• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Nie odpala po ustawieniu rozrządu i zaworów

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Cielak
Praktykant
Praktykant

Nie odpala po ustawieniu rozrządu i zaworów

Postautor: Cielak » pt 07 mar, 2014

Witam.
Dzisiaj pierwszy raz w życiu przystąpiłem do ustawiania zaworów i rozrządu. Miałem przestawiony rozrząd o jeden ząbek i go poprawiłem i wszystkie znaki się pokrywają. przy odkręcaniu napinacza łańcucha rozrządu wypadł mi pręt (napinacz?) i troszkę oleju wyciekło (tak ma być?). odkręciłem zębatkę rozrządu i przestawiłem łańcuch. po ustawieniu włożyłem zębatkę, zakręciłem, włożyłem ten pręt, sprężynę i zakręciłem. potem wziąłem się za zawory. wszystko ładnie się pokrywało, ustawiłem luzy 0,05 na ssącym i 0,07 na wydechowym. po całym ustawieniu skręciłem wszystko i miał problem z odpaleniem. jak już odpalił, to chwile pochodził, nie miał problemu z wkręcaniem się na obrotyale w silniku zaczęło coś stukać jakby coś o coś obijało. nie było to od strony cylinda tylko z karterów. może to być przez ten pręt co wypadł i źle go wsadziłem? w pewnym momencie zgasł i nie szło go odpalić z rozrusznika; nie miał po prostu siły by obrócić wałem, a z kopki też nie odpalał?

Mogłby mi ktoś doradzić o co chodzi, co mogłem źle zrobić?

PS. Silnik to 139fmb
Ostatnio zmieniony pt 07 mar, 2014 przez Cielak, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
ReallY
Stały Bywalec
Stały Bywalec
Pojazd: Hyosung GT 650r

Re: Nie odpala po ustawieniu rozrządu i zaworów

Postautor: ReallY » wt 11 mar, 2014

Cielak, Po czym stwierdziłeś że miałeś przestawiony rozrząd? Czemu odkręcałeś napinacz to nie jest konieczne. Tak olej powinien polecieć już nie pamiętam czy cały czy trochę. Po mojemu źle ustawiłeś zaworu ( w złym momencie ) lub ten rozrząd masz walnięty o jeden ząbek, ale tak bardzo że kiedy się rozgrzał to walił ci tłok o głowicę.
Specjalizacja:
RzeÂźbienie w metalu

bury159753
Weteran
Weteran

Postautor: bury159753 » wt 11 mar, 2014

Na jakim znaku ustawiałes rozrząd i zawory? poprawny znak to T.

Cielak
Praktykant
Praktykant

Postautor: Cielak » wt 11 mar, 2014

wszystko jest już w porządku.
ustawiałem na znaku T i wciąciu na głowicy.
stwierdziłem, że rozrząd przestawiony, bo silnik był słabszy niż wcześniej, a po odkręceniu dekla znak był przesunięty o jeden ząbek.
poprawiłem rozrząd o ten jeden ząbek, na nowo ustawiłem zawory i po tym odpalał, ale chodził jak traktor. pojechałem do serwisu, bo już miałem dosyć ustawiania i jak dojechałem to już się wszystko naprawiło (5km jazdy). sprawdzało pracę silnika 2 mechaników w 2 różnych miejscach i nie mieli do niczego zastrzeżeń :) może tak to miało być, nie wiem, ale jak jest w porządku, to nie będę narzekać :)
jedynie co zostało mi do zrobienia, to wymiana łańcuszka rozrządu, bo jest luźny. napinacz dobrze jest wsadzony etc i podczas jazdy trochę obija się (takie mam wrażenie jeśli chodzi o brzmienie)

Wróć do „Pomoc”