• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z regulacją gaźnika

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
figo556
Uczeń
Uczeń

Problem z regulacją gaźnika

Postautor: figo556 » sob 01 sie, 2015

Witam wszystkich. Ostatnio chciałem wyregulować gaźnik ale coś mi nie wyszło, robiłem wszystko tak jak na tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=R_VvgbQOEn4 i dosyć wolno schodzi z obrotów no widać że nie jest tak jak powinno.

Posiadam Ferro 901 serie.

Z góry dzięki za pomoc

vxproplus
Majster
Majster
Pojazd: Router WS 50 MR'13
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Problem z regulacją gaźnika

Postautor: vxproplus » sob 01 sie, 2015

Powiem tak: to co jest na filmie to kropla w morzu o regulacjach gaźnika. Tam pokazano tylko regulację składu mieszanki na wolnych obrotach. Mniejsza o to. Jeśli silnik wolno schodzi z obrotów to prawie pewne, że łapie lewe powietrze. Sprawdź czy o-ring w gażniku i w tej bakelitowej przekładce jest cały. Sprawdzić czy i gdzie łapie lewe powietrze jest bardzo prosto. Bierzesz w garść jakiegoś spraya typu WD-40 i pryskasz w łączenia gaźnika z króćcem i króćca z głowicą. Jak obroty zaczną się zmieniać to bądź pewny, że jest tam nieszczelne.

figo556
Uczeń
Uczeń

Tak tylko że, on nie schodził wolno z obrotów przed regulacja to przez 5 minut mogło by coś zrobić się nie szczelne, wątpię wszystko było ok przed regulacja tylko jak przekręciłem manetkę szybko to zamulał

vxproplus
Majster
Majster

Dławienie po raptownym dodaniu gazu jest normalne w tych pojazdach. Można to zmniejszyć wzbogacając mieszankę na obrotach jałowych czyli wkręcając śrubkę od składu mieszanki albo podnosząc poziom paliwa w komorze pływakowej.

Podczas regulacji wkręciłeś czy wykręciłeś tę śrubkę? Jak nie masz pewności to wykręcaj ją po pół obrotu i sprawdzaj jak schodzi z obrotów.

figo556
Uczeń
Uczeń

Wkręciłem całą i odkręciłem 1/4 pełnego obrotu tak jak na filmie. No nic dzięki jutro jeszcze po majstruje tam.

vxproplus
Majster
Majster

Tylko 1/4?! No to nic dziwnego, masz bardzo bogatą mieszankę. Czym bardziej będziesz tę pierwszą śrubkę wykręcać tym bardziej będą rosły obroty ale do pewnego momentu potem będą spadać. Ustawiać się powinno tak, żeby wyszukać tą śrubką jak najwyższe obroty a potem obniżyć je do 1500-1900 drugą śrubką tą do ustawiania wolnych obrotów. Jeśli ustawisz tak jak Ci podpowiedziałem i będzie się dławił przy szybkim dodawaniu gazu możesz od tego ustawienia wkręcić tę śrubkę z 0,5 do 1 obrotu żeby trochę wzbogacić mieszankę i zmniejszyć to przydławienie.
Ostatnio zmieniony sob 01 sie, 2015 przez vxproplus, łącznie zmieniany 2 razy.

figo556
Uczeń
Uczeń

Dzięki ci bardzo jeszcze nie jestem doświadczony w mechanice, życie mi uratowałeś a ten film to jakieś badziewie

Wróć do „Pomoc”