• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

139 FMB stuki po zmianie na 110 i przgwintwanie karteru

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Meyker
Pojazd: Zumico GR 500

139 FMB stuki po zmianie na 110 i przgwintwanie karteru

Postautor: Meyker » ndz 30 sie, 2015

Witam,
Jestem nowym użytkownikiem dlatego na początku chciałbym serdecznie wszystkich przywitać i przeprosić za ewentualne błędy lub braki w wiedzy . :]

W zeszłym tygodniu stwierdziłem iż muszę zmodernizować swojego gr 500 i począłem od silnika 139 fmb. Zmieniłem pojemność na dokładnie 107 cm ( dokładniej te oto części http://allegro.pl/silnik-110-junak-zipp ... 76473.html ). Wszystko szło kolorowo. Ze względu iż pierwszy raz rozbierałem cały silnik stosowałem się do wielu poradników wszystko robiąc szczegółowo. Gdy zmieniłem wał i złożyłem cały silnik przyszła pora na odpalenie. Zapalił rozrusznikiem bez problemu praktycznie na dotyk... Ale od pierwszej chwili słychać regularne stukanie nie jestem w stanie stwierdzić z dokładnie którego miejsca pochodzą. Na pierwszą myśl przyszedł mi rozrząd. Sprawdziłem wszystko się zgadzało. Następnie sprawdziłem czy aby klin od magneto nie został urwany . Wszystko też ok. Przejechałem się motocyklem. Z mocą wydaje się być wszystko dobrze. Czy może to byś spowodowane nowością części ? Czy to wszystko musi się ułożyć ? Zawory również wyregulowane tłok raczej nie bije o głowice przynajmniej dzisiaj rozbierając silnik nie zauważyłem jakiś uszkodzeń..
Na domiar złego ukazał się następny problem... Chciałem dokręcić szpilki na głowicy i jak się okazało gwint w lewym karterze całkowicie uległ zniszczeniu. Aktualnie mam ściągniętą głowice z cylindrem zastanawiam się nad gwintowaniem. Byłbym ogromnie wdzięczny jeżeli ktoś by opowiedział jak to wykonać i czy znajde potem szpilki które będą odpowiednio długie i nie były zanadto grube abym poskręcał to wszystko w całość. Jakiego wymiaru zrobić nowy gwint.

Byłbym ogromnie wdzięczny za zainteresowanie tematem i pomoc. Czekam na wasze uwagi i wskazówki . Z góry bardzo dziękuję :>

kumpek20
Majster
Majster

Re: 139 FMB stuki po zmianie na 110 i przgwintwanie karteru

Postautor: kumpek20 » wt 01 wrz, 2015

Na pierwszy strzał leci Twój zakup- MULTICAR ( nie poleca tutaj nikt go). Jego części często są wadliwe bądź mają złe wymiary i to może być winowajca. Sprawdz dokładnie czy tłok nie uderza o zawory itp. A co do szpilki możesz to przegwintować i wstawić większą szpilke (można takie dostać szpilki które mają większy wymiar na gwintach niż reszta szpilki) lub rozwiercić otwór i wstawić tulejke i nagwintować pod szpilke tą tulejke. Poszukaj na forum info o multicarze :)

Meyker

Postautor: Meyker » wt 01 wrz, 2015

Ze szpilką sobie poradziłem ; ) Polecam rozwiercić gwint wiertłem 6,8 mm i nagwintować na M8, następnie zaopatrzyć się w tulejke naprawczą gwintu gdzie wkręca się ją w wcześniej nagwintowane miejsce, a potem w samą tulejke szpilke m6 i wszystko ładnie trzyma ;P

Jeżeli chodzi o tłok , kiedy obracam magneto kluczem pojawia się w okolicach najwyższego położenia tłoka opór, domyślam się że to tłok uderza o głowice. Na weekendzie sprawdzę to. I pytanie czy jest jakieś wyjście z takiej sytuacji ? Miał może ktoś podobny problem i udało się mu go rozwiązać ?

kumpek20
Majster
Majster

Postautor: kumpek20 » śr 02 wrz, 2015

Możesz coś kombinować z uszczelką pod cylindrem. np dać dwie ale to raczej słabe rozwiązanie.. Ewentualnie obróbka tłoka. Nie przerabiałem tego to nie pomoge za bardzo. Na forum na pewno znajdziesz pare tematów na ten temat :) nie pierwszy i nie ostatni Ty to przerabiasz z multicarem

Meyker

Postautor: Meyker » śr 02 wrz, 2015

Będę szukał :) A możliwe jest to że cylinder jest jakoś źle złożony ? Bo mimo tego iż rozrząd ustawiam dobrze wydaje mi się że zawory otwierają się tak jakby w złych momentach i obijają się o tłok. Czy jest to w jakiś sposób możliwe ?

Meyker

Postautor: Meyker » śr 02 wrz, 2015

Chyba mam rozwiązanie mojego problemu. Dzisiaj jak ściągnąłem sam cylinder zauważyłem że spoza głowicy wychodzi tłok na około 1mm może i więcej. W tłoku na napisie IN idealnie na środku poziomo jest wybita kreseczka właśnie na podobną grubość. Zastanawiam się aby pod głowice dać jeszcze jedną uszczelkę, chodzi o to aby wyrównać tłok. Czy to dobry pomysł ? Tłok bił o zawory ale sądzę że ta kreseczka nie zrobiła mu najmniejszej szkody. Czekam na opinie ;)

adamku97

Postautor: adamku97 » czw 03 wrz, 2015

Możesz śmiało składać na dwóch, nie wiem czy będzie biło ale ja tak jeździłem bo miałem krzywą głowice i mi wydmuchiwalo odrazu uszczelkę a jak złożyłem na dwóch sklejonych na silikon to zrobiłem 500 km bez żadnych oznak straty mocy, tylko 500 bo skończył mi się olej w silniku.

Meyker

Postautor: Meyker » czw 03 wrz, 2015

Ale ten olej wywalało Ci przez te 2 uszczelki czy po prostu miałeś inną wadę ? :)

adamku97

Postautor: adamku97 » pt 04 wrz, 2015

Olej mi się skończył bo źle poskładałem i mi kapało z niego oraz pierścienie już były zjechane i jak się go odpalało to zawsze chmure dymu zostawiał, podczas jazdy też potrafił zadymić.

Meyker

Postautor: Meyker » pn 07 wrz, 2015

Metoda z 2 dodatkowymi uszczelkami się sprawdziła, tłok nie bije o zawory wszystko ładnie i przyjemnie chodzi <rotfl> :D
Jednak części z Auto Car nie takie złe, lecz czasami trzeba trochę pokombinować ;)
Dzięki wszystkim za poświęcone zainteresowanie i pomoc. Teraz tylko ładnie go dotrzeć ;P
Szerokości ! :D

Wróć do „Pomoc”