• Administrator
  •  

Pomóż nam utrzymać forum i wyłącz blokowanie reklam <moto>

Włączniki

Masz jakiś problem ze swoją maszyną? Pisz a my postaramy się pomóc
to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator
Pojazd: Ogar 900
Podziękował : razy
Otrzymał podziękowań: razy

Włączniki

Postautor: to&owo » ndz 02 lut, 2014

Witam. Od razu zaznaczę ,że liczę na wypowiedzi Klemensa i dzikiegolopeza ,ale bardzo chetnie posłucham innych :)
Mam włączniki 6A 125V i 10 A 125V i takie same ,tyle ,że po 250V. Są ta właczniki hebelkowe ,takie jak tu
allegro.pl/wlacznik-hebelkowy-2pin-2poz-sr-on-off-vitalco-i3930548234.html
Czy mogę zastosować je w Ogarze w elektryce ? Chodzi mi o włączanie świateł pozycyjnych i mijania.
Dzięki za czas i ew. pomoc ,pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Maciek
Weteran
Weteran

Re: Włączniki

Postautor: Maciek » ndz 02 lut, 2014

Ja miałem takie włączniki od świateł dziennych a później od jednej żarówki, wszystko było ok, można je stosować w naszej elektryce ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
CZARO
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: CZARO » ndz 02 lut, 2014

speeder, JA mam taki od ledów i też wszystko git
Nie sztukÂą jest mieĂŚ nowy samochĂłd , sztuka jest mieĂŚ stary a Âżeby wyglÂądaÂł jak nowy...

Mercedes 190 by Czaro!

Awatar użytkownika
dzikilopez
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Postautor: dzikilopez » pn 03 lut, 2014

speeder, To wytrzyma, ja molestuje takiego świecą żarową, mam założony podobny w zasilaczu od webasta i daje radę a tam idzie duuuuużo prądu ponad 13A na świecę.
Benzer YANKEE + LIFAN 120ccm + PZ22
60 tys km i dalej się kręci

Ich brauche Geld für Gasolin
Explosiv wie Kerosin
Mit viel Oktan und frei von Blei
Einen Kraftstoff wie
Benzin!
Gib mir Benzin!
R+

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Pojazd: chopper 125
Kontaktowanie:

Postautor: klemens244 » pn 03 lut, 2014

Speeder:
Wybór masz w przysłowiową dziesiątkę.

http://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-on-off-2poz-2wyp-lutowany-i3921863245.html

Wł. hebelkowy sam mam zainstalowany, ale z 3 podpięciami.
Co jest ważne;

Jak sam zauważyłeś włącznik ten jest na duże prądy. Napięcie tu nie jest tak ważne. Ja jak widzisz zastosowałem jedynie /na razie/ na przełącznik aku/prądnica, gdzie żarówka H4 55/60W white light /białe światło/ pobiera AŻ 5 A. Poza fajnym wyglądem - jest on na 10A i 125VA jest ergonomiczny dla palców. Wszystkie inne przełączniki są niskoprądowe. Do takiej H4 powinienem zastosować klasyczny przekaźnik -tak jak w bryczkach na światła, bo wypali mi prędzej czy później miedziane blaszki w przełączniku świateł przy prawej manetce. Taki przekaźnik zastosowałem na ODDZIELNYM obwodzie do sygnałów dźwiękowych, które są głośne jak w TIR'ze. Używam je Tylko na świrusów łamiących dobre nasze imię. Zapierdziela takie małe coś, więc Ci co biorą w leasing bryczki spychają nas na krawężnik, do rowu z wodą. Jak za takim stanę i wywalę 112 dB to niejednemu włosy podnosiły ponad dach. Bo nasze to małe, nieważne na drodze, do wyeliminowania. A tu niespodzianka. Ryk tych 112 dB daje swoje, wierzcie mi. Kultura na jezdni odnawia się. A jak chce pęcherz "pogadać" to po widoku mojej zakapiorskiej mordy wciska ich na tynle siedzenie. Kultura jedzie przed nimi:

Obrazek

Wracając do sygnałów.Pobierają one ok. 15A, więc spokojnie mógłbym przepalić przycisk sygnału w lewej kierze Do lightbar'ów, które są na 2,4 W, czyli na 0,2 A wystarczy mniejszy tak jak u mnie na św. awaryjne, wzmacniacz, itd...

