• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Ile to warte ?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
KubaMocny

Ile to warte ?

Postautor: KubaMocny » wt 10 lut, 2015

Siema. Kupiłem moto w 2012, a dokładniej Zumico Gr 200. Najarany na motocykle namówiłem rodziców na chinola, bo za rok miałem zdawać karte motorowerową. Kupiłem za 2500zł, wszystko picuś glancuś, ale od początku nie działał już licznik przebiegu, chciałem oddać na gwarancje oczywiście nie chcieli przyjąć, bo już rozwiązali umowę z producentem. Ale nie przeszkadzało mi to i docierany był przez Ojca dojeżdżając do pracy. Niestety wprowadzono prawo jazdy AM i sprawa sie rypła. W cenie AM mam A1 :) Moto stoi w garażu, lecz przestawiane z kąta w kąt zaowocowało kilkoma obtarciami. W garażu nie mam posadzki i jest piach. Pewnego razu zastałem moto w garażu leżące na skuterze brata. Oczywiście poszła lampa przednia, kierunek i lusterko ... Kumpel potrzebował gum na podnóżki, bo ma takiego samego to mu opyliłem. Dlatego brakuje też gum. Nie chce tego naprawiać, bo mi sie nie opłaca w niego inwestować, ani go już dalej trzymać, bo za rok ide na A1 i rozglądam się już za większym sprzętem, a kasa potrzebna. Opłacony do Marca. Pytanie do Was. Za 1100zł do małej negocjacji to rozsądna cena ? Jak nie to poproszą o Wasze Zdanie, a może któryś z forumowiczów by chciał go przygarnąć ?

Kilka fotek w aktualnym stanie

[img][img]http://s5.ifotos.pl/mini/109621758_wxwnqnx.jpg[/img][/img]

[img][img]http://s5.ifotos.pl/mini/109667928_wxwnqsr.jpg[/img][/img]

[img][img]http://s2.ifotos.pl/mini/109848878_wxwnqsn.jpg[/img][/img]

Ps. Jeśli temat jest w złym dziale Proszę o przeniesienie, a nie o usuwanie. Dziękuję :)

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Re: Ile to warte ?

Postautor: to&owo » śr 11 lut, 2015

skąd jesteś ? jaki przebieg ?

KubaMocny

Postautor: KubaMocny » śr 11 lut, 2015

Wielkopolska, okolice Koła. Przebiegu niestety nie znam, bo tak jak w temacie, od początku był zjebany licznik przebiegu i nie chcieli mi tego zrobić na gwarancji, bo niby rozwiązali umowę z producentem. Media Expert je***y ...

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » śr 11 lut, 2015

1. 500 - 600zł i to jak znajdziesz chętnego. Sytuacja analogiczna do używanych chińskich skuterów. Chcica i nakręcanie się sprzedawców, brak klientów. Desperat i napaleniec weźmie!
2. Na złomie 0.5zł x 100kg = 50zł. Przy czym jest to pojazd rejestrowany, więc ustawowo masz się cieszyć, że nie będziesz musiał dopłacać do oficjalnego złomowania.
3. Przepłaciłeś przy zakupie, nowy 1800 - 2200zł. W kwietniu 2012r nowy Router WS50 kosztował 2400zł ( w sklepie motorowerowym), w super, expert , hiper ponad 3400zł.
4. Niekompletny, uszkodzony min. lampa, licznik, osłona łańcucha, podnóżki, w najbliższym czasie przegląd techniczny.
5. Dzięki nielegalnie wprowadzeniu prawa jazdy AM na motorowery, masz o wiele mniejszy rynek zbytu. Do tego dzieciarnia co załapała się na stare przepisy przesiada się teraz na samochody.

Arros
Praktykant
Praktykant

Postautor: Arros » czw 12 lut, 2015

Pilo pisze:5. Dzięki nielegalnie wprowadzeniu prawa jazdy AM na motorowery, masz o wiele mniejszy rynek zbytu. Do tego dzieciarnia co załapała się na stare przepisy przesiada się teraz na samochody.

Że tak grzecznie zapytam, co we wprowadzeniu prawa jazdy kategorii AM było nielegalne?

Jedyne, do czego można się przyczepić to wymóg przeprowadzenia egzaminu praktycznego i obowiązkowej szkoły jazdy, co zwiększyło koszty uzyskania z 0-100 PLN do ponad tysiąca, bo dyrektywa UE jasno mówi:

Therefore, a new harmonised licence category AM has been introduced, which can be obtained after passing a mandatory theory test.

Mimo tego, kilka zdań później można znaleźć:

Moreover Member States may require applicants to pass a test of skills and behaviour for this category.

Więc znów, jedyne co pozostaje to czepianie się do obowiązkowej szkoły jazdy. Ale pozbycie się tego wymagałoby zmiany całego systemu w Polsce.

Nic nie jest tu nielegalne. W UE przeszła taka dyrektywa, państwa członkowskie musiały się dostosować. Takie życie.

A za 500-600 PLN to się nie opłaca nawet sprzedawać, więcej weźmie za części - tylko się pobawi ze sprzedażą.
Ostatnio zmieniony czw 12 lut, 2015 przez Arros, łącznie zmieniany 1 raz.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 12 lut, 2015

Pilo, toś dojebał. 500zł ? spokojnie 800-1000 weźmie.
przepłacił ... 100zł. od ch***. ja bym na początek dał cene 1100 i zaznaczył, że do nego.

