• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

ogar 900

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

ogar 900

Postautor: dawid211211 » śr 16 lip, 2014

witam mam problem ze swoim romecikiem ogar 900 09 r
a więc ja też jestem czubek bo motor chodził w miare a zachciało mi się grzebać ... -.-
zajrzałem do zaworów dzisiaj i odkręciłem te 4 szpilki sciągłem dekielek i tą górną i dolną nakrętke gdzie mamy zawór, ustawiłem mniej więcej zawory aby miały lekki luz i przypadkowo nacisłem starter coś zagruchotało nie zwróciłem uwagi na to skręciłem wszystko do końca ja na starter a tu tak szybko kręci rozrusznikiem i wgle jak by kompresji nie było dodam że leci olej spod uszczelki spod głowicy i spod tej uszczelki co łączy (cylinder z silnikiem) wiecie o co kaman co teraz pomocy kuźwa...

Awatar użytkownika
dixick
Praktykant
Praktykant

Re: ogar 900

Postautor: dixick » śr 16 lip, 2014

zaglądając do zaworów odkręca się tylko te korki na klucz 17
dociągnij te 4 nakrętki na klucz 10 lub będziesz musiał wymienić uszczelki

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

dokręcałem już i tak jak by kompresji nie było, wszystko tak szybko się kręci :P
jak włącze drugi bieg i popchne go to wszystko leciutko idzie a było inaczej ciężko znaczy się. Co teraz?
Rometovy :)

Awatar użytkownika
dixick
Praktykant
Praktykant

Ostatnio zmieniony śr 16 lip, 2014 przez dixick, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

co mam ustawić zawory? przecież olej leci z tych uszczelek co pisałem
Ostatnio zmieniony śr 16 lip, 2014 przez dawid211211, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dixick
Praktykant
Praktykant

dawid211211 pisze:ustawiłem mniej więcej zawory aby miały lekki luz ...

czyli że na oko więc wg mnie i tak musisz to dobrze ustawić
a leci bo odkręciłeś głowice ze szpilek i ci się uszczelki poluzowały jak nacisnąłeś starter to tłok wszystkim ruszył i się poprzestawiało albo uszczelnisz dobrym silikonem lub nowe uszczelki lub któryś oring uszczelniający się przemieścił pomiędzy głowicą cylindrem// cylindrem a karterem musisz sprawdzić

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

wyciągłem wszystko głowice i cylinder bo olej leciał, jutro pojade do sklepu i kupie nowe uszczeleczki pod głowice i tą między cylindrem a silnikiem, i powinno grać tak?

Awatar użytkownika
dixick
Praktykant
Praktykant

Postautor: dixick » czw 17 lip, 2014

nie zapomnij tylko o oringach przy tych uszczelkach
i później dokładnie ustaw rozrząd i luzy zaworów wg tych poradników
http://ogar900.moto-4t.pl/Poradniki/ust ... rzadu.html
http://ogar900.moto-4t.pl/Poradniki/reg ... worow.html
tylko przy ustawianiu nie odkręcaj szpilek(tych 4 nakrętek na klucz 10)
a po dobrym ustawieniu wszystkiego odpal i rozgrzej silnik i lekko z wyczuciem dokręć szpilki tak aby nie przekręcić gwintu
Ostatnio zmieniony czw 17 lip, 2014 przez dixick, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » czw 17 lip, 2014

a więc skręciłem wszystko nowa uszczelka pod głowicą i nowa uszczelka między cylindrem a tym nibyc (karterem- silnikiem) jak to tam nazywacie nie wiem :P
i problem jest taki że odpala tylko z popychu, nie odpala z kopa ani z rozrusznika nie wiem co jest grane zaprowadziłem do dziadka i czekam aż osstygnie będziemy regulować zaworki. ogólnie po odpaleniu z popychu motor strasznie słaby ciężko się zbiera wogóle jednym słowem muł , co poradzicie?
Dodam że z gaźnikiem się bawiłem też kręciłem tą śrubką ale to nic nie daje poprostu nie reaguje co wy na to ?

