• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Quad 110 słaba kompresja

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
razor500
Specjalista
Specjalista

Quad 110 słaba kompresja

Postautor: razor500 » pt 18 lip, 2014

Mam taki problem w quadzie, który pojawił się po wymianie głowicy(wymieniałem, bo gwint na świecę był zniszczony). Wymieniłem głowicę poustawiałem wszystko i było ok. Odpalił, jeździł raczej dobrze, wiadomo nie sprawdzałem osiągów żeby wszystko się w silniku ułożyło i głowica docierała ale jeździł tak jak powinien. Później brat chciał się przejechać, odpalał go na popych, on załapał ale od razu zgasł, gdy chciał go jeszcze raz popchać, poczuł, że lekko się go pcha i nie odpala. Patrzyłem na to i rzeczywiście coś chyba z kompresją nie gra, bardzo wyraźnie czuć, że kompresja nie stawia oporu przy pchaniu. Zdjąłem głowicę, cylinder i obejrzałem wszystko. Cylinder bez rys, pierścienie całe, więc ustawiłem pierścienie, założyłem nowe uszczelki, złożyłem wszystko do kupy, oczywiście rozrząd ustawiłem, zaworów nie trzeba było, bo luz był prawidłowy. Po złożeniu znów próba odpalenia na popych i dalej nie czuć kompresji. W ogóle nie odpala, czuć paliwo jak się pcha. Odpalam na popych, bo są problemy z rozrusznikiem. Co to może być?

Majster
Majster

Re: Quad 110 słaba kompresja

Postautor: AVATAR5K » pt 18 lip, 2014

Na tłoku nie było czasem śladu, po uderzeniu w zawór?, sprawdzałeś czy zawory pasują w gniazda i szczelnie się domykają? U mnie rozrząd był dobrze ustawiony, ale przy nomalnej jeździe tłok uderzył w zawór wydechowy i się zgiął, jak go trzymałem 5k+ obroty to nawet chodził, bo poniżej gasł i tylko trochę ubyło mocy, ale jak zgasł to też zero oporu na biegu i kopce.

razor500
Specjalista
Specjalista

Postautor: razor500 » pt 18 lip, 2014

Nie przyglądałem się tłokowi, ale czyściłem go z nagaru, więc bym coś zauważył, jakby był jakiś ślad na nim, także to raczej nie to. Lałem paliwa do zdjętej głowicy i zawory są szczelne, nie przepuszczają. Grzebałem już przy wielu chińczykach i w nie jednym był problem z kompresją ale albo było coś z głowicą albo pierścienie zapieczone, a w tym quadzie już nie mam pojęcia co może być :( Szkoda, że nie było mnie przy tym jak to się bratu stało, to może bym wiedział co się stało, a tak to Wy jesteście jedyną deską ratunku :) Proszę o pomoc, bo chciałbym najpóźniej w poniedziałek już go zrobić, bo później nie będę miał czasu :(

Majster
Majster

Postautor: AVATAR5K » sob 19 lip, 2014

Może rozrząd nie do końca idealnie ustawiony? sprawdź jeszcze raz czy wszystko się pokrywa i jak się idealnie nie pokryje to lepiej byłoby mieć powyżej wcięcia głowicy to ustawione.

Wróć do „Pomoc”