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » czw 12 lut, 2015

speeder pisze:Pilo, toś do***ał. 500zł ? spokojnie 800-1000 weźmie.

Podałem moje doświadczenie. Pół roku temu byłem kupującym. Gr200 i klony były dla mnie warte nie więcej niż 1100zł za egzemplarz dwuletni do 1000km. Te droższe do dziś są wystawione. Prawda jest taka, ile zapłaci kupujący, taka będzie cena.

quote="Arros"]
Pilo pisze:Że tak grzecznie zapytam, co we wprowadzeniu prawa jazdy kategorii AM było nielegalne?

Polska podpisała konwencję wiedeńską o ruchu drogowym. W myśl niej wymaganie od dorosłego karty rowerowej oraz motorowerowej jest nielegalne. Umocowanie umów międzynarodowych jest w konstytucji i jest wyżej niż ustawa. Tylko dzięki temu (ministerstwo transportu z płaczem w oczach) zlikwidowało swoje super wymagania na karty dla dorosłych (sejm przyklepał, bo jest tylko od przyklepywania projektów) w połowie lat 90. Tylko dzięki KW udało się rowerzystom ukrócić nielegalnie wprowadzone do prawa ~ 2003r "wtargnięcie rowerzysty".

Arros
Praktykant
Praktykant

Postautor: Arros » czw 12 lut, 2015

Pilo pisze:Polska podpisała konwencję wiedeńską o ruchu drogowym. W myśl niej wymaganie od dorosłego karty rowerowej oraz motorowerowej jest nielegalne. Umocowanie umów międzynarodowych jest w konstytucji i jest wyżej niż ustawa. Tylko dzięki temu (ministerstwo transportu z płaczem w oczach) zlikwidowało swoje super wymagania na karty dla dorosłych (sejm przyklepał, bo jest tylko od przyklepywania projektów) w połowie lat 90. Tylko dzięki KW udało się rowerzystom ukrócić nielegalnie wprowadzone do prawa ~ 2003r "wtargnięcie rowerzysty".

Proszę bardzo:

Żadna z Umawiających się Stron nie może wymagać, aby kierujący rowerami lub motorowerami w ruchu międzynarodowym mieli prawa jazdy; jednakże Umawiające się Strony, które zgodnie z ustępem 2 artykułu 54 niniejszej konwencji
złożyły oświadczenia o zrównaniu motorowerów z motocyklami, mogą wymagać praw jazdy od kierujących motorowerami w ruchu międzynarodowym.

Nie ma ani słowa o ruchu krajowym.

Nawiasem, art. 54 ustęp 2 jasno wskazuje, że każdy kraj może sobie to ustalać jak chce, tylko wystarczy zgłosić.

Poza tym ustęp "The term "motor cycle" does not include mopeds, although Contracting Parties may, provided they make a declaration to this effect in conformity with Article 54, paragraph 2, of this Convention, treat mopeds as motor cycles for the purposes of the Convention" zostawił furtkę dla wprowadzenia kategorii AM. Rzecz trzecia: praktycznie każde państwo UE ma w tej chwili kategorię AM dla motorowerów. ;)

Pilo
Majster
Majster

Postautor: Pilo » czw 12 lut, 2015

Nie wiem skąd ty to bierzesz. Ja czytałem inne interpretacje. Faktem jest, że gdyby nie KW to nigdy by nie dopuścili "skuterów na dowód". Faktem jest, że każda okazja dla ministerstwa była dobra aby pozbyć się niewygodnego przepisu. Manewr na dyrektywę UE jest dobrze znany.

Pytanie jak wygląda AM w innych krajach ...
----------------------------

Ok. Zacytowałeś art. 3, pkt 5. KW. Jak widzisz prawo jazdy to świństwo. Zrównanie motorowerów z motocyklami chodzi głownie o wymagania techniczne (stop, drogomierz) oraz kwestię jazdy (zepchnięcie motorowerów na ścieżki rowerowe). Jeszcze tego by brakowało. Jestem wręcz pewien, że nie dano odpowiedniego oświadczenia. Z KW jest jeszcze ten problem, że jest jej nowa wersja podpisana wraz z lizboną.Jak tam teraz napisano, niewiem.

Faktem jest, że zrobiono nielegalnie naród żąda wiejską i biurwy nabić na pal. A konstytucyjną władzą w tym kraju jest naród.

Co do systemu szkolenia. Wać pan gadasz głupoty. Nie było czegoś takiego jak AM, więc nie ma mowy o wywróceniu systemu szkolenia. W tej zmianie chodzi tylko i wyłącznie o kasę: kartonik i kursy. Efektem ubocznym powstało wykluczenie ludzi, którym zabrano możliwość jazdy motorowerem jeśli nie dadzą opłaty 1000zł. A rower, motorower mają być jak buty. Wkładam i idę, bez zbędnych ceregieli i biurokracji.
3 lata też rzucili się na kasę w postaci przeglądów technicznych na motorower. Miało to tylko podreperować diagnostów po starcie przeglądów przystanków z zagranicy. Kolejne 3 lata wcześniej zrobili wymianę dowodów rejestracyjnych i dodatkowe badania tech. na ustalenie dodatkowych danych. Czyt. komarek ma obciążenie osi o.01, czy 0.095 ...

Koniec ot.
Ostatnio zmieniony pt 13 lut, 2015 przez Pilo, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Pomoc”