• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Knight: Brak ładowania - swap Lifan 120 z rozrusznikiem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Reezus

Knight: Brak ładowania - swap Lifan 120 z rozrusznikiem

Postautor: Reezus » pt 05 cze, 2015

Witam, posiadam Jincheng Knight i przyszedł mi dzisiaj Lifan 120 z rozrusznikiem i 6-cio cewkowym iskrownikiem czy jak to się tam nazywa (jestem mechanikiem samochodowym, mało się na motorkach znam) z tej strony http://sklep.pitbikemrf.pl/silniki/251- ... sznik.html i po kilku przeróbkach go wmontowałem w rame i go odpaliłem i silnik chodzi pięknie (jeszcze na gaźniku od 50tki) tylko nie mogę jakoś zrobić by ładował aku, z silnika idzie 5 przewodów z czego dwa z nich do modułu zapłonu: czarno-czerwony i niebiesko biały, zostają różowy, żółty i zielony i nie ważne jak to podłączę pod te trzy kabelki co zostają po podłączeniu tych od CDI to na akumulatorze się nie zmienia napięcie, wręcz spada bo się nie ładuje a włączone światła prąd podjadają.

Nie wymieniałem regulatora napięcia (na pewno działał na starym silniku), mam 4-pinowy i te powinny niby działać z tym układem 6-ciu cewek, czy nie? Jak co to od instalacji elektrycznej kabelki co zostają są koloru żóltego, białego i zielono-czerwonego, oryginalna nie przerebiana instalacja Knighta (przynajmniej ja nic nie grzebałem).
Do silnika nie dali żadnego schematu instalacji a to co znalazłem na internecie nie miało takich kolorów kabli co ten ma.
Dodam jeszcze, że doszedłem do tego, że ten zielony z silnika ma zwarcie z masą (pewnie nią jest) a w instacji ramy biały i żółty idą do regulatora napięcia, reszty kabli nie mogę ogarnąć.
Co tam znowu robię źle, może mi ktoś powiedzieć?

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Knight: Brak ładowania - swap Lifan 120 z rozrusznikiem

Postautor: ReallY » pt 05 cze, 2015

Zielony to masa a dwa żółte to ładowanie z tego co wiem idą do regulatora a od niego wychodzi prąd do aku.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Reezus

Postautor: Reezus » pt 05 cze, 2015

ReallY pisze:Zielony to masa a dwa żółte to ładowanie z tego co wiem idą do regulatora a od niego wychodzi prąd do aku.

No tak się domyśliłem z tą masą, ale nie mam dwóch żółtych tylko żółty i różowy z silnika, ogólnie ten zielony co wychodzi z silnika ma odwrotną wtyczkę niż reszta, te inne to są "gniazda" a zielony to "wtyka", jak to co wychodzi z instalacji z ramy.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pt 05 cze, 2015

Zapewne regulator do wymiany, pewnie napiecie pojawia sie tylko pomiedzy zoltym a rozowym a niepomiedzy zylty lub rozowy i masa. Jaki masz regler?
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Reezus

Postautor: Reezus » sob 06 cze, 2015

Trochę bardziej posprawdzałem co jest co jest dzisiaj i zrobiłem taki obrazek, by łatwiej wyjaśnić:

Obrazek

Regulator mam taki:

Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3

Identyczny tylko pomalowany na czarno mam wpięty w motorku, tego srebrnego miałem kiedyś ale po czasie przepuszczał napięcie (ponad 15v ładowania po 5 minutach pracy silnika) to go wymieniłem i zostawiłem w piwnicy i ten czarny działał poprawnie aż do końca starego silnika. Dodam jeszcze, że ten stary silnik miał tylko dwie cewki.

EDIT:
Sprawdziłem jeszcze pare rzeczy na włączonym silniku na niskich obrotach i jak tak chodzi to pomiędzy różowym a żółtym z silnika raz jest przejście raz nie ma i wytwarza jakieś 14ACV.
Ostatnio zmieniony sob 06 cze, 2015 przez Reezus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » sob 06 cze, 2015

Regulator do wymiany, zakup 5 pinowy i ladowanie wroci.

Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Reezus

Postautor: Reezus » sob 06 cze, 2015

dzikilopez pisze:Regulator do wymiany, zakup 5 pinowy i ladowanie wroci.

Masz rację, zauważyłem, że mi wszystkie żarówki się spaliły i się domyśliłem, że regulator padł. Podłączyłem żółty pod żółty i różowy pod biały i założyłem ten stary (też 4 pin) co kiedyś wymieniałem i jest ładowanie tylko na wyższych obrotach ma ponad 15v ładowania, ale ważne, że jest. Tylko wymienię regulator na nowy bo ten przepuszcza za dużo napięcia i powinno być ok, nie wiem jak ze światłem drogowym bo nie mam dzisiaj żadnej żarówki by zamienić ale też powinno wszystko działać. Dziękuję bardzo za pomoc, temat można zamknąć a dla ciebie piwko.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » sob 06 cze, 2015

Reezus, Dzięki właśnie obalam Perłę :)
Rzuć okiem na ten temat:
http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=10028