• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Umowa kupna-sprzedaży

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Umowa kupna-sprzedaży

Postautor: Mikimi » wt 04 lut, 2014

Witam, Chciałem zakupić motocykl tyle że mam 17 lat (za 4 miesiące 18) czy mogę podpisać umowę kupna-sprzedaży bez jakiejkolwiek ingerencji w to rodziców ? I czy sprzedający może mi tego nie sprzedać mówiąc że nie sprzeda Motocykla komuś kto jest niepełnoletni. Z góry dziękuję za odpowiedź.

bury159753
Weteran
Weteran

Re: Umowa kupna-sprzedaży

Postautor: bury159753 » wt 04 lut, 2014

bez osoby mającej 18 lat nie możesz. Jak chcesz moto na siebie to możesz na współwłasność potem, ale przy sprzedaży itp dużo walenia bedziesz miał z tym

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Przepisy mówią tak:

Art. 17. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do ważności czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego.

Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
§ 2. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może sama potwierdzić umowę po uzyskaniu pełnej zdolności do czynności prawnych.
§ 3. Strona, która zawarła umowę z osobą ograniczoną w zdolności do czynności prawnych, nie może powoływać się na brak zgody jej przedstawiciela ustawowego. Może jednak wyznaczyć temu przedstawicielowi odpowiedni termin do potwierdzenia umowy; staje się wolna po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu.

Nie bardzo to rozumiem pomoże mi ktos ? ;)

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: szymo_97 » wt 04 lut, 2014

Tzn., że możesz teraz kupić, a mając 18tkę przerejestrować na siebie :)

Mój brat tak robił z CBRką.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
ThC_PoProstuJa
Weteran
Weteran

Postautor: ThC_PoProstuJa » wt 04 lut, 2014

Ja mam Ogara zarejestrowanego na siebie.W umowie sprzedający napisał wszystkie moje dane a tata tylko złożył podpis.
Bez problemu po ukończeniu 18lat moge go wyrejestrować.
Mikimi, zrób taka jak ja :) Niech tata złoży ci podpis a reszta to twoje dane :)
Haotian Flash > Romet Ogar900 > Barton Fighter ECO > Yamaha TZR 50 2001r > ?

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

Tyle że rodzice nie wchodzą w grę bo niedawno kupiłem sobie motocykl i chcę zakupić kolejny i nie ma nawet takiej opcji by cokolwiek podpisali lub na to się zgodzili ;) Zostaje tylko liczenie na siebie...tylko czy sprzedający zgodzi się sprzedać motocykl niepełnoletniemu ?

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

ThC_PoProstuJa, Nie wiem czy jesteś tego świadomy, ale to nie może być tak, że są Twoje dane, a podpis taty, bo to fałszerstwo!
To musi być tak, że Twoje dane i podpis, a gdzieś obok czy coś oświadczenie taty, że się zgadza na kupno przez Ciebie pojazdu itd. :)

A czy Ci sprzeda? To juz zależy od niego. Raczej tak, on nie ponosi konsekwencji za to komu sprzedaje :)
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 przez szymo_97, łącznie zmieniany 1 raz.
GuoWe'i 125 > WSK 125 > CBR 125R > Benzer Texas > Suzuki RG 125 F > Honda CB-1 400 :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
KucaQ
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: KucaQ » wt 04 lut, 2014

Mikimi, czyli rozumiem że chcesz kupić moto po kryjomu? Podpytaj może jakiegoś starszego kolegi czy coś, bo póki nie masz 18 to nie możesz podpisywać umowy, rejestrować możesz, ale podpis musi być osoby pełnoletniej.
Za długo pisałem tego posta i nie widziałem posta szyma, no tak, tak, podpis Twój tez musi być. Ja jak rejestrowałem Kingę to mówili, że może być na mnie zarejestrowana, ale musiałbym mieć fakturę na swoje dane.
Ostatnio zmieniony wt 04 lut, 2014 przez KucaQ, łącznie zmieniany 1 raz.
Bayeriche Motoren Werke

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

No powiedzmy że tak po kryjomu...No niestety nie ma takiej osoby, która by się zgodziła wziąć coś takiego na siebie.

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » wt 04 lut, 2014

czemu sie wypowiadacie, jak nie jesteście w temacie?
Jako niepełnoletni możesz kupić WSZYSTKO, ale nie możesz NIC sprzedać bez sądu.
jeśli chodzi o umowę kupna/sprzedaży śmiało możesz ją podpisać sam i nikt nie ma prawa robić z tego powodu jakiegokolwiek problemu. jeżeli chcesz coś sprzedać jako niepełnoletni to wtedy przesrane. jedynie podczas rejestracji pojazdu w WK będzie potrzebna zgoda rodzica ''wyrażam zgodę na rejestrację, podpis''.

jeszcze raz powtarzam - nie jest potrzebna żadna zgoda na kupno, jedynie na rejestrację
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

n0r3k, przeszukałem cały internet itd... ale zerknij na ten temat:
http://prawne.org/umowa-kupna-sprzeda%C5%BCy-t7650/

Awatar użytkownika
n0r3k
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Postautor: n0r3k » wt 04 lut, 2014

ogara kupiłem w wieku 13 lat, faktura na mnie, rejestracja na mnie za zgodą rodzica. przy sprzedaży w wieku 16 lat... sąd i 200zł w plecy żeby to opłacić.
nsr kupiłem w wieku 17 lat też na siebie, rejestracja też za zgodą rodzica. nikt nie robił najmniejszych problemów.
OGAR 900 R > NSR 125 > CBR 600 F3 :)

Awatar użytkownika
Mikimi
Majster
Majster

n0r3k dobrze żeby było tak jak mówisz ;)

Awatar użytkownika
szymo_97
Stały Bywalec
Stały Bywalec

No to ja tak pisałem jak norek mówi. Poza tym nie ma obowiązku rejestrować (zbędne koszty). Wystarczy ciągłość umów :D

Obrazek

gg. 20481530

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » śr 05 lut, 2014

Norek ma rację. Z Szyma ostatniego postu korzysta wiele osób, opłacając i przedłużając OC, które jest na poprzedniego właściciela, czyli tym samym jeździsz jako kolega właściciela pojazdu jego pojazdem, po udzieleniu przez niego zgody na korzystanie z tego pojazdu.
Wariant II: Pokazując umowę Policji kupna sprzedaży jesteś zgodny z prawem. Bo WYMAGANE OC posiadasz,a jeszcze nie zdążyłeś go przerejestrować. W przypadku motorowerów wynosi to nawet nieskończoność /ale po co ?/. W przypadku stłuczki O.C. bedzie leciało z kieszeni właściciela OC /z jego polisy/. Ale TY musisz zapłacić jego OC, które właściciel płaci od najwyższej swojej pojemności, czyli Ty nie płacisz juz np. 60 zł tylko jego 160 zł / liczone od jego bryczki/.-TO JEST PRZYKŁAD, ale OC pomyślało ażeby przecwanić cwaniaków jak w tym przypadku.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”