłbyś dokładniej napisać co mam sprawdzić przy tym łańcuszku?
Nie chcę od razu rozpoławiać silnika, chcę najpierw posprawdzać jakieś pierdoły, może akurat problem się rozwiąże.
Jeszcze dodam, bo wcześniej nie napisałem, że nie da się odpalić silnika na kopa. Już nie pamiętam jaki dźwięk był jak się kopało, ale na pewno nie taki jaki powinien być. Nie wiem jak wcześniej było z paleniem na kopa, bo od kilku dni używałem głównie rozrusznika. Z rozrusznika odpala bez problemu.

Awatar użytkownika
cysta
Specjalista
Specjalista

Postautor: cysta » śr 21 mar, 2012

Silnik był rozkładany, prawda?

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » śr 21 mar, 2012

Nie. Kupiłem go w maju 2011. Od tego czasu nie było z nim żadnych problemów i nic w nim nie grzebałem. Zrobiłem na nim 3500km

Awatar użytkownika
BeNeK
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: BeNeK » czw 22 mar, 2012

to tak
nie wiem jaki dźwięk jest przy kopaniu ale tak (mam nadzieje że nie je... ci łożysko ale nie powinno ;) )
to tak mechanizm kopniaka ci spadł co się nieraz zdarza ;)
trzeba rozpoławiać silnik <bezradny>
tam będziesz miał taką zagiętą blaszkę przykręconymi 2ma śrubami do karteru
ona będzie miała w połowie taki skos do dołu
następnie w wałku jest taki bolec który również jest ścięty ;)
on musi być już prawie na tym płaskim tej blaszki ;)
jak się go tak ustawi trzeba go cały czas trzymając w miejscu przełożyć przez karter
jak się kartery złączą to założyć mechanizm sprężyny wraz ze sprężyna tzn zaciągnąć ją na karter ale tak by wałek kopniaka był cały czas w tym samym miejscu
i to by było na tyle z kopniakiem
a co do zakleszczania się biegów to to będzie zapadka wodzika
i albo spadła całkiem z wodzika (jeśli tak to się będzie powtarzać i trzeba zrobić takie domowe zabezpieczenie co opiszę w razie potrzeby)
albo sprężyna jest za słaba i nie daje rady przytrzymać wodzika
w takim up wypadku trzeba wymienić sprężynę zapadki lub najlepiej całą zapadkę wraz z sprężyną ;)

znam te przypadki jak byś rozebrał i miał problemy to pisz na gg ;)
Motocykl - uzaleÂżnia, pochÂłania czas i pieniÂądze, a czasem i nawet jest waÂżniejszy niÂż wÂłasna kobieta...

Pozdrawiam BeNeK
Lewa !!

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » czw 22 mar, 2012

Taka dziwna sprawa jest. Bo na zimnym silniku dzisiaj było wszystko ok. Odpaliłem i normalnie chodził. Przejechałem się kawałek tam i z powrotem ~1km w 1 stronę, i było wszystko w porządku, ale z 200m od domu zaczęła znów kopka opadać i brzęczeć, ale jakoś powoli się dotoczyłem do domu i już na podwórku jechałem na 2 biegu na dość niskich obrotach i koło nagle się zablokowało. Później czy na sprzęgle czy bez chcę popchać go do przodu/tyłu to koło cały czas zablokowane, biegów się nie da zmienić. Odpaliłem na rozrusznik na sprzęgle i chodzi, ale nie chciał ruszyć, bo ty było coś w stylu jak by się chciało ruszyć na naciśniętym tylnym hamulcu i mi zgasł. Po zgaśnięciu normalnie wybiłem bieg. Może to wam pomoże w znalezieniu przyczyny, bo jak dla mnie to się kupy nie trzyma. Żeby cały czas to nie działało jak trzeba to ok, ale to raz działa, a raz nie. Tak jak by problem pojawia się na ciepłym silniku. Wczoraj też próbowałem kopnąć kopką jak silnik lekko ostygł i normalnie działała. Dzisiaj też normalnie odpaliłem go od kopa, ale na ciepłym silniku po prostu się nie da. Na razie się jeszcze chcę powstrzymać od rozbierania silnika, żeby nie było że nie potrzebnie go rozkręcałem.

adrol

Postautor: adrol » czw 22 mar, 2012

Nie obędzie się bez rozpołowienia.

Wróć do „Pomoc”