Witam, mój pojazd to Router WS 50 w ramie zamocowany jest silnik 139FMB z przebiegiem 5000 tyś km. Już od dłuższego czasu zauważyłem (2 tygodnie) problemy z skrzynią, stuki przy zmianie biegów i trudności z wrzuceniem luzu... nie przejmowałem się tym jeździłem tak aby stuki były jak najmniejsze ale już dziś zauważyłem zdecydowane masilenie się tych objawów... skrzynia cholernie trzaska przy zmianie biegów z 3 na 4 i bardzo ciężko wchodźi, trzasków nie mogę już się pozbyć nie pomaga synchronizowanie obrotów etc, a z luzem to już masakra jeśli nie uda mi się luzu wrzucić na światłach to już go nie wrzucę bo się nie da, a wcześniej jakoś sobie radziłem trzymając sprzęgło i puszczając je lekko próbując wbić ten luz jednocześńie dodajac gazu. Zaznaczę że problemu z wypadającymi biegami nie mam. Możecie mi poradzić co mogę z tym zrobić?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

odkręć klape z 2 śrubkami po prawej stronie i naciąg, jak nie pomoże to obawiam się że padł wybierak bo raczej nie jego nakretka skoro biegi nie wypadają.

Bo to sensu nie ma wróżyć z kart co to może być. Na pewno sprawdzę ten automat biegów, wymienie go od razu na nowy nie jest chyba drogi. A tak jeszcze pytanie z innej beczki, czy ktoś bawił się w tym silniczku w wymianę tarcz ciernych w sprzęgle? Czy jest sens je wymieniać, czy lepiej od razu kupić kompletne sprzęgło?