• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

zestaw 72 a obroty

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
lukjanet
Uczeń
Uczeń
Pojazd: GB Street

zestaw 72 a obroty

Postautor: lukjanet » ndz 09 kwie, 2017

Hey, 200 km temu zmieniłem zestaw w swoim GB Street z 50 cc na 72 cc. Wymianie uległo sporo części w tym czasie ale to zapraszam do działu Nasze Motocykle. Problem jaki mam to kwestia obrotów.... Ogólnie wszystko dobrze poskręcałem, ustawiłem, wyregulowałem i obecnie docieram...

Jeżdżę normalnie po mieście czyli start z 1 czasami z 2 ( o dziwo rusza płynnie jak z 1 na 50 cc ) następnie 2 i dość szybko muszę dać 3 która jest diabłem bo przyspieszenie jest bardzo wtedy fajne i czuć moc... czasami zdarzy mi się dać full manetkę na prostej ( zalecenia większości żeby rowek nie powstał w cylku ) i na 3 biegu obroty mam wtedy w granicach 6-7 tys czasami lekko ponad 7 tys. Po przerzuceniu na 4 obroty średnio około 5 tys. ale jak dam full manetkę na chwile to ledwooo dochodzą do 7 tys. Na 50 cc na 4 mogłem wykręcić prawie 10 tys. i pewnie więcej ale się bałem a tutaj ledwo 7.

Czy to jest efekt docierania czy przełożeń?

Na 50 cc miałem zębatkę przednią 12 a tył normalnie 47 a według instr. na forach itp. dałem z przodu przy 72 cc zebatke 15 a tył bez zmian. Mam w zapasie jeszcze 14 ale polecane jest ją dawać jak się jeździ we 2 co niestety teraz w trakcie docierania odpada.

Jeszcze jeden problem to dość spore spalanie oraz czuć benzynę i trochę dymił na początku z tłumika ale regulowałem już mieszankę. Obecnie też dymi i śmierdzi benzyną a mieszankę mam odkręconą mniej więcej na niecały 1 obrót. (wcześniej przy pierwszych km na 1,5 obrotu )

Jak się zatrzymuje dość gwałtownie dając pod heblach to moto lekko spada z obrotów do tego stopnia że muszę czasami podgazować żeby nie zgasł. Czyżby go zalewało? Wszystko było dobrze czyszczone i regulowane.

Na początku po złożeniu dałem iglice o ząbek niżej ale gasł mi na światłach pomimo regulacji mieszanką więc wróciłem do pierwotnych ustawień iglicy. Dysza do zestawu została zmieniona z 70 na 80. Co może być przyczyną tego dymienia i spalania oraz chyba zalewania przy hamowaniu ? I co z tymi obrotami się dzieje? Moduł mam odblokowany ( org. z 50 cc ) więc nie powinno go przydławić.

Czy to może być efekt docierania i dopiero po 1000 km odczuje większy wzrost mocy? I jak go najlepiej docierać na mieście? Bo staram się robić tak że zazwyczaj 3 lub 4 bieg obroty zazwyczaj 3-4-5 tys. czasami na prostej dodaje na full gaz i dochodzę do 7 tys. oczywiście obowiązkowo co 5-10 lub 15 km przerwa :)

Olej wymieniony został już po 150 km. Śruba spustu z magnesem zebrała już trochę opiłków nawet dość sporych wiec myślę że dobrze zrobiłem że wymieniłem olej po 150 km a nie po 300 .

Proszę o pomoc w tym temacie. Pozdro

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: zestaw 72 a obroty

Postautor: to&owo » ndz 09 kwie, 2017

Dysza za duża. Ale minimalnie tylko. Ja bym dał maks 14 zębów. Musi mieć lekko na dotarciu, by bez wysiłku pracował. Druga sprawa, że za wcześnie by ocenić jego potencjał, aczkolwiek 7 tysi obrotów za mało. Wszystko wskazuje na źle ustawiony gaźnik.

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Postautor: lukjanet » pn 10 kwie, 2017

Czyli jaka dysze dac najlepiej? Pisza ze 80 pod taki zestaw, wczesniejsza co mialem to byla oryginalnie 70 albo 72, sam juz nie wiem. Co do zebatki to wymienic teraz czy pozniej jak troche lub calkiem dotre? dzisiaj dojechalem do 250km

No i jak ustawic mam gaznik? filtr powietrza zmienilem na gabke stozek taka czarna duza... widac na fotkach. Wiec jak najlepiej podregulowac gaziora pod to? Wolalbym nie wracac do seryjnego shitu.

Czy iglice mam ruszac czy zostawic tak jak orygonalnie byla?

Sory za chaotycznosc pisowni i bez gramatyki ale na szybko z tableta odpisuje bez pl znakow. dzieki za wyczerpujace odpowiedzi. Aha i zauwazylem ze czasami jak sie rozpedzam od 3 to lekko idzie a czasami to jak by cos tarlo czy bardziej drgalo... tak jakby nieraz jednostka sie meczyla... normalne to? Pierwszy raz tak naprawde docieram a moto sam skladalem wiec wole sie dopytac. pozdr.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 11 kwie, 2017

Ja bym zmienił na 14z teraz już. Dysza przy pz 19 spoko styknie 78, ale 80 nie powinna aż tak robić różnicy, więc nie zmieniaj. Na tych filtrach ustawianie silnika to makabra, lepiej zostawić seryjny i ew. Dorobić miinimalne wloty. Moi koledzy, posiadający większe maszyny często wracają do fabrycznych airboxów, bo są koszmarne problemy z ustawianiem gaźnika. Masz swój garaż?

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Postautor: lukjanet » wt 11 kwie, 2017

Mam pomieszczenie gospodarcze w bloku i tam remontowałem. Co do zębatki to zmienię ją na dniach jak się pogoda ustabilizuje bo teraz trochę deszczy ma być a nie chce mi się moto wciągać do klatki i zawijać w korytarzu piwnicy. Reszty na razie nie ruszam tym bardziej że nie chce mi się znowu bawić w zabawę z filtrami itp. jak zębatka nie poprawi obrotów to wtedy popatrzę na świece i ewentualnie będę sie bawił w regulacje. O dziwo wczoraj junaka 125 zostawiłem w tyle na światłach... Aż się zdziwiłem. Fakt biegami przeskakiwałem szybciej niż chodzę ale jednak świadczyło to o jakimś postępie :P

Z tego co zaobserwowałem to w ruchu miejskim na długich prostych często muszę się pilnować żeby komuś na dupę nie najechać. A przy 50 cc nie było to możliwe więc jednak moc jest

Dzisiaj na dodatek w nocy ktoś próbował mi zajumać maszynę bo zapieprzył mi plandekę oraz wyłamał do połowy blokadę kierownicy a w sumie to zniszczył mocowania w półce do których przykręca się stacyjkę. Mam je powyginane. Zgłosiłem na Policję incydent i mają przyjechać i spisać protokół. Tym bardziej że na moim osiedlu w tych samych nocnych godzinach 3 moto poniszczyli w ten sam sposób oraz jeden prawdopodobnie wynieśli. Więc ciekawie było ... :/
Chociaż jak słyszałem to z moim i tak delikatnie się obeszli. Ale sytuacja sprowokowała mnie do kupna disc locka z alarmem więc już założony :)

Wróć do „Pomoc”