• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Wyciek oleju spod chromowanego dekielka od sprzęgła

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
rafost
Uczeń
Uczeń

Wyciek oleju spod chromowanego dekielka od sprzęgła

Postautor: rafost » wt 16 cze, 2015

Witam. Otóż po siedmiu latach użytkowania i przebiegu 19500 km pojawiła się usterka, podczas dłuższej trasy w dwie osoby wystąpił wyciek oleju spod chromowanego dekielka od regulacji sprzęgła. kilkakrotnie gdy w przeszłości regulowałem sprzęgło po odkręceniu tego dekielka nie było tam oleju. Czy ten wyciek świadczy o zużyciu uszczelniaczy wału korbowego, czy o zużytych pierścieniach tłokowych, ewentualnych przedmuchach z tym związanych, podwyższonym ciśnieniem i wypychaniem oleju? Stało to się podczas trasy 225 km w dwie osoby. Po uszczelnieniu tego dekielka silikonem i uzupełnieniu oleju dało się jechać dalej. Ogar trochę zrobił się słabszy podczas jazdy we dwoje, ale gdy jadę sam przekracza licznikowe 80 km/h. Dodam że podczas pracy na biegu jałowym gdy odkręci się bagnet od oleju czuć dość wyraźnie wylatujące powietrze, nie ma żadnego dymienia z odmy czy wlewu oleju. Jedynie podczas przegazowania zdarza puścić mu się lekki dymek z wydechu. Świeca zapłonowa po wykręceniu była w porządku. Czy po ewentualnej wymianie cylindra i głowicy muszę zmienić ten uszczelniacz od strony sprzęgła który puścił ten olej pod ten dekielek od regulacji? Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam. Rafał.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Wyciek oleju spod chromowanego dekielka od sprzęgła

Postautor: ReallY » wt 16 cze, 2015

Od strony sprzęgła nie ma uszczelniacza w ogóle a wyciek spod tego dekielka nie ma żadnego związku z ewentualnymi uszkodzeniami uszczeniaczy pierścieni czy czegoś innego. Myślę że po tym przebiegu już wytarło się miejsce na ten ,,popychacz" nigdy go nie wyciągałem tylko sam dekiel.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

rafost
Uczeń
Uczeń

Really dziękuję za szybką odpowiedź, a ten popychacz od wycisku sprzęgła posiada jakieś uszczelnienie w postaci simeringu? Powiem szczerze że przed tą jazdą kiedy wystąpiła ta usterka zapomniałem sprawdzić stan oleju i odpaliłem moto, po czym wyłączyłem silnik i wtedy skontrolowałem stan oleju, wiem że tak się nie robi. na wszelki wypadek dolałem też trochę oleju, część pewnie rozprowadziła się po silniku i nie miała szans spłynąć i mogłem wtedy po dolaniu mieć go ponad stan, bo po dolewce bagnet wskazywał max. Może na tym popychaczu jest jakiś simering i nadmiar oleju go wywalił?
Ma może ktoś z użytkowników forum wiedze na ten temat, gdzie na tym popychaczu od wycisku sprzęgła znajduje się uszczelniacz i jak ewentualnie go wymienić?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » wt 16 cze, 2015

Nadmiar oleju to przez odmę by wyrzuciło, a co do tego uszczelniacza to musisz zdjąć dekiel od strony sprzęgła i wyjąć ten popychacz i zobaczyć może jest tam jakiś oring.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

rafost
Uczeń
Uczeń

Ok. muszę się za to zabrać, tylko nie mogę dostać nowej uszczelki pod ten chromowany dekielek co zakrywa ten mechanizm wysprzęglania. Teraz jest to zaklejone na silikon wysokotemperaturowy, a nie chcę znów tak tego robić, bo w razie ewentualnej regulacji sprzęgła musiał bym to robić za każdym razem. Jest jeszcze jeden sklep w Jarocinie, muszę jutro jechać zobaczyć czy mają tą uszczelkę.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » śr 17 cze, 2015

Ja jak i większość mam bez uszczelki wystarczy to dokręcić a sylikon byłby bo tam się nie zagląda za często.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

rafost
Uczeń
Uczeń

Postautor: rafost » śr 17 cze, 2015

Bez uszczelki? Ta uszczelka uchroniła silnik przed zatarciem podczas trasy kiedy nastąpił ten wyciek. Jak by jej nie było to wywaliło by olej z silnika tak szybko, że nawet bym pewnie tego nie zauważył. Robiłem sobie przerwy co 50km na rozprostowanie kości, odpoczynek końca pleców, gdzie kończy się ich szlachetna nazwa :) i ćmika. Podczas takiej przerwy zauważyłem że sączy się tam olej i kapie. Radzę mieć pod tym dekielkiem uszczelkę, widocznie po to ona tam jest żeby w razie takiego wycieku spowolnić trochę wydostawanie się oleju, gdy to zauważyłem stan oleju na bagnecie był minimalnie ponad max, a po odkręceniu tego dekielka i uruchomieniu silnika olej wydobywał się dość szybko, te 900ml które jest w silniku wydostało by się w kilka minut, tylko to że była tam uszczelka spowolniło ten wyciek i jazdę na sucho bez oleju i totalny klops w postaci zatartej na bank głowicy.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: ReallY » czw 18 cze, 2015

