• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

dobrze docieram?

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Leone72
Uczeń
Uczeń

dobrze docieram?

Postautor: Leone72 » pn 05 maja, 2014

Cześć :D mam juz przejechane ok 250 km i jeżdzę tak normalnie czyli 45-50 góra na 6-7 tys obrotów, przerwy robię tak co 6-7 km. Może się coś przez to stać? A!!! i mam tez takie problemik że albo się przyzwyczajam do mocy albo on czasami dostaje lepszego kopa a czasem słabnie, odczucie słabnięcia mam gdy trochę się rozgrzeje :? ale czy zimny czy gorący to pali jak strzała, od kopa bez gazu :) Więc czy jest z nim coś nie tak czy tylko mi się wydaje?

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Re: dobrze docieram?

Postautor: n0r3k » pn 05 maja, 2014

45-50? przerwy co 6-7km? kto ci tak kazał? docieranie to nie zamulanie, to normalna spokojna jazda, ale czasem i w pi*** trzeba dać, a te przerwy to w ogóle głupota. prze 6km to to sie dobrze nie rozpędzi a już przerwe robisz..
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Leone72
Uczeń
Uczeń

to jak mam docierać? u mnie przy 45/h mam równo 6tys

Awatar użytkownika
Klusek
Majster
Majster

Postautor: Klusek » pn 05 maja, 2014

n0r3k pisze:45-50? przerwy co 6-7km? kto ci tak kazał? docieranie to nie zamulanie, to normalna spokojna jazda

tak sie składa że to 50 czy tam 72ccm, a dla tej pojemności to jest właśnie normalna spokojna jazda. to nie 125ccm że przy tej prędkości zamulasz

z tym aby czasem w palnik dać to się zgodzę;)

Leone72 przerwy robisz jak najbardziej wporządku, mozesz juz powoli zacząć robić coraz większe odległości między przerwami;)
Ostatnio zmieniony pn 05 maja, 2014 przez Klusek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

60 spokojnie można śmigać. nie przesadzajcie z tym docieraniem, ja nie docierałem prawie wcale i jakoś nic sie nie działo. to wbrew pozorom wytrzymałe silniki, wystarczy dbać o olej i temperature.

Leone72
Uczeń
Uczeń

juz się pogubiłem :P to dobrze docieram czy nie? :P czasem z góry dam z piz.. do tych 60 i potem znowu sobie jadę 45-50 na 7tys :) dawac bardziej w palnik czy jezdzić spokojniej?

Leone72
Uczeń
Uczeń

n0r3k sam mówisz żeby dbać o temperaturę a docieranie to jest własnie nie przegrzewanie silnika czyli lepiej jest robić przerwy żeby silnik ostygł :)

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Postautor: ReallY » pn 05 maja, 2014

Leone72, Za często te przerwy po mojemu. Jak już masz te 250km to jeździj normalne na 1/2 gazu i tyle, przerwy to co nie wiem 15-20km? Choć ja na 50 nie robiłem nigdy przerwy.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

Awatar użytkownika
Klusek
Majster
Majster

ja uważam że dobrze docierasz. z tymi przerwami to kolega ma racje nic sie nie powinno stac ale ja uwazalem i robiłem częste przerwy. napewno to nie zaszkodzilo;)

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Leone72, silnik zaraz po zatrzymaniu nagrzewa się jeszcze bardziej, a dopiero po czasie zaczyna tracić temperaturę. a chłodzi się najlepiej podczas jazdy, gdy pęd powietrza reguluje jego temperaturę.
przerwy co 6km to szczyt głupoty, jeszcze o tym nie słyszałem. 50km, no to możesz się zatrzymać. ale nie 6...

Awatar użytkownika
Klusek
Majster
Majster

po xayrzymaniu się nagrzewa sie dlatego ze oddaje cieplo ze srodka a nie ma pędu powietrza. podsumowując rozgrzewa się tylko z zewnątrz a w środku robi się chłodniejszy. przynajmniej ja tak to rozumuję.

a co do postojów według mnie przezorny zawsze ubezpieczony. oczywiście w granicach rozsadku a nie posyój co 100m

Awatar użytkownika
Daniel557
Weteran
Weteran

Postautor: Daniel557 » pn 05 maja, 2014

Leone72, No faktycznie przesada z tymi postojami. Ja 72 ccm mało co docierałem, na początku sranie było żeby jeździć te 50 km/h a potem 6 dyszek lajtem. Do tego podczas docierania robiliśmy ekipą wypady z Jeleniej Na Karpacz gdzie silnik musiał trochę popracować bo stromo tam jak nie wiem. Wszystko było w jak najlepszym porządku i posłużył mi do czasu aż się zatarł przez brak oleju który gdzieś "zniknął" bo miałem wyciek w jednym miejscu. Jeździł te 6 dyszek, przyciśnij go czasem, przerwy rób co kilkadziesiąt km a nie co kilka. To tyle ode mnie :)

lukaszw103
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: lukaszw103 » pn 05 maja, 2014

Leone72 wiesz co tak naprawdę to w 4t nie ma co sie bawić w spokojna jazde na docieraniu, jedynie pilnuj temperatury.

Zadbaj lepiej o :
-czysty gaźnik
-dobry i czysty filtr powietrza
-dobry filtr paliwa
-zmiane oleju pod koniec docierania (350km) lub w połowie.

Jeśli tłok ci nie puchnie i pilnujesz temperatury to nie ma szans żeby źle dotrzec.

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » pn 05 maja, 2014

Jezu, ja jak docierałem to przerwę zrobiłem po 150km, a ty co 6? :o
Chore według mnie.
Jeździj jak zwykle, nie patrz na obroty, jeździj tak, jak Ci jest wygodnie i czasem daj po piździe, ale patrzenie na obroty i prędkość to największa głupota jaka można zrobić podczas docierania. A jak jedziesz z normalna prędkością, czyli nie pizdując to o przegrzanie się martwić nie musisz, a po 6km? on Ci sie bardziej nagrzeje po tych krótkich przerwach niz po dłuższej jeździe.
Bayeriche Motoren Werke

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » wt 06 maja, 2014

mój silnik po 6000 km był igięłka jak zmieniałem cyl na 72. A od 1 km był jeżdżony normalnie. Przy 14km już testowałem v-max :D

Wróć do „Pomoc”