Obrazek

"Czy mogę zastosować je w Ogarze w elektryce ? Chodzi mi o włączanie świateł pozycyjnych i mijania." Jeżeli masz oryginalną żarówkę 35/35 W nawet na cokole H4, to masz pobór prądu 2,9 A na światłach mijania i drogowych. Oglądałem wewnątrz te blaszki z chińskiej miedzi. Jest tam trochę blachy na taki opór, więc gniazda nie wypalą się tak szybko.

P.S. Zawsze służę każdemu pomocą, bo WY Panowie jesteście przyszłością POLSKI. A tego "majstra" to proszę przemianować na supervisor. To taki np. od Symultany szachowej, hahahaha. LwGhttp://allegro.pl/przelacznik-hebelkowy-on-off-2poz-2wyp-lutowany-i3921863245.htmlPrzełacznik hebelkowy
Ostatnio zmieniony pn 03 lut, 2014 przez klemens244, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

P.S ' Jak się wchodzi we własny profil ?

Pod postem masz taki prostokącik z napisem Profil. /KucaQ
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pn 03 lut, 2014

dzięki ziomki za pomoc :) jeszcze zapytam... czy taki włącznik właśnie 5A wystarczy do wyłączania zapłonu ? ze względu na pewne nie wygody, wyrzuciłem odcięcie zapłonu ze stopki bocznej. połączyłem to nieco na partyzanta takim włącznikiem , tak ,że gdy jest na pozycji off ,zapłon wyłącza silnik ,a na pozycji on silnik pracuje . do włącznika podpiąłem kabel zielony i niebiesko-biały ,zostaje jeszcze biało-zielony. ktoś wie jak to podłączyć ,żeby nie robić krzywdy zapłonowi ?

dodam ,że silnik gaśnie po połączeniu zieloneg z czarno-białym ,a kiedy stykam zielonobiały z innymi nic się nie dzieje.
Ostatnio zmieniony pn 03 lut, 2014 przez to&owo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

1. Tak wystarczy. Nie wiem czy wiesz, ale ta elektryka ma w sobie to, że możesz odpalać bez rozrusznika i tym samym bez aku, Śmieszne co ? MOŻESZ jeździć bez aku, hahahaha. 5A jest tylko na sygnał, migacze, stop oraz na załączenie obwodu elektrycznego rzecz jasna w stacyjce.
2. Czujnik odcięcia zapłonu b. często zamaka powodując niekontrolowane wyłączenie zapłonu. Dobrze zrobiłeś usuwając go, bo jego hermetyczność jest wątpliwa.
3. Do jakiego włącznika podpiąłeś te kable. Jeżeli chodzi o stacyjkę to już zamieściłem dwa razy schemat elektryczny. Masz tam wszystko jak na dłoni.
4. Zielony z czarno białym w stacyjce powoduje rozłączenie zapłonu, a połączenie czerwony z czarnym daje załączenie zapłonu i możliwość odpalenia z rozrusznika lub kopki.
Obrazek

to&owo
Junior Administrator
Junior Administrator

Postautor: to&owo » pn 03 lut, 2014

chodzi o odcięcie zapłonu dodatkowym włącznikiem hebelkowym do którego są podpięte przewody które normalnie idą do czujnika stopki bocznej.

Awatar użytkownika
klemens244
Weteran
Weteran
Kontaktowanie:

U mnie w kostce sa 4-y kable, ale na wył.pod stopką boczną są tylko dwa przewody, które dają zwarcie na CWN. Odszukam schemat i dam Ci go tutaj. Spoko.
Obrazek

Wróć do „Pomoc”