• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Reculacja gaźnika, ssania.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Reculacja gaźnika, ssania.

Postautor: razor500 » ndz 27 lis, 2011

Witam. Da się jakoś zrobić tak, że jak na zimnym silniku odpalam motor na ssaniu to obroty są wyższe niż bez ssania? Kolega w aucie ma tak, że jak ma zimny silnik i odpali go na ssaniu to ma 3k obrotów, a jak wyłączy ssanie to ma nie cały 1k obrotów. Też bym chciał tak mieć w motorze, bo teraz jak jest dość zimno to chwile muszę go trzymać na gazie bo inaczej zgaśnie, a wnerwia mnie to. Niedawno kombinowałem, z mieszanką paliwowo-powietrzną i odpalał dobrze na zimnym silniku. Jak odpalał to miał dość duże wolne obroty i im bym cieplejszy to miał niższe obroty, a jak się rozgrzał to miał fajne niskie wolne obroty, ale musiałem dać mu mniej paliwa, bo po 1-2minutach stania na wolnych obrotach gasł, bo świecę zalewało i po za tym przed każdym odpalaniem zimnego trzeba było czyścić świecę. Wolne obroty dałem troszkę wyższe to trochę lepiej jest jak jest zimny, ale żeby nie trzeba było go trzymać na gazie to bym musiał jeszcze wyższe dać wolne obroty, a to raczej odpada, bo już i tak mam nie najniższe. Nie wiem, może można jakoś ssanie wyregulować(o ile się da), żeby trzymał obroty na zimnym. Dodam, że ssanie mam dobrze ustawione, bo jak silnik jest rozgrzany i włączę ssanie, to silnik gaśnie. Na zimnym silniku próbowałem z włączonym ssanie, na połowie ssanie i bez ssania, ale i tak nie trzyma wolnych obrotów tzn. kilka sekund potrzyma, ale po tych kilku sekundach zgaśnie.

Awatar użytkownika
adam94pp
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Kontaktowanie:

Re: Reculacja gaźnika, ssania.

Postautor: adam94pp » ndz 27 lis, 2011

O ile wiem sa gazniki z elektronicznym ssaniem lub same mechanizmy na allegro ale nie wiem czy pasuja do naszych motorkow

Awatar użytkownika
fistach96
Specjalista
Specjalista

Postautor: fistach96 » pn 28 lis, 2011

Ale to chyba nie to. To elektryczne ssanie polega na włączaniu go przyciskiem zamiast wajchą. Moja mama też ma tak w samochodzie z tymi obrotami. Na zimnym ma strasznie wysokie. Prawie 3k w litrowym silniku benzynowym. Ale co do rozwiązania problemu, to nie mam innego pomysłu, jak regulacja,

Awatar użytkownika
choinka
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: choinka » pn 28 lis, 2011

Samochód to całkiem inna bajka :P
Znajomy ma motor GS500 i jak da ssanie to są wyższe obroty ale to już jest całkiem inna pojemność itp raczej się nie da nic z tym zrobić.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pn 28 lis, 2011

Szkoda, że nie da się z tym za wiele zrobić. Dzisiaj się okazało, że mieszanka dalej jest chyba za bogata, bo po odpaleniu motoru, pochodził z minutę, później puściłem manetkę i zgasł jak chodził na wolnych obrotach, a po zgaśnięciu nie chciał odpalić. Konieczne było czyszczenie świecy. Tak sobie myślę, czy nie można jakoś tak zrobić, że jak włączam ssanie, to linka od gazu się trochę naciąga i przepustnica jest lekko podniesiona i wtedy by były wyższe obroty, bez konieczności trzymania manetki, ale nie wiem jak to za bardzo zrobić. Jak by komuś przyszedł jakiś pomysł(nie tylko jak zrobić ten patent z otwarciem przepustnicy podczas włączania ssania) to niech pisze, nawet jeśli ma ktoś jakiś pomysł, a nie wie za bardzo jak go zrealizować, też nich pisze, może razem coś zdziałamy. Nie wiem jak wasze motorki trzymają obroty jak są zimne i czy was nie wnerwia to jeśli nie trzymają, ale mnie to już powoli denerwuje.

Awatar użytkownika
lukasz
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900 '09
Podziękował : razy

Postautor: lukasz » wt 29 lis, 2011

Mój to kilkadziesiąt kopów musi dostać, żeby trzymał obroty. :D Może go dobrze rozgrzej i kręcąc śrubką od mieszanki znajdź maksymalne obroty. Potem się pobaw ze śrubką od obrotów. :) Żeby się chociaż nie zalewał. :D

Wróć do „Pomoc”