• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

outer rotor kit i inne problemy w 125cc

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

outer rotor kit i inne problemy w 125cc

Postautor: n0r3k » sob 10 mar, 2012

Witam.
Mam problem z ork, nie ma iskry. Ogólnie daje o wiele słabszy prąd niż normalny iskrownik. Słyszałem ze to daje prąd tylko na wyższych obrotach, ze jak się kopie to obroty są za niskie żeby to dało prąd ( tak było w WSK 175). Nie wiem czy to prawda ale sprawdziłem już 2 cewki, 4 świece i 3 moduły. Podłączałem bezpośrednio, omijając cala instalacje i nic. Jak myślicie, diabolo zrobił mnie w chu*a czy to jakoś zadziała?
Ostatnio zmieniony śr 21 mar, 2012 przez n0r3k, łącznie zmieniany 2 razy.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Fedex
Specjalista
Specjalista

Re: outer rotor kit i inne problemy w 125cc

Postautor: Fedex » sob 10 mar, 2012

Nie wiem przypadkiem czy do tego nie powinien być inny moduł, taki jak do 150

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » sob 10 mar, 2012

Mam moduł taki jak był w zestawie z ork ale on ma 9 lub 11 kabli i za cholere nie umiem go podłączyć, a diabolo mówił ze jeździł na tym zwykłym.
Ostatnio zmieniony sob 10 mar, 2012 przez n0r3k, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Postautor: adam94pp » ndz 11 mar, 2012

U diabola to dzialalo ale mialo strasznie slaba iskre i tez mial problemy z odpaleniem :)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » ndz 11 mar, 2012

Czyli to ze to daje prad na wyzszych obrotach to moze byc prawda. Jak zloze silnik to podlacze prad z akumulatora do modulu do tego kabla co.daje prad z cewki.do modulu. Wtedy bedIe mocna iskra a jak juz odpali to bedZie mocniejszy prad i poowino byc ok. Tylko czy jak podlacze prad z aku to czy modul sie nie spali?

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » ndz 11 mar, 2012

U Diabola to działało do końca, ale to sprzedał bo sprzedał streeta z orginalnym magnetem, wiec nie zrobił cię w hu*a.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » pn 19 mar, 2012

Chyba jednak zrobił, nie dziala za cholerę, juz nie wiem co robic, z diabolo nie ma kontaktu. Igarnia tu ktos.elektryke? Pozatym.normalny iskrownik tez mi nagle nie dziala ale niedługo to rozpracuje. Gorzej martwi mnie ork które kosztowało ponad 200zl a teraz lezy i sie kurzy :/

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » wt 20 mar, 2012

Moduł który jest zasilany z cewki nie może pracować będąc zasilany z akumulatora. Możesz uwalić moduł.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

adrol

Postautor: adrol » wt 20 mar, 2012

jeśli masz ORK z lifana 150, to najrozsądniej założyć cewki od daytony 150, wielu ludzi z Japonii tak robi i nie narzeka, na brak prądu czy trudności z odpaleniem, ale skupmy się na na twoim zestawie.
Jak już napisałeś, wykluczyłeś instalację i cewkę WN. Teoretycznie powinien chodzić na module na 5/6 pinów, ale jeśli nic nie pomoże spróbowałbym z modułem dedykowanym do zestawu.
Gdy iskra jest bardzo słaba: (nawet jak przyłożymy palec do fajki to kopnięcia są mało wyczuwalne)
zakładając, że cewki są w porządku może to być wina impulsatora, który jest za daleko od wypustki na magnecie (powinien prawie dotykać tej wypustki, możesz użyć do ustawienia listka do ustawiania zaworów) jeśli problem nie będzie leżał tutaj pozostają cewki, zobacz miernikiem jaki dają prąd (cewki od zasilania zapłonu, cewki świetlne na razie można pominąć), ewentualnie możesz zastosować mało profesjonalne narzędzia takie jak "kontrolka" i podłączając do kabla od cewki w magnecie oraz do masy żarówka przy mocnym kopnięciu powinna się dość jasno palić.
Jeśli wykluczysz cewki pozostaje jedynie moduł lub impulsator.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » wt 20 mar, 2012

Impulsator byl daleko, troche go przysunalem ale niewiem czy odstęp jest dobry, bede musial jeszcze raz to.zrobic. A co do pradu to z tego co pamiętam byl bardzo slaby, chyba z 8 razy slabszy niz ja zwykłym ale nie jestem pewny wiec zmierze jeszcze raz. A no i diabolo mówił ze lata to niby na zwyklyk module a tego dedykowanego nie podlacze bo nie umiem. Coz, odkręce po raz 10 chyba cewki i założe ork, zobaczymy jak ten impulsator.

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » wt 20 mar, 2012

Ja mu to pomagałem montować. Najpierw próbowaliśmy podpiąć pod ten dedykowany moduł,ale nie działało więc podbieliśmy pod ten normalny, iskra była, motor odpalaj ale dopiero za 10-15 kopnięciem bo prąd na rozruch był za mały. Jak już odpalił to chodził zajebiście, nawet się przejechałem jego gb, normalnie szatan.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Wiec czemu u mnie nie ma iskry? On mówił ze to rozbieral i czyści, może zle.skrecil ? Gdybym ci wyslał dokładne tego i.tych kabi to poradził bys cos?

[ Dodano: |20 Mar 2012|, o 12:52 ]
Dokładne foty* sry kom nawala.

Awatar użytkownika
przemoxsx
Majster
Majster

Postautor: przemoxsx » wt 20 mar, 2012

no to wyslij na PW.
JeÂśli pomogÂłem kliknij pomĂłgÂł lub postaw piwo.

50ccm- 760 km
72ccm- 2650 km
125ccm- 0km

adrol

Postautor: adrol » wt 20 mar, 2012

Jeśli mu chodził dobrze to może wina leży w odpowiednim ustawieniu impulsatora. Jeśli dobrze myślę jest to outer od lifana 150, a tam jest regulowany stały kąt zapłonu, który oryginalnie firma ustawia mniej więcej na środku regulacji, no ale wiadomo, chiny, trzeba kombinować. Objawy by pasowały do zbyt dużego kąta zapłonu, czyli trudno odpalić, ale za to zyskuje moc w górnym zakresie obrotów, a nierówną pracę na niskich. możesz spróbować różne ustawienia, profesjonalnie powinno się ustawiać to na lampę stroboskopową i kąt około 15 stopni, przy sportowych modułach zmieniających kąt zapłonu występują problemy z odpalaniem, tak samo może to działać u Ciebie. rozumiem, że na seryjnym magnecie chodzi bez problemu, jeśli tak to wina leży po stronie iskrownika.
Czyli tak ustawa odległość impulsatora od wypustki na magnecie i wtedy pobaw się ustawieniem kąta wyprzedzenia. U mnie mam podobny problem, outer takegawy, a przy sportowym module trudno z odpaleniem, na oryginalnym nie ma problemu pomimo słabej iskry, ogólnie są to zestawy przystosowane do świec irydowych które dają bardziej precyzyjną iskrę.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

ale mysle ze nawet jak kat zaplonu jest zle ustawiony to iskra by sie pokazala, napewno w złym momencie, ale by byla. Ja jeszcze nie próbowałem go odpalić bo po.co jak iskry wogole nie ma. Ale dobra zrobie ten impulsator i zobaczymy, dzieki.za pomoc, zaraz sie za to biore ;)

Wróć do „Pomoc”