• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z elektryką GB Street

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
lukjanet
Uczeń
Uczeń
Pojazd: GB Street

Problem z elektryką GB Street

Postautor: lukjanet » ndz 12 mar, 2017

Cześć, posiadam GB Street-a który właśnie remontuje. Poprzedni właściciel namieszał z instalacją elektryczną i w końcu kupiłem nową i ją podłączyłem. Instalacja którą zakupiłem była od Zipp neken, który się praktycznie niczym nie różni od tej co miałem, nawet kolorystyka kabli się zgadza.
Problem jest taki że po podłączeniu wszystkiego czyli cewki, regulatora, przekaźnika, lamp, klaksonów itp. zostały mi jeszcze kable których nie wiem do czego mam podłączyć i co mam z nimi zrobić a boję sie podłaczyć teraz akumulator żeby czegoś nie spalić.

Obrazek

Obrazek

Przedzwoniłem te kabelki i z tego co widzę to te bez kostki idą od stacyjki a te z kostką gdzieś od tych kostek od licznika. oba znajdują się w okolicach aku, podłączenia silnika, modułu i wszystkiego co jest pośrodku moto.

Możecie mi pomóc i powiedzieć od czego mogą być te kable i czy mogę bez problemu je np. zaizolować i podłączyć aku bez zmartwień że coś spale czy lepiej zmostkować i jeżeli tak to jak i który z czym ?

Dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Re: Problem z elektryką GB Street

Postautor: Boszu » wt 14 mar, 2017

Te kabelki z kostką, jeżeli dobrze po schemacie widzę. To jest to kostka od kontrolki świateł długich/drogowych.

A co do tych bez kostki... Czarny z Białym idzie do modułu. Jest on odpowiedzialny za zgaszenie maszyny. ^^ (a zielony to pewnie masa od modułu)
Ogólnie, co gdzie podpiąć, to sprawdzisz w google.

Dla pewności, po sprawdzaj jeszcze czy na pewno by się to zgadzało, co tutaj piszę... Bo instalacja instalacji nie równa. ;)

Tutaj masz schemat z ładnie opisanymi kolorami itd.
Tylko uważaj, bo nie jest to schemat dokładnie od GB Street... I trzeba czasem brać drobne poprawki (tutaj np. jest inny moduł) Ale reszta zazwyczaj się zgadza w wszystkich Chińczykach. ^^
http://obrazki.elektroda.net/39_1279561350.jpg
Zapraszam na mĂłj kanaÂł na YT:
Link do kanaÂłu.
Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Postautor: lukjanet » wt 14 mar, 2017

Dzięki za odpowiedź ale nie bardzo mi ona pomogła :(
Schemat już widziałem wcześniej i tak jak pisałem wszystko już podpiąłem zgodnie z tym jak stara instalacja była podpięta.
Te kable po prostu zostały i nie mam ich do czego podpiąć, w starej instalacji po prostu ich nie ma.
Moduł mam już podpięty kostką i tam tez idzie czarno-biały razem z zielonym.
Te niby od kontrolki od świateł to trochę dziwna sprawa bo zegary mam podpięte i tej kostki nie mam gdzie podpiąć tym bardziej że zegary łączą się na przodzie moto z całą instalacją a te wolne kable z kostką są koło akumulatora, modułu i podłączeń ze silnika. Nie mam już gdzie ich podpiąć więc też nie wiem od czego są. Myślałem czy któreś nie są odpowiedzialne za czujnik stopki którego od początku nie miałem i w starej instalacji nie było już żadnej kostki do takiego czujnika. Tylko jak patrzyłem na Google to czujnik ma niby 3 kable więc sam już nie wiem.
Może jeszcze jakieś pomysły? Boję się coś spalić.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

Hym. Spalić jeżeli będzie nie podpięte, to nie spalisz. ^^
Podepnij po prostu akumulator i sprawdź, co działa i co nie działa. ;) Jak zobaczysz co np. nie działa, to dowiesz się, od czego te kable mogą być. ^^
I w sumie owszem, może być to od czujnika stopki bocznej (są wersje raczej tylko na 2 kable, ale na szeroką kostkę) i wtedy się je spina razem... Bo bez sprzęgła nie odpalisz, a po wbiciu biegu moto gaśnie...

I jeżeli teoretycznie masz wszystko podpięte, to te kable mogą być od rzeczy "dodatkowych". ;) Bo jest wiele wersji i każda ma co innego. Jedne mają np. alarm, dwa klaksony i masę dodatkowych czujników. A inne nie mają praktycznie nic. ^^ Często i w nowych moto widziałem kostki bez połączenia...

