• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nie chce jechać na seryjnym filtrze powietrza

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
sebox321
Majster
Majster

Nie chce jechać na seryjnym filtrze powietrza

Postautor: sebox321 » sob 05 lip, 2014

Witam wszystkich forumowiczów :) Tak jak w temacie mam problem ze swoim Ogarem gdyż po przekręceniu więcej niż pół manetki Ogar zaczyna buczeć i zamiast przyspieszać to spada on z obrotów aż zgaśnie. Dzieje się tak tylko na 3 i 4 biegu. Na 1 i 2 jakoś da się jechać chociaż czuć, że go zamula. Myślałem, ze to wina zabrudzonego gaźnika więc rozkręciłem gaźnik wszystko przedmuchałem i złożyłem ale nadal tak samo. Więc myśle sobie pewnie brudny filtr powietrza ale myliłem się bo filtr jest suchy i czysty. No to w ostateczności wziąłem się za regulację gaźnika ale też nie rozwiązało to problemu. Swieca jest koloru kawy z mlekiem a Ogar nadal jest zamulony i po dodaniu wiecej niż pół manetki zaczyna spadać z obrotów. Sprawdziłem połączenie gaźnika z filtrem powietrza i wszystko jest szczelne, tak samo połaczenie gaźnika z cylindrem. Dodam, ze na filtrze stożkowym nie mam tego problemu. Ale nie chce mieć załozonego filtra stożkowego gdyż miałem problem z odpalaniem Ogara. Czasami musiałem się męczyć z 20 minut, żeby odpalił i to jedynie na popych. I gasł do póki się nie nagrzał :/ Ale jak był ciepły to już nie było problemu z trzymaniem obrotów i odpalaniem. Dodam, ze na seryjnym filtrze nie mam problemów z odpalaniem ale za to są podczas jazdy. Sam już nie wiem przez co to może być :/ W gaźniku mam dysze 72 ale nie wydaje mi się, zeby była za duża. Może to wina zaworów? Chociaż nie możliwe żeby to były zawory gdyż na filtrze stożkowym jedzie normalnie nawet po odkręceniu całej manetki i zamykał licznik. Juz nie mam pomysłów co może być przyczyną i dlatego zwracam sie do was :) Troche pomieszałem to wszystko ale mam nadzieję, ze zrozumiecie :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Nie chce jechać na seryjnym filtrze powietrza

Postautor: ReallY » sob 05 lip, 2014

Regulacja zaworów lub gaźnika.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » sob 05 lip, 2014

Gaźnik już regulowałem. Jakbym nie regulował zawsze dzieje się to samo. Nie ważne czy dam mu więcej powietrza czy paliwa i tak dzieje się to samo :/ jedynie świeca zmienia kolor. Wyregulowałem tak, ze świeca ma kolor kawy z mlekiem i nadal dzieje się to samo. :/ Gdyby to była wina zaworów to możliwe jest, że na stożku jedzie normalnie?

Awatar użytkownika
kamalik
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

Postautor: kamalik » ndz 06 lip, 2014

Jak najbardziej tak.

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » ndz 06 lip, 2014

Myślałem, ze jak na stożkowym chodzi dobrze to nie jest to wina zaworów :P No ale człowiek całe zycie się uczy więc dzisiaj zajrzę do zaworków i zdam relację co i jak :)

sebox321
Majster
Majster

Postautor: sebox321 » ndz 06 lip, 2014

Dzisiaj zajrzałem do zaworów tak jak radził ReallY, i kamalik, no i okazało się, ze zawór ssący w ogóle nie maiał luzu i nie domykał się do koca. Po wyregulowaniu zaworków Ogar zaczał już normalnie odpalać ale nadal działo się to samo podczas jazdy. Po kilku godzinach spędzonych przy regulacji gaźnika wpadłem na pomysł że moze dostawać za dużo powietrza. Jak sa przy filtrze powietrza te dwie rurki które "łapią" piowietrze to jedną zatkałem i okazało się, ze pomogło :o Ogar zaczął normalnie jechać, nic nie przerywało i nie zamulało :o Jak to możliwe, ze na seryjnym filtrze dostawał za dużo powietrza?

Wróć do „Pomoc”