• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nasilające się problemy z zmianą biegów i trzyskiem

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Erpeg
Amator
Amator

Nasilające się problemy z zmianą biegów i trzyskiem

Postautor: Erpeg » pn 06 paź, 2014

Witam, mój pojazd to Router WS 50 w ramie zamocowany jest silnik 139FMB z przebiegiem 5000 tyś km. Już od dłuższego czasu zauważyłem (2 tygodnie) problemy z skrzynią, stuki przy zmianie biegów i trudności z wrzuceniem luzu... nie przejmowałem się tym jeździłem tak aby stuki były jak najmniejsze ale już dziś zauważyłem zdecydowane masilenie się tych objawów... skrzynia cholernie trzaska przy zmianie biegów z 3 na 4 i bardzo ciężko wchodźi, trzasków nie mogę już się pozbyć nie pomaga synchronizowanie obrotów etc, a z luzem to już masakra jeśli nie uda mi się luzu wrzucić na światłach to już go nie wrzucę bo się nie da, a wcześniej jakoś sobie radziłem trzymając sprzęgło i puszczając je lekko próbując wbić ten luz jednocześńie dodajac gazu. Zaznaczę że problemu z wypadającymi biegami nie mam. Możecie mi poradzić co mogę z tym zrobić?

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

Awatar użytkownika
5Zigen
Weteran
Weteran

Re: Nasilające się problemy z zmianą biegów i trzyskiem

Postautor: 5Zigen » pn 06 paź, 2014

Może poprostu sprzęgło za mało naciągnięte i dlatego biegi kiepsko wchodzą i luz bo jest na półsprzęgle <rotfl> odkręć klape z 2 śrubkami po prawej stronie i naciąg, jak nie pomoże to obawiam się że padł wybierak bo raczej nie jego nakretka skoro biegi nie wypadają.

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 07 paź, 2014

ja mialem to samo i sam nie mogłem uwierzyć,że... trzeba było linkę sprzęgła podciągnać. od ok. 1000km jest spokój.

Erpeg
Amator
Amator

Postautor: Erpeg » czw 09 paź, 2014

Linkę sprzęgła podregulowałem wczoraj biegi wchodziły i wchodzą już lepiej ale dalej zależy od nastroju tego piździka raz wejdzie gładko, raz muszę używać większej siły żeby zredukować, lub wbić bieg. Od 0km przebiegu lany był Motul 5100 10w40, i tutaj mam pierwsze podejrzenie gdy silnik się rozgrzeje biegi wchodzą gorzej a na pokrywie sprzęgła ewidetnie czuć ciepło. Najchętniej rozebrałbym ten silnik i sprawdził dokładnie, ale sami wiecie końcówka sezonu jest jeszcze ciepło a chcę mieć czym pojechać do szkoły. Jedno jest pewne, że tak być nie może i nikt mi tutaj nie wmówi, że te silniki tak mają. Mógłbym was prosić o sprawdzony sposób regulacji linki sprzęgła? Ja regulowałem w ten sposób że postawiłem go na nózkach centralnych, wbijałem biegi i wciskając sprzegło sprawdzałem czy koło się obraca, i ku mojemu zdziwieniu obraca się... Nie daje mi to spokoju.
Ostatnio zmieniony czw 09 paź, 2014 przez Erpeg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » czw 09 paź, 2014

Na stopkach i na biegu z zaciśniętymi sprzegle kolo będzie sie krecic. Pociągnie jeszcze bardziej sprzęgło. Ja podejrzewam że zużył się automat zmiany biegow. A ppokrywa jest ciepła bo to przecież silnik...
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » czw 09 paź, 2014

w tej pokrywie jest "misa olejowa" i ona ma conajmniej temp. oleju . a koło się zawsze będzie kręcić na stopkach :)

Erpeg
Amator
Amator

Postautor: Erpeg » czw 09 paź, 2014

No to chyba nie zostaje mi tutaj nic innego, jak dobranie się do silnika gdy zaczną się mrozy :P Bo to sensu nie ma wróżyć z kart co to może być. Na pewno sprawdzę ten automat biegów, wymienie go od razu na nowy nie jest chyba drogi. A tak jeszcze pytanie z innej beczki, czy ktoś bawił się w tym silniczku w wymianę tarcz ciernych w sprzęgle? Czy jest sens je wymieniać, czy lepiej od razu kupić kompletne sprzęgło?

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pt 10 paź, 2014

A patrzyłeś kolego na to co we poradniku napisali? http://forum.moto-4t.pl/viewtopic.php?t=6005
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Erpeg
Amator
Amator

Postautor: Erpeg » sob 11 paź, 2014

A Ty kolego czytałeś co napisałem wyżej nad Twoim postem?

Wróć do „Pomoc”