• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Przerywa po chwili jazdy.

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
wojjam21b

Przerywa po chwili jazdy.

Postautor: wojjam21b » sob 05 lip, 2014

Witam.

Od samego początku miałem problemy z moim ogarem 900. Zaraz po wymianie modułu na odblokowany, kiedy po raz pierwszy otworzyłem przepustnicę maksymalnie okazało się, że przy końcu zaczyna słabnąć. Po otwarciu ssania na pół moto szedł pięknie, się zabrałem się za regulację gaźnika. Czego bym nie zrobił, nie mogłem go wyregulować. Odpuściłem.
Po pewnym czasie w połowie trasy (w obie strony 30km) zrobiłem postój i przeszedłem się z kolegą po lesie. Gdy wróciłem ogar zaczął gasnąć nie dodając gazu. Gdy był zimny, po dodaniu z 3/4 ssania za każdym razem rosły obroty. Postanowiłem wziąć się za regulację po raz drugi, co mnie denerwowało, ponieważ posiadam wersję racing i aby dostać się do śruby od mieszanki muszę zdjąć połowę plastików. Udało mi się osiągnąć tylko to, że nie gasł.
To zdarzenie miało miejsce przy przebiegu 2000/3000 km. Teraz mój przebieg wynosi 5800km. Przy 35 km/h zaczynał przerywać. Po włożeniu starego modułu, po przejechaniu 2km wszystko było dobrze (do 55km/h co na moim liczniku oznacza realne 45km/h). Dziś przejechałem się i po 10 kilometrach powtórzyło się to co na starym module, lecz wtedy zjechałem w leśną trasę i po chwili zgasł. Nie odpalał. Poczekałem chwilę, zapaliłem, pochodził 5 sekund na wolnych obrotach i zgasł. Po odczekaniu 3 minut zapalił. Teraz mogłem jechać 35/40 licznikowe i nie przerywało, zaczynało od 45/50. Gdy chwilę jechałem z prędkością 45/50km/h zaczynał przerywać przy coraz niższej prędkości. Po przerwie 30 sekundowej bez problemu wróciłem do domu z prędkością 35/40km/h. Gdy na skrzyżowaniach dodawałem więcej gazu działo się to samo co jadąc 45/50km/h.
Na zimnym silniku odpala za 2-gim razem i potrzebuje dużo czasu aby nagrzać się na tyle, aby nie gasł. Akurat to było od dłuższego czasu.

Rzeczy, które zrobiłem:
-wlanie innego paliwa
-regulacja gaźnika włącznie z bawieniem się z iglicą
-czyszczenie gaźnika
-czyszczenie filtra powietrza

Oczywiście okresowo:
-wymieniam olej
-świecę wymieniłem tylko raz, gdy po raz pierwszy regulowałem gaźnik. Za bezcen dorwałem irydową NGK, raczej to nie jej wina
-napinam łańcuch

Prędkości, które podawałem to te licznikowe.

Mam nadzieję, że macie jakieś pomysły.
Ostatnio zmieniony sob 05 lip, 2014 przez wojjam21b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kamil_gs
Majster
Majster

Re: Przerywa po chwili jazdy.

Postautor: kamil_gs » sob 05 lip, 2014

zawory wyreguluj

Michu1208
Specjalista
Specjalista

Postautor: Michu1208 » sob 05 lip, 2014

Też mialem takie jajca , kupiłem nowy modół i przerywał , miał fabrycznie złe ustawienie kąta wyprzedzenia zapłonu , sprawdz na innym od jakiegoś kolegi :) A silniczek jak chodzi ? Nie ma żadnego dziwnego "syczenia" ani nic?
Sprawdz na innej świecy , bo moj też irydowej nie lubi , bardzo dziwnie pracuje
Zawory też jak najbardziej , częsty powód takiego "przerywania"
Powodzenia :)

wojjam21b

Postautor: wojjam21b » sob 05 lip, 2014

Dziś już trochę późno na jakiekolwiek zagrania, ale jutro najpierw włożę starą świecę, choć ta pracowała od jakiegoś tysiąca przebiegu do teraz, później zabiorę się za zawory. Silnik żadnych niepokojących mnie dźwięków nie wydaje.
Ostatnio zmieniony sob 05 lip, 2014 przez wojjam21b, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kamalik » ndz 06 lip, 2014

Tak jak mówi @kamil_gs, zawory na 90%. Wyreguluj tak jak potrzeba do 49cc i powinno być w porządku. Oczywiście na pewno będziesz musiał się znowu pobawić gaźnikiem.

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » ndz 06 lip, 2014

Jeśli regulacja zaworów Ci nie pomoze to sciągnij boczne owiewki i tą na górze, zeby miec dostęp do filtra powietrza i tam masz takie dwie rurki które "zasysają" powietrze. Zatkaj jedną i zobacz czy będzie lepiej. U mnie to pomogło, okazało się, ze dostawał za dużo powietrza i sam nie wiem jakim cudem :o

Wróć do „Pomoc”