Jeśli tak szybko ten olej się sączył to raczej masz dekiel do wymiany z tym raczej nic nie zrobisz. A uszczelka jest tam po ta aby brud się nie dostawał do mechanizmu pod deklem w lifanie w nowym lifanie zapomniałem dodać nie ma wcale uszczelki.
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

rafost
Uczeń
Uczeń

Postautor: rafost » czw 18 cze, 2015

Na razie jeżdżę z zaklejonym na silikon tym dekielkiem, poleciało już po tej awarii przeszło 300km. Dwa dni po awarii jak miałem się za to zabrać w pracy miałem epizod, skończył się wystawionym dyskiem w kręgosłupie w odcinku szyjnym, nie mogę się nawet dobrze nachylić i nie mogę się za to zabrać, wiem że na tym trzpieniu od wycisku sprzęgła jest uszczelniacz. Jak dojdę do siebie to obczaję i dam znać co tam się stało.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » czw 18 cze, 2015

<mysli>

Pod dekielkiem jest popychacz sprzęgła. Popychacz popycha docisk sprzęgła(poprzez łożysko kulkowe) Przez ten popychacz idzie też olej z pompy oleju na sprzęgło (wał, filtr odśrodkowy itd..). Popychacz ma uszczelnienie - simering 21x12x4. Pod dekielkiem pokrywy sprzęgła nie ma być uszczelki ... Wymień ten uszczelniacz za 2 zł. To typowa usterka w tych silnikach. Kolejną usterką jest zużycie się łożyska docisku - 6000ZZ.
Ostatnio zmieniony czw 18 cze, 2015 przez Pilo, łącznie zmieniany 1 raz.

rafost
Uczeń
Uczeń

Postautor: rafost » czw 18 cze, 2015

Ok. Pilo, dziękuję. Jak tylko zdrowie pozwoli zabiorę się za to :)

rafost
Uczeń
Uczeń

Postautor: rafost » sob 20 cze, 2015

Ogar zrobiony, winny był wypchnięty uszczelniacz na popychaczu od sprzęgła - moja wina za duży poziom oleju. Można się do niego dostać odkręcając te blaszki które przykręcone są na dużą śrubę krzyżakową. Ja odkręciłem całą kapę, chciałem dodatkowo przeczyścić odśrodkowy filtr oleju i te sitko przed pompą. Sitko było za***ane, ale odśrodkowy filtr oleju czysty. Myślałem że po 20 tys. km czeka mnie niezłe jego czyszczenie, Jednak w olejach dokonał się bardzo duży postęp, nie to co kiedyś jak w maluchu trzeba było czyścić szlam z odśrodkowego.
Chciałbym dać koledze Pilo piwko wirtualne za poprawne wymiary uszczelniacza, ale cholera nie wiem jak, widocznie ciemny jestem :|
Wszystkim, dziękuję za informację i pomoc, temat można zamknąć.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » sob 20 cze, 2015

Rafost, gdzieś wyczytałem Twoje wypowiedzi, ale nie mogędo niego trafić, więc tu zadam dwa pytania:
1. Jakie ładowanie masz akumulatora przy 1500 obr/min ?, Bo ja mam tylko 12,5VDC/stałego/ na aku. Przy 1800-2000 obr/min regler już daje 13,8VDC, więc spoko doładowuje już aku. Jest to o tyle ważne, bo na 5-ć reulatorów napięcia tylko jeden spełnia tę normę. Stąd moje zainteresowanie Twoim doświadczeniem.
2. Czy ten opór elektryczny nie próbowałeś zlikwidować szczotką drucianą /nagar/? Ja latam na NGK Japan. Zapala od pierwszego zakręcenia rozrusznika w każdych warunkach. Jakoś nigdy nie miałem świecy z przebiegiem 5000 km. "...przy 8000 obr/ min iskra na świecy przeskakuje 66 razy na sekundę...." to chyba przy 2T. Zdradź tajemnicę, czy to jest wynikiem: 8000obr : 60 sek : 2 iskry/1 obr wału = 66,66 iskier/sek. ???
Obrazek

rafost
Uczeń
Uczeń

Postautor: rafost » sob 20 cze, 2015

Klemens, ładowania u mnie nie sprawdzałem już dawno temu, musiał bym zobaczyć. Nie mam z nim żadnych problemów, rok temu po sześciu latach użytkowania padł mi fabryczny akumulator, kupiłem nowy żelowy 5 amperogodzin wsadziłem, wtedy sprawdziłem ładowanie, wszystko było ok. jakie dokładnie wartości to nie pamiętam ale musi być dobrze bo w trakcie sezonu nie mam potrzeby doładowywania aku. Silnik uruchamiam zawsze za pomocą rozrusznika.
Co do obrotów,
8000 obr/min, co dwa obroty wału - cztery suwy tłoka przypada zapłon, czyli
8000/2=4000 razy na minutę, dzielone po 60sekund=66,666

Wróć do „Pomoc”