I z rzeczy które tak przypadkowo na myśl przychodzą w okolicy akumulatora, no to czujnik stopu, czujnik od paliwa (Ale tam idzie 3 kable), kabel od stycznika rozrusznika, kabel automatycznego ssania elektronicznego (ale w 139FMB praktycznie nie spotykane), czujnik stopki bocznej i ostatecznie kabel od klaksonu, ale od klaksonu raczej jest pod bakiem wypuszczony.
Tak to nic więcej mi nie przychodzi do głowy, co by mogło tam być jeszcze podpięte. ^^

Link do kanaÂłu.

Znajdziecie tam Motovlogi, filmy ze ZlotĂłw, Stuntu i Testy motocykli/motorowerĂłw.

lukjanet
Uczeń
Uczeń

No więc tak... Zaczynając od przodu moto to tam mam wszystko ponumerowane i przygotowane do podpięcia nawet kolory kabli się w sumie zgadzają więc tam mi nic nie zostaje, wiadomo lampa, zegary, kontrolki, kierunki.

Idąc teraz do tyłu moto to po drodze mam kabelki zaraz pod bakiem pod dwa klaksony i tez je mam przygotowane już do podłączenia ( Czekam na fajne klaksony ) idzie tam zaraz obok podpięcie do regulatora napięcia oraz do baku ( do baku dwa kable ) i zaraz obok jest też podłączenie do cewki.
Później mam już kabelki bliżej akumulatora i tam jest już przygotowane do podłączenia modułu ( odpowiednią kostką , moduł odblokowany na 5 pinów ), przekaźnik rozrusznika, czujnik biegów, cewki itp idące od magneto, czujnik tylnego hamulca, przerywacz i tam są właśnie te felerne kable których już nie mam do czego podłączyć.

Potem już idzie skupiona wiązka do tyłu do oświetlenia. Więc wszystko mi niby pasuje.

W oryginalnej instalacji nie miałem tych kabli a w tej od nekena to niby wsio jest takie samo tylko te zostają. Oba moto czy to GB czy Zipp neken są takie same więc ja już po prostu zgłupiałem. Może faktycznie je zaizoluje te bez kostki i podłącze wszystko i zobaczymy.

Gorzej jak po uruchomieniu moto nie będzie chciało zgasnąć to domyślam się ze wtedy ten zielony przyłożyć po prostu do masy, a tamte w kostce najwyżej po prostu jak moto nie będzie chciało odpalić najwyżej zmostkuje.

Gorzej jak po zmostkowaniu dalej nie odpali to już nie wiem co robić z tym czarno-białym.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 14 mar, 2017

Jejku. Po prostu odpal to i zobacz, co nie działa. Ja w Romecie miałem 2 czy 3 kable do niczego nie podpięte. Jak nie będzie chciał "zgasnąć" to ściągnij falkę ze świecy i tyle, kiedyś cały czas w taki sposób gasiłem motorynkę :D Bardziej bym się skupił na tym, czy pozostałe kostki są dobrze podpiętę, wtedy na bank nic nie spalisz.

Awatar użytkownika
Boszu
Majster
Majster
Kontaktowanie:

W teorii jest to samo, a w praktyce GB Street od GB Street potrafi się od siebie wieloma rzeczami różnić. ^^
Mój GB ma np. całkiem inne zegary. Nie ma jednego wskaźnika biegów, tylko jest 4 oddzielne kontrolki na każdy bieg + kontrolka luzu w innym miejscu. ^^ Oraz nie ma kontrolki od połączeń telefonicznych.
W innym GB widziałem już wcześniej wspomniane dwa klaksony (oryginalnie!).
Niektóre modele GB mają też inną instalacje odnośnie kierunków (inaczej to po podpinane ze względu na 1 lub 2 kontrolki na zegarach)
I u mnie jeszcze jedna w sumie ciekawa rzecz była, czyli nietypowo podpięte światła. Ale nw. czy to już ingerencja "naszych", czy może w oryginale było tak, że krótkie to krótkie, a na długich świeciły i długie i krótkie. ^^ Co ogólnie zżerało tyle prądu, że 1 cewka za diabła nie mogła sobie z tym poradzić. ^^
Teraz siedzi już 6 cewek, to w sumie. Mógł bym to zrobić tak jak było. Ale jednak wolę oddzielnie mieć krótkie i oddzielnie długie. ^^

Link do kanaÂłu.

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Ok, dzieki za odp. do konca tego tyg. poskladam wszystko i uruchomie chociaz elektryke i zobaczymy co z tego wyjdzie i dam znac. Jak by ktos mial jeszcze jakis pomysl od czego moga byc te kable to prosze o inf. Pozdr.

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Postautor: lukjanet » śr 22 mar, 2017

Hey, po długim czasie oczekiwania ( praca, dom, dzieci :) ) udało mi się w końcu podłączyć wstępnie kabelki oprócz tych wspomnianych w temacie i uruchomiłem moto bez uruchamiania jeszcze silnika ( tłumik w renowacji oraz nie wlany jeszcze olej i nie podłączony bak ).

