Jeżdżę normalnie po mieście czyli start z 1 czasami z 2 ( o dziwo rusza płynnie jak z 1 na 50 cc ) następnie 2 i dość szybko muszę dać 3 która jest diabłem bo przyspieszenie jest bardzo wtedy fajne i czuć moc... czasami zdarzy mi się dać full manetkę na prostej ( zalecenia większości żeby rowek nie powstał w cylku ) i na 3 biegu obroty mam wtedy w granicach 6-7 tys czasami lekko ponad 7 tys. Po przerzuceniu na 4 obroty średnio około 5 tys. ale jak dam full manetkę na chwile to ledwooo dochodzą do 7 tys. Na 50 cc na 4 mogłem wykręcić prawie 10 tys. i pewnie więcej ale się bałem a tutaj ledwo 7.
Czy to jest efekt docierania czy przełożeń?
Na 50 cc miałem zębatkę przednią 12 a tył normalnie 47 a według instr. na forach itp. dałem z przodu przy 72 cc zebatke 15 a tył bez zmian. Mam w zapasie jeszcze 14 ale polecane jest ją dawać jak się jeździ we 2 co niestety teraz w trakcie docierania odpada.
Jeszcze jeden problem to dość spore spalanie oraz czuć benzynę i trochę dymił na początku z tłumika ale regulowałem już mieszankę. Obecnie też dymi i śmierdzi benzyną a mieszankę mam odkręconą mniej więcej na niecały 1 obrót. (wcześniej przy pierwszych km na 1,5 obrotu )
Jak się zatrzymuje dość gwałtownie dając pod heblach to moto lekko spada z obrotów do tego stopnia że muszę czasami podgazować żeby nie zgasł. Czyżby go zalewało? Wszystko było dobrze czyszczone i regulowane.
Na początku po złożeniu dałem iglice o ząbek niżej ale gasł mi na światłach pomimo regulacji mieszanką więc wróciłem do pierwotnych ustawień iglicy. Dysza do zestawu została zmieniona z 70 na 80. Co może być przyczyną tego dymienia i spalania oraz chyba zalewania przy hamowaniu ? I co z tymi obrotami się dzieje? Moduł mam odblokowany ( org. z 50 cc ) więc nie powinno go przydławić.
Czy to może być efekt docierania i dopiero po 1000 km odczuje większy wzrost mocy? I jak go najlepiej docierać na mieście? Bo staram się robić tak że zazwyczaj 3 lub 4 bieg obroty zazwyczaj 3-4-5 tys. czasami na prostej dodaje na full gaz i dochodzę do 7 tys. oczywiście obowiązkowo co 5-10 lub 15 km przerwa
Olej wymieniony został już po 150 km. Śruba spustu z magnesem zebrała już trochę opiłków nawet dość sporych wiec myślę że dobrze zrobiłem że wymieniłem olej po 150 km a nie po 300 .
Proszę o pomoc w tym temacie. Pozdro