• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Jaka rama pod swap? - Lifan 120cc

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Kojott
Uczeń
Uczeń
Pojazd: Barton TZR

Jaka rama pod swap? - Lifan 120cc

Postautor: Kojott » sob 07 lis, 2015

Witam.
Po sprzedaży Simsona, zamierzam przez zimę "wymodzić" coś fajnego na wiosnę.
Chcę koniecznie czterosuwa, a dalsza jazda 50-siątki już mnie nudzi.
Wymagam od silnika jak największej bezawaryjności, ponieważ chciałbym zrobić to coś w trasy,
ale chcę też żeby to jakoś szło i się zbierało a więc mam dwa pytania:
1. Jaką (chińską) ramę aby nie było trzeba ciąć, spawać, do tego swapu polecacie? Na chłopski rozum im lżejsza tym lepiej będzie się zbierała, także macie jakieś konkrety? Myślałem o Torosie El Clasico bądź Benzerze WS ale jak macie jakieś pomysły to walcie.
2. Który z wymienionych silników mi polecacie do swapu na podstawie moich warunków?
- Lifan 120
- YX 140
- ZS 155
Po prostu chcę zbudować przez zimę motocykl który będzie zarejestrowany jako motorower a będzie szedł dobrze jak na czterosuwa i się mało psuł.
Proszę o pomoc z tymi dwoma problemami, z którymi się borykam ;/
Tutaj dodam filmik, który mnie inspiruje z tym pomysłem :D
https://www.youtube.com/watch?v=IrpSHgvk1P4
Pozdro! ;)
Ostatnio zmieniony ndz 08 lis, 2015 przez Kojott, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kojott
Uczeń
Uczeń

Re: Jaka rama pod swap? - Lifan 120 & YX 140 & ZS 155

Postautor: Kojott » sob 07 lis, 2015

Dobra silnik juz wybrany (lifan 120cc) z mrf teraz tylko jakbyscie pomogli jakiej ramy do tego najlepiej szukac

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: vxproplus » sob 07 lis, 2015

Zależy co kto lubi, ja podam kilka faktów o pojazdach, którymi jeździłem, ktoś następny coś jeszcze o swoich i autor będzie wiedział co wybrać. Z tych dwóch co zaproponowałeś to Benzer WS lepszy niz Toros bo ma tarczówkę z przodu. Osobiście takim jeździłem ale zmieniłem go na Routera WS 50 bo Benzer był trochę przymały jak dla mnie a mam 186cm wzrostu. Benzer jest sporo lżejszy od Routera i bardziej zwrotny za to mniej wygodny podczas dłuższej jazdy. Router ma imponujący zasięg bo nierzadko da się przejechać nieco ponad 500 km na jednym zbiorniku (silnik 110). Do Benzera łatwiej jest dobrać opony bo ma dość popularny rozmiar kół 17", router ma 18" i tej opony jest trochę mniej, mniejszy wybór za to do Routera jest ogółem dużo więcej części nowych czy używanych. Benzer ma mało plastików, jedyne to boczki, nie ma co rzęzić a w Routerze przy wyższych obrotach potrafią się głośno odzywać.

Router WS 50, Benzer Yankee, Barton Fighter Eco, to praktycznie to samo. Różni je głównie bak, boczki, kanapa, zadupek i inne drobne wyposażenie. Do nich wiele części będzie pasować od Rometa K125, Suzuki GN125/GS125, czasem można dopasować niektóre od GB Streetów czy Zumico GR500

Benzer WS, Zumico GR200, Toros El Clasico, Barton Ranger Classic, Ogar 202, Router WM50 to też to samo różni je rodzaj hamulca przedniego, kierunkowskazy, przełączniki, osłona łańcucha, felgi i inne drobne elementy. Dużo części pasuje do nich od Shineray XY50Q-2E, niektóre też od łosia czy Ogara 900.

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » ndz 08 lis, 2015

strzeż się od wynalazków typu GB Streetow, Magnus Viaggio, Zumico GR 500, Kingay Naked, czy tam Neken, nie pamiętam :D
Pękające ramy, pękające plastiki, zegary wachluja sobie w cały świat, irytujące dźwięki od wszystkich możliwych części nadwozia, stosunkowo duża masa, sypiące się przegrody w wydechu itd. (mógłbym jeszcze wymianiac, ale oszczedmy sobie).
Nie mam dużo doświadczenia w chinie, ale łoś (których miałem trzy) przy tym to niebo, a ziemia.
Na losiach przez okres 4 lat przejechałem pewnie koło 15 tys km i nie miałem większych problemów, a znajomi uzytkujacy jeden - Zumico GR 500, a drugi - GB Streeta mają z tym jeden wieczny problem.

