• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Regulacja gaźnika

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Regulacja gaźnika

Postautor: KucaQ » pt 25 kwie, 2014

Siemanko,
majstry, jest taki problem. Gaźnik mam jako tako wyregulowany, odpalić muszę na ssaniu, ale na początku muszę przez jakieś 10 sekund trzymać gaz, żeby nie zgasł, potem musi sobie popyrkać na ssaniu, aż termometr wskaże jakieś 55-60 stopni, czyli jak na pracę na wolnych obrotach, to dość długo (z 30 minut, jak nie lepiej), wtedy mogę wyłączyć ssanie i na wolnych chodzi bez zarzutu, ale jeśli odpalę na ssaniu, pochodzi z 5 minut i wyłączę ssanie to obroty powoli maleją i gaśnie (choć czasem "przetrwa" i będzie chodził dalej). Co najlepsze, świeca jest okopcona i ma na sobie jakiś milimetr nagaru. Próbowałem ustawiać uboższą mieszankę, ale to nic nie daje, świeca dalej czarna i ma na sobie nagar, co nigdy u mnie nie występowało i wątpię, że powinno. Myślałem też, że lewe łapie, ale napier*alałem plakiem przez 10 minut i nic, obroty ani drgnęły.
Nie wiem co go może boleć. Pomożecie? :)

Pozdrawiam.
Bayeriche Motoren Werke

Adrianek
Specjalista
Specjalista

Re: Regulacja gaźnika

Postautor: Adrianek » sob 26 kwie, 2014

1.To że gaśnie zwłaszcza gdy zimny to za mały luz na zaworze ssącym.
2, Gdy silnik zimny potrzebuje więcej paliwa dlatego włączasz ssanie, u mnie mam większą dysze troche niż powinna być ale nie zalewa go i ssania nie uzywam nigdy bo paliwa mu starcza bez ssania.

(Gdy jest za mały luz na zaworze ssącym silnik pracuje nie równo ciężko go odpalić jak zaciśnięty to wcale nie odpali no i gaśnie )

Awatar użytkownika
Alpen
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: Alpen » sob 26 kwie, 2014

A jaki masz gaźnik? PZ26? Na którym rowku iglica, jaka dysza, jaki filtr i o ile masz wykręconą śrubę od mieszanki?
modó³ wm mugen sport cdti

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Postautor: to&owo » sob 26 kwie, 2014

pz 19. a jak się rozgrzeje już zrób tak : przytrzymaj manetkę w jednej pozycji przez ok 30 sekund. i powiedz czy silnik chodzi równo :) jeżeli będzie chodził i co jakiś czas jakby przerywał,tak równomiernie to wina leży po stronie pływaka :)

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » sob 26 kwie, 2014

Adrianek, hmm, no możliwe, bo na oko luz jest trochę przy mały, ale i tak po dotarciu muszę do nich zajrzeć, więc w najbliższym wolnym czasie je wyreguluje.
Alpen, PZ19, dysza 78, iglica na środku, filtr seria, śruba wykręcona o jakieś 1,75 obrotu, nawet jak ma bardziej wkręconą czy wykręconą, to nic to nie daje, a aby wir w baku sie robi. Ale w poprzednim sezonie wszystko cykało jak w zegarku, teraz zaczęło się mu coś pierdolić, a gaźnik był wyregulowany dokładnie tak samo, nawet mieszanki mu nie zmieniałem, jak jest ustawione od zeszłego roku, tak było do wczoraj, bo go regulowałem.
speeder, tym sposobem sprawdzałem czy nie łapie lewego, trzymałem go chyba z minute na średnich obrotach i nic, nie falował, ani nie przerywał.
Bayeriche Motoren Werke

Wróć do „Pomoc”