Kolega mi podpowiedział że pierścienie do wymiany nie wiem szczerze motor ma przejechane 16 tysięcy może to być to ? ale wyglądały pierścionki okej więc nie wiem
Ostatnio zmieniony czw 17 lip, 2014 przez dawid211211, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » czw 17 lip, 2014

Zlota zasada mechanika, jak dziala nie poprawiaj. Ale jak juz zes tam wlozl to po kolei. Rozrzad dobrze ustawiony wszystko masz na znakach itepe? Luzy zaworowe takie jak powinno byc 0.05 ssacy i 0.07 wydech (setnych mm nie dziesiatych) ? Zawory jak miales glowice sciagnieta byly proste? Nie pogielo ich przypadkiem?

Co do znakow na magnecie to wolalem zrobic swoje bo nigdy czlek nie byl pewny. Potrzeba czujnik zegarowy do tego by ustawic tlok w GMP w tedy na zebatce rozrzadu maja zgrac sie punty z glowica.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » czw 17 lip, 2014

Zawory ustawione dobrze rozrząd jest też ustawiony znaki itp jest oki, zawory proste nie pogięte.
czy to te pierscienie?
dodam motor nie pali ani z kopa ani ze startera byłem teraz przed chwilką i jakimś cudem odpalił z kopa ale strasznego muła ma znaczy powoli się zbiera tak jak by.

Awatar użytkownika
dixick
Praktykant
Praktykant

Postautor: dixick » czw 17 lip, 2014

filtry paliwa czyste masz -> filtr masz na przewodzie paliwowym i przy gaźniku - pod kranikiem masz taką nakrętkę (chyba na klucz 14 lu b 17 jak dobrze pamiętam)od spodu, jak nią odkręcisz to będziesz widzieć koniec tego filtra normalnie można wyciągnąć delikatnie ciągnąc w dół i wyczyścić jeśli jest brudny (na filtrze będzie oring jak zleci podczas ściągania należy go założyć na kołnierz tego filtra )
a świeca w jakim stanie może ona jest winna tej usterce

na fotce widać tą nakrętkę pod kranikiem
Obrazek

Awatar użytkownika
dawid211211
Specjalista
Specjalista
Kontaktowanie:

Postautor: dawid211211 » sob 19 lip, 2014

no więc wyczyściłem tak jak mówisz świecie zmieniłem bo kupiłem nówke założyłem starą jest tak samo filterki czyste lewego powietrza nie łapie.
No problem jest dalej ten sam źle odpala tylko z popychu czasem zdaży się że włącze do konca ssanie kopne ze dwa trzy razy i odpali jakimś cudem ale to tylko kilka razy mi się zdażyło, jadąc pod górke do sklepu co z łatwością pokonywałem na 4 biegu musze redukować cholera do 2 słaby jest. puszcze gaz odrazu gaśnie... i jak chce zwolnic czy coś to sprzęgło i gazować mu co chwilę żeby nie zdechł bo wtedy od nowa z popychu... -.-
aaa i jeszcze jedno wczoraj poszedłem do garażu i mówie a odpale na chwilę jakimś cudeńkiem odpalił z kopa za pierwszym przy ssaniu i zaczoł kopcić na biało czy tam siwo przez jakąś chwile później troche pojeździłem i przeszło dodam , zalany jest świeżym olejem uszczeleczki pod głowicą i pod karterem a cylindrem nowiutkie , dalej to pytanie . Pierścienie ?

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » śr 23 lip, 2014

Wykręć świecę i przyłóż palec do tego otworu a nastepnie zakręc rozrusznikiem. Jeśli słabo będzie Ci wypychało palec albo wcale nie będzie to znikła kompresja. Czyli do wymiany mogą być pierścienie ewentualnie wypalone zaworki. Ale jeśli ci zakopcił to obstawiam pierścienie.

Wróć do „Pomoc”