• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Problem z wbciem i redukcją biegów Ogar 900

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
riposta
Amator
Amator

Problem z wbciem i redukcją biegów Ogar 900

Postautor: riposta » sob 30 sie, 2014

Witam
Od dłuższego czasu mam problem z wbiciem biegu,czasami to występuje czasami nie,z redukcją mam identycznie czasami jest tak że wajcha w którą się uderza aby zmienić bieg zostaje ma miejscu przez ok 0,5 sekundy i wraca.Największy problem mam z redukcją ,gdyż podczas jazdy ok 50-60km/h jest problem ze zbiciem biegu ,próbuję z 4 do 3 a wajcha anie drgnie,naciskam ponownie sprzęgło i czasami się udaje zbić bieg a czasami nie. Ogar 900 został kupiony na przetargu na World ,miał w tedy niecałe 100km ,teraz stan licznika to ponad 1300km,posiadam go od półtorej roku i jedynie raz był w serwisie gdzie został wyregulowany.
Dodatkowo mam problem z tylnią zębatką,jest ona "luźna" tzn. można nią poruszyć,do tego też dochodzi taki stuk (podejżewam że to właśnie zembatka gdy dobije do przodu).
Jedyne co mi się uszkodziło to był przerywasz i pękła sprężyna od sprzęgła (wszystko dokupiłem w cięgu 3 dni i założyłem.
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Problem z wbciem i redukcją biegów Ogar 900

Postautor: ReallY » sob 30 sie, 2014

Musisz rozkręcić regulację na lince sprzęgła. Co do zębatki to luz jest na takich gumach i jeż zębatka nie rusza się o 5cm to nie jest źle.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

riposta
Amator
Amator

Dodam ,że podczas gdy go postawię na stopce i będę wbijał bieg to aby go wbić muszę wykonać niewielki ruch kołem aby się wbił.Podczas wyłączonego silnika.A co do sprzęgła to myślę że może czas go chyba podciągnąć bo bierze pod samym końcem.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » sob 30 sie, 2014

riposta pisze:Dodam ,że podczas gdy go postawię na stopce i będę wbijał bieg to aby go wbić muszę wykonać niewielki ruch kołem aby się wbił.Podczas wyłączonego silnika

Tak jest w każdym silniku. A którym końcem przy manetce samej czy wystarczy minimalnie wcisnąć klamkę aby złapało?
Specjalizacja:

RzeÂźbienie w metalu

riposta
Amator
Amator

Podczas jazdy klamkę zawsze wciskam do końca by zmienić ale jeżeli bym chciał zmienić z minimalnym użyciem sprzęgła to tak do połowy ale tak jak mówiłem nie zawsze wskakuje.

Wróć do „Pomoc”