Działają światła przód tył długie, krótkie i stop, kierunki również świecą więc pierwszy kamień mi spadł z serca. Teraz do końca tygodnia planuje uruchomić silnik i zobaczymy co z tego będzie.

Mam trochę stracha że nie uruchomię silnika i nie wiem wtedy które kable zmostkować czy te idące od stacyjki czy te co idą gdzieś do licznika. Ze zgaszeniem to tez wiem jak zgasić w razie W jak nie będzie chciał normalnie ale też nie mam pojęcia co dalej z tymi felernymi kabelkami.

W każdym bądź razie kolejne inf. na koniec tyg. Jak ktoś coś wie na ten temat to proszę pisać.

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Postautor: lukjanet » śr 29 mar, 2017

Witam ponownie, w końcu rozpocząłem sezon :) Moto złożone i przetestowane...ale.... a więc po kolei.

Parę postów wyżej rozpisałem problem w kwestii pozostających kabli które nie miałem już do czego podpiąć i bałem się uruchamiać instalację. Po jakimś czasie po podpięciu już wszystkiego zrobiłem pierwsze testy z oświetleniem i klaksonami. Oczywiście wszystko działało.

Dosłownie 2 dni temu uruchomiłem również silnik :) Ale zanim mi się to udało to również nie obyło się bez problemów. Cały motorek przeszedł gruntowny remont który rozpocząłem w styczniu poświęcając max 2h co 2 lub 3 dzień. W lutym ładowałem aku i potem aku sobie stało. Przy pierwszym uruchomieniu silnika aku mi padło po kilku próbach rozruchu więc podładowałem je około 3 może 4 h. Oczywiście silnik zagadał.

Jednak dzisiaj powtórka... Rano jeszcze zrobiłem rozruch z elektryka ale potem już musiałem tylko kopać.

Zastanawia mnie jednak pewien fakt... Przy pierwszej próbie uruchomienia silnika rozrusznik nie chciał się kręcić tylko coś tam bzyczało z przekaźnika i osłabły mi światła a później tylko pykało. Po naładowaniu było ok i zakręciło rozrusznikiem. Było to 3 dni temu.

Dzisiaj rano również zakręciło rozrusznikiem a teraz tylko sobie bzyczy i pyka z przekaźnika. światła działają itp. W sklepie z częściami moto polecono mi wymianę przekaźnika bo prawdopodobnie są z nim problemy a nie z aku. Co o tym sądzicie ?

Przy okazji zapraszam do działu "Nasze motocykle" gdzie zamieściłem posta jak wygląda moja maszynka :)

Awatar użytkownika
JOSEMORALES
Moderator
Moderator
Pojazd: YAMAHA XJ600N
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: JOSEMORALES » śr 29 mar, 2017

Cze, polecam zdjąć pokrywę od strony magneta i zobaczyć czy łańcuszek rozrusznika się nie zastał, przyrdzewiał itp. i trochę go przesmarować zapobiegawczo, bo to on może stawiać opór. Co do przekaźnika to działa lub nie, ewentualnie masz luźne/nie dociśnięte konektory w kostkach lub za słabo dokręcone przewody te grube z aku i na rozrusznik, oraz przy samym rozruszniku. Co do samego aku to pomimo tego że światła świecą może on być za słaby do rozruchu elektrycznego, sprawdź poziom kwasu w celach i ewentualnie gdzie trzeba dolej wody destylowanej. A następnie ładuj przez noc i do testów, kolejna sprawa to na odpalonym silniku sprawdź miernikiem jakie jest ładowanie na akumulatorze (powinno wynosić powyżej 14V a przy zapalonych światłach nie mniej niż 13V - przy statorze 6-cewkowym) i będziesz wiedział czy masz ładowanie. Ja obstawiam niedokręcone przewody z aku do przekaźnika i z przekaźnika do rozrusznika, lub sam aku. Pozdrawiam Arek

lukjanet
Uczeń
Uczeń

Postautor: lukjanet » czw 30 mar, 2017

Witam ponownie, dzięki za inf. Arku... jak znajdę czas to przysiądę do tego.

Jednak dzisiaj z rozrusznika elektrycznego normalnie zakręcił po całej nocce na dworze... dziwne to trochę i bardziej jednak obstawiam akumulator...
Tylko w takim razie niepotrzebnie kupiłem już przekaźnik rozrusznika. Chociaż może się kiedyś przyda.
W każdym bądź razie na dniach wymienię akumulator i wtedy już będę wiedział czy to na pewno jego wina.
Pozdrawiam

Wróć do „Pomoc”