Sytuacja wygląda tak, że los jest mały i nie każdemu będzie się podobał.

Co do tych WS itd. nie wypowiadam się - nie wiem, nie uzytkowalem, nie będę zmyslal :)
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy

Re: Jaka rama pod swap? - Lifan 120cc

Postautor: to&owo » ndz 08 lis, 2015

ogar ma opinie mocnego. Ale moim zdaniem najsolidniejsza rame posiada los.

Awatar użytkownika
Kojott
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kojott » ndz 08 lis, 2015

Okej, wiele się dowiedziałem. I wywnioskowałem z tego, że chyba najlepszym wyborem dla mnie do tego swapu na lifana 120cc będzie Benzer WS 50, ponieważ ma tłoczoną ramę i wydaje się solidna, ma mało plastików (brak wibracji) no i jest leciutki oraz ma tarczę na przodzie.
No to teraz nie pozostało mi nic innego jak dorwać ramę i zamawiać silnik. A takie pytanie jeszcze, jak jest z żywotnością tego silnika oraz z jego prędkością maksymalną? Bo tak jak mówiłem chciałbym ten motorek w trasy zrobić czyli długie przełożenia i chłodnica oleju, i chciałbym żeby chociaż te 10 tyś km bez remontu przejechał. Możecie też oszacować mi prędkość przelotową na takim zestawie z długimi przełożeniami? Prędkość przelotowa rzedu 80 km/h była by dla mnie idealna, mowie tu o predkosci nie katujacej silnika.

Latos
Specjalista
Specjalista

Postautor: Latos » ndz 08 lis, 2015

szymo_97 pisze:strzeż się od wynalazków typu GB Streetow, Magnus Viaggio, Zumico GR 500, Kingay Naked, czy tam Neken, nie pamiętam :D
Pękające ramy, pękające plastiki, zegary wachluja sobie w cały świat, irytujące dźwięki od wszystkich możliwych części nadwozia, stosunkowo duża masa, sypiące się przegrody w wydechu itd. (mógłbym jeszcze wymianiac, ale oszczedmy sobie).
Nie mam dużo doświadczenia w chinie, ale łoś (których miałem trzy) przy tym to niebo, a ziemia.
Na losiach przez okres 4 lat przejechałem pewnie koło 15 tys km i nie miałem większych problemów, a znajomi uzytkujacy jeden - Zumico GR 500, a drugi - GB Streeta mają z tym jeden wieczny problem.

Sytuacja wygląda tak, że los jest mały i nie każdemu będzie się podobał.

Co do tych WS itd. nie wypowiadam się - nie wiem, nie uzytkowalem, nie będę zmyslal :)

Ty weź sie odp***dol od nekena :D

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13

Postautor: vxproplus » pn 09 lis, 2015

Router WS50 i pochodne (DAFIER HW50) są dość trwałe. Postały na bazie Suzuki GN125 przez to wiele części pasuje właśnie od Suzuki. Mój Router ma teraz 23100 km przebiegu (sam przez rok zrobiłem około 15tys) i podczas użytkowania denerwowała mnie przepalająca się żarówka tylna co już bardzo prosto rozwiązałem. Weźmy na przykład takiego Rometa K125. Wiele osób, które są w temacie i miały z nim styczność powie, że to maszyna nie do zdarcia. Router WS50 to lekko zmieniony Romet K125 bo dostosowany do poziomego silnika i ze mienionymi niektórymi szczegółami.

Jeśli chodzi o prędkość przelotową to lepszą 110-tką można utrzymywać 75km/h w trasie bez katowania silnika to dla lifana 120 te 80 nie będzie problemem. Oczywiście prędkość 80 km/h mam na myśli taką jaką wskaże GPS, fotoradar, czy przejechanie między przydrożnymi słupkami (100m) zajmie 4,5 sekundy a nie jakieś Real-Vmax™ czy jeszcze cokolwiek sobie ktoś wymyśli.

Awatar użytkownika
Kojott
Uczeń
Uczeń

Postautor: Kojott » pn 09 lis, 2015

Co do ramy to już mam swoich faworytów, którymi właśnie są Benzer WS i Router WS.
Teraz tylko szukam informacji na temat żywotności, awaryjnośći lifka 120cc.

Wróć do „Pomoc”