• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Rozrząd - źle nabite znaki?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Rozrząd - źle nabite znaki?

Postautor: Alpen » wt 21 kwie, 2015

Panowie mam problem. Składałem sobie 72 do ogarka, wszystko niby cacy i wgl było ok. Zawsze rozrząd ustawiałem "na oko", czyli kręciłem magnetem na GMP, potem zębatka w łańcuszek i ewentualna korekta o ten jeden ząbek. No ale mnie pokusiło co by na znaki to ustawić, no to T na magnecie, zębatka na wcięciu w głowicy. Odpalam to a on coś nie za bardzo chce mi równo chodzić, odpalać też ciężko odpala, wkręcać na obroty to trzeba go prosić. No to zwalam mu głowicę, ustawiam GMP po swojemu, patrzę w okienko w deklu od magneta a tam T nie ma, pusto. Gdy ustawię T to tłok nie jest w max GMP, tylko trochę przed. Tak ma być? Bo szczerze mówiąc nie wiem, nie miałem takiej sytuacji jeszcze. Załączam fotki.

Tutaj rozrząd na T:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj sam ustawiłem GMP i widok w okienku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
modó³ wm mugen sport cdti

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Re: Rozrząd - źle nabite znaki?

Postautor: klemens244 » wt 21 kwie, 2015

Spokojnie. Trzeba ustawić KRESKĘ w okienku przy znaku "T" na tzw. godz.12-tej. A dalej to sam juz wiesz. Łańcuszek rozrządu przestawaiasz tak aby kropka była na wprost wcięcia na obudowie - godz. "9"-ta. No i zluzuj naciąg łańcuszka rozrządu tj. ukośna sruba w lewym karterze jest do wykrecenia na czas regulacji.

Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 21 kwie, 2015 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » wt 21 kwie, 2015

ja wiem jak wszystko się ustawia itp :) Tylko chodzi mi to to, że jak jest T ustawione jak na foto w okienku to tłok nie jest w maksymalnym górnym punkcie tylko trochę przed nim. I pytanie czy tak ma być? Bo nigdy tego nie sprawdzałem.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » wt 21 kwie, 2015

nie na pewno nie, ja zawsze miałem T kiedy tłok był w GMP podejrzewam że tu jest źle nabite.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » wt 21 kwie, 2015

Potwierdzam, u mnie też T zgadza się idealnie z GMP.
Ostatnio miałem historię, że właśnie ustawiłem rozrząd w jakimś tam silniku po symbolach, bo wczesniej też zawsze na oko robiłem i też mi kijowo chodził, sprawdziłem oznaczenia, pokrywały się idealnie, ale coś mi nie pasowało i przesunąłem o jeden ząbek nad wcięcie głowicy, kropka była na jakieś godzinie 10, cecha T się zgadzała, więc teoretycznie powinien chodzić źle, a dopiero potem było dobrze. Też prawdopodobnie miałem źle oznaczenia nabite na kole magnesowym.

To jest china, tego nie ogarniesz. Wniosek jeden - ustawiamy na oko tak żeby dobrze chodził i tak jest najlepiej :D
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

MÓJ SPAM: Kreska, a nie zak "T" ma być widoczny w okienku. Dla jasniości: jak zdejmiesz lewy dekiel to flamastrem zaznacz te kreskę PRZY literze "T".
Obrazek

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » wt 21 kwie, 2015

Weź się człowieku nie odzywaj już lepiej, bo szukasz zaczepki wszędzie.Jak spamujesz po innych forach i obrazasz użytkowników z tego powodu, że jesteś stary i nie odnajdujesz się w naszej grupie wiekowej to dostajesz ostrzeżenia zgodnie z regulaminem. Nie zaznaczy to, że masz się na mnie czaic w całym internecie.

Przecież wiadomo, że chodzi o kreskę przy literze T. W okienku widać żarówno literę jak i kreskę i każdy od razu zauważy, że kreski mają się pokryć...
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 21 kwie, 2015

u mnie to było tak, że T idealnie po środku, i wcięcie idealnie z kropką :D ale już na przykład 72ccm nie miało tak xD bo cecha była kilkka mm nad i nie szło inaczej ustawić, a chodził fest. wiesz, to też chodzi o wyciąganie się łańcuszka, czasem nawet o to, że stara zębatka jest mocniej wytarta i tak dalej. nie raz było tak, że ktoś przestawiał o jedno w górę i motocykl nagle ożywał.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

No własnienie przedmiotowy problem Alpena dokładnie informuje, że zbyt duża długość łańcuszka rozrządu /nie ważne 84, czy 86 ogniw , czyli 72 lub 110 cm3/ powoduje, że przy zwolnionym naciagu tego łańcucha wskazania moga być bardzo mylące, a wręcz bardziej niż kopniecie sie o jeden ząbek.
Alpen, wielu osobom od 5-ciu lat ten pozornie błachy problem ściągał sen z oczu, dlatego bardzo analitycznie należało do tego podejść co fajnie uczyniłeś, bo raptem u wielu osób nowiutki silnik treacił moc lub raptem stał sie rozbiegany.
Obrazek

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » śr 22 kwie, 2015

Skośnookie źle nabili znaki na magnecie, zaraz wpadnie do mnie drugi ogar i upewnię się w 100% :) Bo zawsze na oko robiłem, widać precyzyjniej niż książkowo... Mnie k***a pokusiło żeby patrzeć na te znaczki, zawsze robiłem po swojemu, silników takich już nie liczę ile robiłem i wszystko cykało, teraz przez to miałem zastój tylko, było składać po swojemu :D

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » śr 22 kwie, 2015

Na zachodzie wycofanoby całą serię tego. Ale w w czjnalandzie kuźwa maja fabryczki po bramach. Jak UE przyczepi się o coś, to zamkaja działaność i otwieraja nową w bramie obok z tym samym gównem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » czw 23 kwie, 2015

A kto ma to zgłaszać i wgl? Jest to jest, sprzedawca się nie martwi czy to jest dobrej jakości czy nie :) Rozrząd zrobiony na oko, ogar śmiga jak należy. :)

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » czw 23 kwie, 2015

W naszym przypadku firma, w którj kupiłeś ma ból zębów.
Obrazek

zylaf1
Uczeń
Uczeń

Postautor: zylaf1 » pt 24 kwie, 2015

Kiedyś w krosie to też tak miałem, winowajcą był ścięty klin w magnecie.

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 25 kwie, 2015

zylaf1, Tutaj wszystko obadane, jest ok :)

Wróć do „Pomoc”